Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Kitchentime.se –

Nudlar gjorda av zucchini, även kallat zoodles, är ett grönt och hälsosamt alternativ till annan pasta/nudlar. Dessutom är det väldigt enkelt att göra. Här kommer jag även dela med mig av tips för hur du får den perfekta konsistensen på dina zucchininudlar och motverkar att de blir vattniga.

En tallrik med zoodles - zucchininudlar

Om du vill minska ner på kolhydraterna eller vill ha ett hälsosammare alternativ till pasta, så är zoodles något du borde prova om du inte redan har gjort det. Om zoodles är nytt för dig så har du säkert också några frågor. Vilket är det bästa verktyget för att göra dom? Ska man koka dom och i så fall hur länge? Hur är de godast att äta?

Att göra zoodles

För att göra zucchininudlar så är det enklast att använda en grönsakssvarv även kallat spiralizer. De finns en mängd olika varianter, allt från mindre och enklare till större och mer avancerande. Här följer om två alternativ.

Bordsplacerad grönsakssvarv

Lurch Spirali är en stabil grönsakssvarv som är min personliga favorit. Jag använder den väldigt ofta för en mängd olika grönsaker och maträtter. Du placerar den på diskbänken eller bodskivan och det tar bokstavligt talat bara 10 sekunder att svarva en hel zucchini till perfekta nudlar. Den är även utrustad med sugfötter för att hålla den på plats. Stabil, enkel och snabb.

Förutom zucchini fungerar den även för alla andra grönsaker som går att svarva så som rödbetor, kålrot, morötter, gurka, sötpotatis, äpplen, päron etc. Listan kan göras lång. Den kommer även med tre olika blad för tunnare och tjockare nudlar och en bredare blad som ger dig en form likt pappardelle.

Fördelar:

 • Robust och tålig
 • Gör jobbet snabbt
 • Enkel at använda
 • 3 olika blad

Nackdelar:

 • Kräver en del förvaringsutrymme

Handhållen spiralizer

Oxi Good Grips Hand-Held Spiralizer är en handhållen variant som är ett annat alternativ. Den är betydligt mindre i storleken och kräver lite mer styrka och tid. Efter några grönsaker kan det börja kännas i handleden av alla vridningar. Fungerar för de flesta grönsaker som går att svarva. Här kan du bara få en tjocklek på dina nudlar, men om det är allt du känner att du behöver så kommer du undan lite billigare.

Fördelar:

 • Billigare alternativ
 • Kräver inte mycket förvaringsutrymme

Nackdelar:

 • Lite bökigare att använda
 • Kräver mer styrka och tid
 • Enbart en tjocklek på nudlarna

Att tillaga zoodles

Zucchini består mestadels av vatten så om du värmer upp zucchininudlarna för mycket kommer du förlora fastheten. Du vill därför inte koka dom, utan enbart värma upp dom snabbt.

Det lättaste sättet att få dom perfekt i konsistensen är att lägga zucchininudlarna i ett durkslag. Koka upp vatten och hälla det kokande vattnet över zucchininudlarna. De få sekunderna kommer att göra dom perfekt al dente. Låt dom sedan rinna av ordentligt innan servering.

Om du vill motverka att nudlarna blir vattniga så kan du salta ur dom. Lägg då dina råa zucchininudlar i ett durkslag och strö salt över dom. Se till att alla nudlar får salt på sig. Låt dom sedan sitta i 20-30 minuter. Skölj därefter av dom i kallt vatten för att få bort saltet, följt av att du slår över kokande vatten.

Om du ska servera dina zoodles med en varm sås så kommer den värmen att räcka. Då kan du alltså skippa steget med att slå varmt vatten över dom. Det är även väldigt gott att sautera dom snabbt med lite vitlök. Värm upp lite olja i en panna och tillsätt pressad vitlök. När vitöken börjar få färg så lägger du i dina råa ouppvärmda zoodles och sauterar under ett fåtal sekunder. Zucchininudlarna går även utmärkt att äta helt råa utan uppvärmning med en kall dressing/sås om man föredrar det.

Vad passar zoodles med?

Zoodles kan som sagt ersätta pasta i stort sätt alla pastarätter och är lika gott med så väl varma som kalla såser. Ett enkelt sätt är att blanda zucchininudlarna med pesto och servera med valfritt protein och grönsaker.

Zucchini som livsmedel

Under juni till september är det säsong för zucchini, så då kan man passa på att använda lite mer av den. Zucchini som även kallas squash och courgette, tillhör samma växtfamilj som pumpa och gurka (Curcurbitaceae). Det är vanligast att hitta grön zucchini, men det finns även gul. Zucchiniplantan växer lågt och kräver mycket värme och sol för att utveckla fina frukter. Även om zucchini ofta ses som en grönsak så är den botaniskt sett en frukt.

Zucchini kan växa till att bli mer än 1 meter lång, men skördas vanligtvis när den är 20-30 cm. Den innehåller cirka 94 procent vatten, 0,5 procent fett, 1,5 procent protein och 4 procent kolhydrater, varav 1,2 procent är fibrer. Bland mikronäringsämnena hittar man en lång rad vitaminer och mineraler inklusive en betydande mängd folat och C-vitamin.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

10 Kommentarer

 1. Emma O

  Med näringsjäst på! Mums!

  Svara
 2. Malin

  Älskar zoodles. 🙂 Så gott och fräscht!

  Svara
 3. Yvonne J

  Älskar! Så länge sedan jag gjorde dom så tack för påminnelsen. 🙂

  Svara
 4. Kattis

  Ser riktigt gott ut, så ska definitivt prova.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Så roligt att du vill prova att göra dom. 🙂

 5. Anna

  Så mumsigt. <3

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close