– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Kitchentime.se –
Nudlar gjorda av zucchini, även kallat zoodles, är ett grönt och hälsosamt alternativ till annan pasta/nudlar. Dessutom är det väldigt enkelt att göra. Här kommer jag även dela med mig av tips för hur du får den perfekta konsistensen på dina zucchininudlar och motverkar att de blir vattniga.
Om du vill minska ner på kolhydraterna eller vill ha ett hälsosammare alternativ till pasta, så är zoodles något du borde prova om du inte redan har gjort det. Om zoodles är nytt för dig så har du säkert också några frågor. Vilket är det bästa verktyget för att göra dom? Ska man koka dom och i så fall hur länge? Hur är de godast att äta?
Att göra zoodles
För att göra zucchininudlar så är det enklast att använda en grönsakssvarv även kallat spiralizer. De finns en mängd olika varianter, allt från mindre och enklare till större och mer avancerande. Här följer om två alternativ.
Bordsplacerad grönsakssvarv
Lurch Spirali är en stabil grönsakssvarv som är min personliga favorit. Jag använder den väldigt ofta för en mängd olika grönsaker och maträtter. Du placerar den på diskbänken eller bodskivan och det tar bokstavligt talat bara 10 sekunder att svarva en hel zucchini till perfekta nudlar. Den är även utrustad med sugfötter för att hålla den på plats. Stabil, enkel och snabb.
Förutom zucchini fungerar den även för alla andra grönsaker som går att svarva så som rödbetor, kålrot, morötter, gurka, sötpotatis, äpplen, päron etc. Listan kan göras lång. Den kommer även med tre olika blad för tunnare och tjockare nudlar och en bredare blad som ger dig en form likt pappardelle.
Fördelar:
- Robust och tålig
- Gör jobbet snabbt
- Enkel at använda
- 3 olika blad
Nackdelar:
- Kräver en del förvaringsutrymme
Handhållen spiralizer
Oxi Good Grips Hand-Held Spiralizer är en handhållen variant som är ett annat alternativ. Den är betydligt mindre i storleken och kräver lite mer styrka och tid. Efter några grönsaker kan det börja kännas i handleden av alla vridningar. Fungerar för de flesta grönsaker som går att svarva. Här kan du bara få en tjocklek på dina nudlar, men om det är allt du känner att du behöver så kommer du undan lite billigare.
Fördelar:
- Billigare alternativ
- Kräver inte mycket förvaringsutrymme
Nackdelar:
- Lite bökigare att använda
- Kräver mer styrka och tid
- Enbart en tjocklek på nudlarna
Att tillaga zoodles
Zucchini består mestadels av vatten så om du värmer upp zucchininudlarna för mycket kommer du förlora fastheten. Du vill därför inte koka dom, utan enbart värma upp dom snabbt.
Det lättaste sättet att få dom perfekt i konsistensen är att lägga zucchininudlarna i ett durkslag. Koka upp vatten och hälla det kokande vattnet över zucchininudlarna. De få sekunderna kommer att göra dom perfekt al dente. Låt dom sedan rinna av ordentligt innan servering.
Om du vill motverka att nudlarna blir vattniga så kan du salta ur dom. Lägg då dina råa zucchininudlar i ett durkslag och strö salt över dom. Se till att alla nudlar får salt på sig. Låt dom sedan sitta i 20-30 minuter. Skölj därefter av dom i kallt vatten för att få bort saltet, följt av att du slår över kokande vatten.
Om du ska servera dina zoodles med en varm sås så kommer den värmen att räcka. Då kan du alltså skippa steget med att slå varmt vatten över dom. Det är även väldigt gott att sautera dom snabbt med lite vitlök. Värm upp lite olja i en panna och tillsätt pressad vitlök. När vitöken börjar få färg så lägger du i dina råa ouppvärmda zoodles och sauterar under ett fåtal sekunder. Zucchininudlarna går även utmärkt att äta helt råa utan uppvärmning med en kall dressing/sås om man föredrar det.
Vad passar zoodles med?
Zoodles kan som sagt ersätta pasta i stort sätt alla pastarätter och är lika gott med så väl varma som kalla såser. Ett enkelt sätt är att blanda zucchininudlarna med pesto och servera med valfritt protein och grönsaker.
Zucchini som livsmedel
Under juni till september är det säsong för zucchini, så då kan man passa på att använda lite mer av den. Zucchini som även kallas squash och courgette, tillhör samma växtfamilj som pumpa och gurka (Curcurbitaceae). Det är vanligast att hitta grön zucchini, men det finns även gul. Zucchiniplantan växer lågt och kräver mycket värme och sol för att utveckla fina frukter. Även om zucchini ofta ses som en grönsak så är den botaniskt sett en frukt.
Zucchini kan växa till att bli mer än 1 meter lång, men skördas vanligtvis när den är 20-30 cm. Den innehåller cirka 94 procent vatten, 0,5 procent fett, 1,5 procent protein och 4 procent kolhydrater, varav 1,2 procent är fibrer. Bland mikronäringsämnena hittar man en lång rad vitaminer och mineraler inklusive en betydande mängd folat och C-vitamin.
Relaterade inlägg:
- Vegansk parmesan (Cashewparmesan)
- Cashewaioli (veganskt aioli)
- Kikärtspannkaka (Socca / Farinata)
- Att stödja tarmfloran och maghälsan
Med näringsjäst på! Mums!
Ja, så gott med näringsjäst eller cashewparmesan.
Älskar zoodles. 🙂 Så gott och fräscht!
Visst är det. 🙂
Älskar! Så länge sedan jag gjorde dom så tack för påminnelsen. 🙂
Så gott och fräscht. 🙂
Ser riktigt gott ut, så ska definitivt prova.
Så roligt att du vill prova att göra dom. 🙂
Så mumsigt. <3
Så gott 🙂