Kikärtspannkaka (Socca / Farinata)

av | maj 5, 2021 | Hälsa, Kost & Näring, Lunch - Middag, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Kikärtspannkaka som i Frankrike kallas Socca och i Italien Farinata är en pannkaka gjord på kikärtsmjöl. Matig, proteinrik och dessutom väldigt enkel att göra. Den är fri från gluten, mjölk och ägg, vilket även betyder att den är vegansk.

Recept Kikärtspannkaka (Socca / Farinata)

Kikärtspannkaka som maträtt

Kikärtspannkaka är en traditionell maträtt i södra Frankrike och vissa regioner i Italien. I Nice serveras den främst som gatumat, ofta med enbart lite svartpeppar och havssalt. Den är även populär att avnjutas med en rad olika smaksättningar och toppings. Den kan göras som tunnare eller tjockare pannkaka och som bröd som antingen tillagas i ugn eller stekpanna. Grundreceptet är detsamma.

För inte så länge sedan la jag upp ett inlägg om hur man gör socca som bröd i gjutjärnspanna i ugnen. Här har jag gjort tunnare pannkakor i stekpanna. Traditionellt använder man sig av olivolja i kikärtssmeten, men jag har bytt ut mot smakneutral kokosolja eftersom den tål värme bättre utan att bryta ner fettsyrorna.

Grundrecept för kikärtspannkaka (cirka 4 st):

Så här gör du:

  1. Förbered kikärtssmeten. Blanda ihop kikärtsmjöl, bakpulver och havssalt i en skål. Ta en ny skål och mät upp vatten och olja. Sikta ner de torra ingredienserna i vätskan lite i taget medan du vispar för att få en slät och klumpfri smet.
  2. Låt smeten sedan stå och vila i minst 30 minuter. Kikärtsmjöl behöver tid på sig för att dra åt sig vätska. Smet med kikärtsmjöl ska därför alltid stå till sig ett tag innan gräddning för att det ska bli bra.
  3. Stek pannkakorna på medelvärme i lite kokosolja tills gyllenbruna på båda sidor.
  4. Toppa dina pannkakor med vad du behagar. Jättegoda med till exempel en fräsch sallad, eller rostade grönsaker.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

10 Kommentarer

  1. Emma B

    Åh vad gott!

    Svara
  2. Laila

    Älskar Socca! Så gott! Det var ett tag sedan jag åt det så tack för påminnelsen.

    Svara
  3. Milla

    Wow! Så gott det ser ut. Det ska jag definitivt prova. <3

    Svara
  4. Eva

    Mums! Tack för tipset.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskatta inlägget. 🙂

  5. A.K

    Ser ju riktigt gott ut. Tack för receptet.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...