Därför är svavel (MSM) så viktigt för kroppen

by Mikaela Bjerring on 15 april, 2015 · 3 comments

in Anti-aging, Blogg, Detox-kost, Hälsa, Huden, Muskler – Skelett – Leder

MSM, Metyl Sulfonyl Metan är organiskt svavel – en svavelförening som finns i varenda cell i vår kropp. Svavel bidrar till hundratals processer i kroppen som bl.a. har betydelse för vår led- och muskelhälsa samt för hår, hud och naglar eftersom det är en viktig beståndsdel i proteinerna kollagen och keratin.

 MSM pulver, svavel som kosttillskott

Därför är svavel så viktigt för kroppen

Svavel utgör 0,25 % av kroppsvikten och finns i alla vävnader, speciellt i proteinrika sådana. De största mängderna finns i aminosyrorna metionin, cystin och Cystein (1).

Genom forskning har man kommit fram till att MSM, svavel är ett viktigt näringsämne och är en del av över 150 föreningar. Studier visar att svavel bidrar till kroppens förmåga att neutralisera toxiner, stödjer korrekt enzymaktivitet, hormonbalans och normal energiproduktion. Dessutom är det som nämnt ovan en viktig beståndsdel i proteinerna kollagen och keratin som behövs för att bygga upp bl.a. brosk, senor, hjärna, bindväv, muskler, skelett, hud, hår och naglar. (1), (2), (3).

Svavel i vår kost

Svavel finns naturligt i många livsmedel, inklusive obehandlad mjölk, kött, fisk och en mängd olika frukter, grönsaker och spannmål. Den största källan till biotillgängligt svavel försvinner dock från vår mat genom bearbetning, torkning, matlagning och konserveringsmedel. Dessutom innehåller våra jordbruk ca 85% mindre mineraler idag än vad de gjorde för bara 100 år.

MSM, organiskt svavel – Naturens skönhetsmineral

En sund hälsa börjar inifrån – inne i våra celler. Unga och friska celler är elastiska och flexibla. När kroppen lagrar toxiner inne i cellerna blir dom mindre elastiska och även cellens övriga funktioner försämras. Regelbunden fysisk träning, en hälsosam kost och att vi får i oss tillräckligt med näringsämnen är nyckelfaktorer för att dina celler ska må bra.

När man säger att svavel är bra för hälsan så kommer kanske en del att tänka på folk som badar i svavelkällor för att få vacker hud eller bota sjukdomar och åkommor som reumatism. Och det är helt riktigt, svavel är otroligt välgörande. Svavel kallas för naturens ”skönhetsmineral” eftersom svavel är nödvändigt för produktion av proteinerna kollagen och keratin som bidrar till vitaliteten, elasticiteten och styrkan hos hud, hår och naglar (1), (3), (4).

Forskning om MSM, svavel (1)

MSM isolerades av Robert Herschler och Dr Stanley Jacob vid University of Oregon Medical School i början av 80-talet. Deras forskning visade att MSM, eller methylsulfonylmethane, är en naturlig svavelförening som finns i alla levande ting. Det är faktiskt en av de mest framträdande föreningar i våra kroppar, precis som vatten och natrium.

Forskare missade nästan betydelsen av MSM när man studerade näringsbehov därför att den spelar en sån liten roll i vår näringskedja. Men i sin forskning, fastställde Dr Jacob att svavel i form av MSM, är lika säker och lika viktigt som C-vitamin i vår kost.

Dr. Stanley Jacob, medlem i Research Fellowship från Harvard Medical School i USA samt forskare vid Oregon Health Science University i USA har nu forskat på MSM i över 30 år. Han menar att MSM som bland annat ingår i kollagenprocessen minskar ärrvävnad och bidrar till att minska inflammationer i kroppen.

En annan studie som gjordes på MSMs effekt på hår och naglar konstaterade att 100% av de som fått MSM pulver, uppvisade ökad och förbättrad hårtillväxt jämfört med en person i den grupp som fått placebo. En annan dubbelblindstudie visade att de som fått MSM fått en ökad nageltillväxt samt tjockare och starkare naglar.

Eftersom biologisk näringsmässiga svavel spelar en så viktig roll i friska kroppsfunktioner och andra, fann man även genom forsatta studier att tillskott av MSM förbättrar många hälsoproblem såsom: allergier, astma, emfysem, lungfunktion, artrit, huvudvärk, hudproblem, mage och tarmkanalenproblem, cirkulation, cell omsättning och upptagsförmåga. För den som är intresserad så finns det ett flertal böcker skrivna om MSM som du hittar här.

msm pulver - msm kapslar

MSM som kosttillskott

MSM pulver finns att köpa som kosttillskott och klassas som en av de minst toxiska substanser som finns, jämförbart med vatten. Men som kosttillskott ska man börja med låga doser (1 krm dagligen första veckan) och därefter trappa upp. Detta beror på att MSM är utrensande och cellregenererar. Något annat att tänka på är att MSM inte ska intas för sent på dagen då det är lätt uppiggande.

För övrigt så kan jag rekommendera Helhetshälsas MSM som ett bra kosttillskott. MSM som kosttillskott finns både som pulver eller kapslar och kan intas med tex: juice eller vatten (inga varma drycker). Något annat som kan vara värt att veta är att MSM har bättre upptag i kroppen i kombination med C-vitamin.

Här hittar du Helhetshälsas MSM

 

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Miracle Of MSM, The Natural Solution for Pain, Författare: Stanley W M D Jacob, Förlag: Penguin Putnam Inc Usa, ISBN: 9780425172650

(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 385-386 , ISBN: 91-631-7910-5.

(3) http://www.msmguide.com

(4) The Effectiveness of the Use of Oral msm (Methylsulfonylmethane) Supplementation on Hair & Nail Health. By Ronald M. Lawrence, M.D.

(5) MSM – organiskt svavel och metyl – vikigt näringsämne för hela kroppen.
Artikel i 2000-Talets vetenskap Nr. 4/2006
Av: Ingemar Ljungqvist & Bo Zackrisson
till-skott.se/pdf/msm.pdf


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Katja W april 16, 2015 kl. 08:36

Msm är så bra! Kan verkligen rekommendera det.

Svara

2 Martina B april 24, 2015 kl. 08:28

Msm har jag tagit dagligen nu i flera år, riktigt bra är det 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: