Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Eterisk citrongräsolja är användbar till mycket. Den har stora fördelar för välmåendet, hudvård och hemmet. Den är även känd för att vara insektsbortstötande, vilket gör den till en fantastisk olja att ha nära tillhands under sommaren. 

Eterisk citrongräsolja

Traditionell användning av citrongräs

Citrongräs växer i tropiska regioner som Afrika, Asien, Australien och övriga Oceanien. Den har en lång traditionell användning för medicinska, kosmetiska och kulinariska ändamål. I länder som Indien, Kina och Thailand har den länge använts som smaksättare i dryck och mat. Som läkeväxt har citrongräs bland annat nyttjats genom tiderna för att främja matsmältningen, öka cirkulationen, behandla infektioner, stödja immunsystemet och öka välbefinnandet. På grund av den traditonella användningen av örten för att minska feber kallas citrongräs för ”febergräs” i vissa kulturer.

Vad är eterisk citrongräsolja?

Eterisk citrongräsolja har en härligt frisk ctitrusdoft med gräsiga och gröna undertoner. Eterisk olja är de flyktiga beståndsdelarna som doftar i en växt. Oljorna framställs genom till exempel kallpressning och ångdestillering av olika växtdelar som då ger starkt koncentrerade oljor. Främst används eteriska oljor i aromaterapi, naturlig kroppsvård och hushållsprodukter där de fyller flera funktioner.

Vissa eteriska oljor, speciellt citrusoljor innehåller fototoxiska ämnen som kan orsaka allergiska reaktioner och hudirritationer om de appliceras på hud som sen utsätts för solljus. Ångdestillerad eterisk citrongräsolja är inte fototoxisk.

Eftersom eteriska oljor är väldigt koncentrerade måste de alltid, med få undantag spädas ut innan användning. Ett par droppar räcker väldigt långt. Eterisk citrongräsolja är en mycket användbar olja. Den har som nämnt stora fördelar för välmåendet, hudvård och hemmet. Här följer några exempel för hur du kan dosera och använda eterisk citrongräsolja för egenvård.

Kroppsspray /rumsspray

För att göra en kroppsspray kan du blanda 10-15 droppar eterisk citrongräsolja med 100 ml vatten eller flytande aloe vera. En bas med aloe vera blir en riktigt härligt svalkande och vårdande kroppsspray. Vatten som bas är perfekt om man vill kunna spraya en mist över sig själv med kläderna på. Man kan även använda den som en rumsspray för så väl inomhus som på uteplatsen.

Förånga i aromalampa eller aromadiffuser

Ett effektivt sätt att sprida doften av eteriska oljor är att använda sig av en aromalampa. Tillsätt 3-5 droppar i vattenbehållaren i aromalampan, tänd ett värmeljus under och låt oljan förångas. En aromadiffuser är en elektrisk variant som tillsammans med vatten förångar den eteriska oljan. Perfekt när du vill sprida doften i hemmet eller på uteplatsen.

Kroppsolja

För att göra en kroppsolja så tillsätter du 10-15 droppar eterisk citrongräsolja till 100 ml vegetabilisk olja. Kokosolja, mandelolja eller jojobaolja är exempel på bra basoljor. Eteriska oljor är säkert att använda utspädda på huden, men känslig hud kan ibland reagera precis som mot mycket annat. Det är därför alltid bra att göra en hudtest innan man smörjer in hela kroppen. Blanda 1 droppe eterisk olja med 1 tsk basolja och smörj in i armvecket och vänta ett dygn. Reagerar huden negativt så ska du inte använda oljan på din hud.

Aromabad

Ett annat sätt att använda eteriska oljor är att tillsätta ett par droppar i badvattnet. En riktlinje är 2-4 droppar till ett fullt badkar. Otroligt avkopplande för både kropp och själ.

Citrongräsolja för välbefinnandet:

Inom aromaterapi är eterisk citrongräsolja känd för sin lugnande verkan, samtidigt som den är energigivande, mentalt uppiggande och balanserande (1). Det är en mycket bra eterisk olja för att lyfta upp humöret och öka koncentrationen. Eterisk citrongräsolja är verkligen en uppfriskande och upplyftande olja om man känner sig känslomässigt ur balans eller fysiskt och mentalt trött.

