Hälsosammare variant av ischoklad

by Mikaela Bjerring on 4 december, 2017 · 4 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Kost, Recept

Ischoklad är en av julens stora klassiker och ett uppskattat julgodis i många hem. Det är dessutom en sötsak som är lätt att göra hälsosammare, fritt från dåliga fetter och vitt socker.

Hälsosammare variant av ischoklad
A och O i all matlagning och bakning är att välja bra råvaror. Istället för att använda härdat kokosfett (den i silverförpackning) så välj istället ekologisk kallpressad kokosolja. Använd även en choklad av bra kvalité utan en massa tillsatt socker. Det finns en mängd chokladalternativ att välja emellan. Allt från sockerfri vit och ljus choklad till ekologisk mörk choklad med hög kakaohalt. Det finns även mjölkfri choklad för den som föredrar det. Sen är det bara att smaksätta ischokladen efter tycke och smak.

Grundrecept för ischoklad (20 st)

  • 100 gram choklad
  • 50 gram ekologisk kallpressad kokosolja

Gör så här:

  1. Smält chokladen i ett vattenbad, vilket du gör genom att bryta ner chokladen i en skål som du ställer i en kastrull med sjudande vatten. Rör om tills chokladen har smält.
  2. Tillsätt kokosoljan och rör om ytterligare någon minut tills den har blandats väl med chokladen. Ta av skålen från värmen och blanda i din smaksättning.
  3. Häll upp ischokladen i små ischokladformar. Dekorera gärna med det du smaksätter med, både för utseendets skull och för att kunna skilja mellan de olika smakerna.
  4. Ställ in ischokladen i kylen så dom får stelna. Eftersom dom är gjorda på kallpressad kokosolja istället för härdat kokosfett som man traditionellt använder, så kan dom inte stå ute i rumstemperatur för länge. Vänta därför med att ta ut dom ur kylen tills precis innan servering.

Tips på choklad att använda:

Exempel på smaksättning:

  • Ljus ischoklad med apelsinskal: Riv skalet från en ekologisk apelsin, ca 1 krm per ischoklad
  • Vit ischoklad med lime: Riv skalet från en ekologisk lime, ca 1 krm per ischoklad
  • Mörk ischoklad med jordnötssmör: ca 4 msk jordnötssmör för 20 st.
  • Mörk ischoklad med dadlar: ca 6 finhackade dadlar för 20 st ischoklad.

Man kan även använda en redan smaksatt choklad istället för att tillsätta sin egen smak. Några fantastisk goda alternativ är Raw choklad från Loving Earth gjord på ekologisk, rättvisemärkt kakao, sötad med  ekologisk kokosnektar:

Relaterade inlägg:

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Kerstin december 5, 2017 kl. 14:53

Förra året gjorde jag med kallpressad kokosolja, blev jättegott!

Svara

2 Mikaela Bjerring december 5, 2017 kl. 17:16

Visst blir det gott och sen är det så enkelt med.

Svara

3 Anna J december 5, 2017 kl. 17:03

Tack för tipset! Ska prova några av de här chokladsorterna. 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring december 5, 2017 kl. 17:15

Dom är fantastiskt goda. 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: