– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Cashewaioli är en vegansk variant av den klassiska vitlöksmajonnäsen, där man varken behöver tumma på konsistensen eller smaken. Ett riktigt gott alternativ för alla som uppskattar en god vitlökssås.
Ingredienser för cashewaioli:
- 2 dl cashewnötter
- 1-2 msk citronsaft
- 2 tsk dijonsenap
- 1 msk näringsjäst (går att utesluta, men blir godare med)
- 1 msk äppelcidervinäger
- 2-3 vitlöksklyftor
- 1/2 tsk havssalt
- 1 dl vatten
- 5 msk kallpressad olivolja
Så här gör du:
- Blötlägg cashewnötterna i 4 timmar. Lägg nötterna i en skål. Häll på med rumstempererat vatten så att nötterna täcks helt och tillsätt lite havssalt.
- Skölj av de blötlagda cashewnötterna i kallt vatten och lägg dom i en matberedare. Tillsätt citronsaft, äppelcidervinäger, vitlök, dijonsenap, näringsjäst, havssalt och vatten. Mixa tills du fått en slät och krämig konsistens.
- Tillsätt till sist olivoljan och mixa lite till. Skulle aiolin kännas för tjock i konsistensen så kan du tillsätta lite mer vatten. Smaka av och justera syran och sältan vid behov.
Att ersätta mejeriprodukter med cashewnötter
Den milda och goda smaken av cashewnöten gör att den passar mycket bra att använda för både matlagning och bakning. Det är inte minst en riktigt populär ingrediens i rawfood och veganska recept.
Genom att först blötlägga nötterna i cirka 4 timmar och därefter mixa dom, får man en riktigt krämig och fin konsistens som kan ersätta mejerier vid många tillfällen. Fantastiskt när man till exempel vill göra rawfood cheesecake, vegansk ”färskost” , vegansk ”parmesan”, krämiga såser, dippar och röror eller ersätta grädde i grytor, såser och soppor. Det är också superenkelt att göra egen cashewmjölk och cashewyoghurt.
Cashewnötter är rika på omättade fettsyror, men är den magraste av alla nötter. Fettinnehållet ligger på cirka 46 procent. Proteininnehållet är runt 15 procent och kolhydratinnehållet är ungefär 31 procent. Man hittar även en betydande mängd mineraler som zink, magnesium, järn, fosfor, kalium och vitaminer som folat, B3 och E.
Vad är näringsjäst?
Näringsjäst eller Bjäst som på engelska heter nutritional yeast är ett livsmedel som kan tillföra både en god smak och värdefull näring. För att framställa näringsjäst används samma typ av jästsvamp som för bryggjäst vid öltillverkning. Under processen inaktiveras jästen så den förlorar sin jäsningsförmåga. På så sätt får man fram en ren kultur med ett rikt näringsinnehåll. De ljusgula flingorna bjuder dessutom på en fyllig umamismak som kan förhöja smaken i många maträtter.
Näringsmässigt är näringsjästen en mycket bra naturlig källa till B-vitaminer. Den är även rik på aminosyror, enzymer och nukleinsyrorna RNA och DNA. Den innehåller också en viss mängd mineraler som zink och selen. Mer om näringsjäst kan du läsa i ett förgående inlägg ”Vad är näringsjäst och hur används den?”.
Relaterade inlägg:
- Veganska källor till omega-3
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
- Veganska alternativ som kan ersätta ägg
- Vegetarisk kost och B12-brist
Har gjort en liknande sås innan på cashewnötter. Det är så gott!
Visst är det gott. 🙂
Men så gott! Måste jag göra 🙂
God till mycket. 🙂
Du delar alltid så mycket bra. Tack för receptet! <3
Tack! Så roligt att du uppskattar mina inlägg. 🙂
Låter jättegott! Måste testas!
Tycker jag du ska göra. Jättegott. 🙂