– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Kikärtspannkaka som i Frankrike kallas Socca och i Italien Farinata är en pannkaka gjord på kikärtsmjöl. Matig, proteinrik och dessutom väldigt enkel att göra. Den är fri från gluten, mjölk och ägg, vilket även betyder att den är vegansk.
Kikärtspannkaka som maträtt
Kikärtspannkaka är en traditionell maträtt i södra Frankrike och vissa regioner i Italien. I Nice serveras den främst som gatumat, ofta med enbart lite svartpeppar och havssalt. Den är även populär att avnjutas med en rad olika smaksättningar och toppings. Den kan göras som tunnare eller tjockare pannkaka och som bröd som antingen tillagas i ugn eller stekpanna. Grundreceptet är detsamma.
För inte så länge sedan la jag upp ett inlägg om hur man gör socca som bröd i gjutjärnspanna i ugnen. Här har jag gjort tunnare pannkakor i stekpanna. Traditionellt använder man sig av olivolja i kikärtssmeten, men jag har bytt ut mot smakneutral kokosolja eftersom den tål värme bättre utan att bryta ner fettsyrorna.
Grundrecept för kikärtspannkaka (cirka 4 st):
- 2 1/2 dl kikärtsmjöl
- 2 1/2 dl vatten
- 1 msk smakneutral kokosolja
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk havssalt
- Smakneutral kokosolja för stekning
Så här gör du:
- Förbered kikärtssmeten. Blanda ihop kikärtsmjöl, bakpulver och havssalt i en skål. Ta en ny skål och mät upp vatten och olja. Sikta ner de torra ingredienserna i vätskan lite i taget medan du vispar för att få en slät och klumpfri smet.
- Låt smeten sedan stå och vila i minst 30 minuter. Kikärtsmjöl behöver tid på sig för att dra åt sig vätska. Smet med kikärtsmjöl ska därför alltid stå till sig ett tag innan gräddning för att det ska bli bra.
- Stek pannkakorna på medelvärme i lite kokosolja tills gyllenbruna på båda sidor.
- Toppa dina pannkakor med vad du behagar. Jättegoda med till exempel en fräsch sallad, eller rostade grönsaker.
Åh vad gott!
Så gott. 🙂
Älskar Socca! Så gott! Det var ett tag sedan jag åt det så tack för påminnelsen.
Visst är det gott!
Wow! Så gott det ser ut. Det ska jag definitivt prova. <3
Gott och enkelt. 🙂
Mums! Tack för tipset.
Trevligt att du uppskatta inlägget. 🙂
Ser ju riktigt gott ut. Tack för receptet.
Tack och varsågod! 🙂