Vid oro, ångest och stress

Doften av citrongräsolja är inom aromaterapi känd för att vara lugnade vid ångest, oro, stress och irritabilitet. Effekten har även visats i en studie som publicerades i Journal of Alternative and Complimentary Medicine (2). Studiedeltagarna delades in i två grupper där samtliga utsattes för en ångestframkallande situation. En grupp fick samtidigt dofta på citrongräsolja. Till skillnad från kontrollgruppen så såg man en omedelbar minskning av ångest och spänningar hos citrongräsgruppen.

Som muskelavslappnande

Citrongräsolja är avslappnande för såväl sinnet som kroppen. Om du har spända muskler, musklekramper eller muskelspasmer kan du ta hjälp av citrongräsolja (3). Smörj in dig med en kroppsolja med citrongräsolja eller ta ett varmt och avslappnande aromabad.

Vid spänningshuvudvärk

Eterisk citrongräsolja kan vara värt att prova vid huvudvärk, eftersom det kan hjälpa till att lösa upp spänningar (4). Massera in utspädd citrongräsolja på dina tinningar eller andas in den avkopplande citrongräsdoften med hjälp av en aromalampa eller aromadiffuser.

Citrongräsolja för hudvård och kroppsvård:

Inom hudvård används eterisk citrongräsolja främst för den sammandragande, uppstramande och cirkulationshöjande förmågan. Det är även en olja som är uppskattad för sina bakteriedödande och svamphämmande egenskaper. Den gör sig därmed mycket bra i deodoranter, för fotvård och i massageolja/kroppsolja för att öka hudens spänst och fasthet. Det är även en uppskattad ingrediens i anticellulitolja.

Citrongräsolja för hemmet:

Eterisk citrongräsolja kan användas som ett naturligt ytrengöringsmedel. Blanda citrongräsolja med vatten enligt ovan och använd för att torka av ytorna i kök och badrum. Även mycket bra i kombination med tea tree olja (hälften av varje). Effektivt mot bakterier, svamp, mögel och allmän förruttnelse.

Citrongräsolja som insektsbortstötande:

Eterisk citrongräsolja kan vara mycket effektiv för att hålla insekter på avstånd. Fästingar avskyr doften av citrongräs och så gör även knott, mygg, loppor och löss. Det gör eterisk citrongräsolja till ett fantastiskt bra naturligt insektsborttsötande medel. Förånga oljan i en aromalampa eller aromadiffuser inomhus eller på uteplatsen. Du kan även spraya en mist över dig själv med en kroppsspray eller smörja in dig med en kroppsolja enligt ovan.

 

Här hittar du återförsäljare av:

 

Källor och Referenser:

(1) Encyclopedia of Essential Oils. Författare: Julia Lawless. Förlag: Harper Thorsons, 2002-07-01. ISBN: 9780007145188.

(2) Effect of Lemongrass Aroma on Experimental Anxiety in Humans. 2015 Dec;21(12):766-73. doi: 10.1089/acm.2015.0099. Epub 2015 Sep 14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26366471/

(3) Scientific basis for the therapeutic use of Cymbopogon citratus, stapf (Lemon grass). 2011 Jan-Mar; 2(1): 3–8. doi: 10.4103/2231-4040.79796. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3217679/

(4) Different Headache Types, Causes and 15 Natural Remedies. By Dr. Josh Axe, DC, DMN, CNS. August 31, 2018. https://draxe.com/health/natural-headache-remedies-relief/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

 1. Laila

  Superbra tips! 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Så roligt att du uppskattar tipset. 🙂

 2. Mia

  Tack för info och tips! 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Trevligt att du uppskattar det. 🙂

 3. A.M

  Det är så effektivt! <3

  Svara
 4. Katarina

  Tack för ett bra inlägg. Ska göra eget myggmedel nu. 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close