Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

5 tillfällen du vill gurgla med saltvatten

av | maj 15, 2017 | Fysisk hälsa, Hälsa, Huskurer & Husmorstips | 24 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Bodystore.com –

Att gurgla med saltvatten för att bli av med besvär i mun och hals är en gammal välbeprövad huskur. Salt är nämligen känt för att kunna minska bakterietillväxt och lindra vid inflammation och infektion. En saltlösning är dessutom rent och naturligt och något som man enkelt kan blanda ihop själv.

Gurgla med saltvatten

Saltets antiseptiska & antibakteriella egenskaper

Salt har antiseptiska och antibakteriella egenskaper, vilket betyder att bakterier och virus får svårare att föröka sig och spridas. Den vetenskapen går långt tillbaka i tiden då man upptäckte att man kunde få mat att hålla sig bra längre genom att salta in den. Faktum är att det är väldigt få mikroorganismer som klarar av att överleva i en hög saltkoncentration.

Att gurgla halsen och munnen med saltlösning för att minska infektion och inflammatoriska tillstånd kan därför vara väldigt effektivt. Det är en enkelt kur som man kan ha stor användning av vid till exempel förkylning, halsfluss, hosta, halsont, tandköttsinflammation, dålig andedräkt, karies och för att minska svullnad och slembildning.

Koksaltlösning vid halsont

Att gurgla saltlösning vid halsont, halsfluss och streptokocker hjälper till att reducera och minska tillväxten av bakterier och virus som spridit sig i halsen. På så sätt kan man snabbare bli av med infektionen. Upprepa fler gånger varje dag tills du är frisk.

Koksaltlösning vid karies och tandköttsinflammation

Saltvatten kan man använda som en munskölj för att förebygga och hjälpa vid tandköttsinflammationer och karies. Skölj munnen under ett par minuter och få saltvattnet att sippra mellan tänderna. Spotta ut vattnet när du är klar. Många finner det även mycket effektivt att använda salttandkräm i kombination med saltsköljning.

Koksaltlösning vid afte

Att skölja munnen med saltvatten är det många som tar till när de plågas av afte. Skölj med samma jonkoncentration som kroppen för att lindra problemet och smärtan. För att få till rätt saltkoncentration (0,9 %) så blandar du 1 krm salt med 1 dl vatten. Upprepa sköljningen flera gånger per dag.

Koksaltlösning vid hosta

Att gurgla med saltvatten kan vara värt att prova vid hosta. Saltlösningen löser upp slemmet i halsen så det lättare kan hostas upp. Det kan även lindra vid rethosta och torrhosta, samt minska irritation och svullnad i halsen som påverkar hostreflexen.

Saltvatten mot dålig andedräkt

Det finns flera anledningar till dålig andedräkt. Dels kan det orsakas av infektion i tonsillerna och bihålorna, men även av bakterietillväxt på tungan. Den dåliga lukten kan också bero på tonsillstenar, faryngit eller b-vitaminbrist. Genom att gurgla med en saltlösning så kan man minska bakterierna som bidrar till den dåliga andedräkten.

Nässköljning med saltlösning

Förutom att gurgla munnen och svalget med saltlösning så kan man skölja näsan och bihålorna. Här är det extra viktigt att saltlösningen är av samma koncentration som blodet dvs. 0.9 %. Detta kan du som nämnt ovan blanda ihop genom att tillsätta 1 krm salt till 1 dl ljummet vatten. Är du osäker på kvalitén på vattnet kan du koka upp vattnet först som när man gör koksaltlösning. Med hjälp av en nässköljningskanna sköljer du sedan näsan. Nässköljning kan vara ett suveränt sätt att avhjälpa problem relaterat till näsgångarna. Vid förkylning, bihåleinflammation, pollenallergi, dammallergi, nästäppa, spänningshuvudvärk, migrän och torra slemhinnor kan regelbunden sköljning vara riktigt effektivt. Mer om nässköljning och steg för steg om hur du går till väga kan du läsa här.

Recept för koksaltlösning:

  1. Mät upp 1 krm salt till 1 dl vatten. Dubbla eller trippla beroende på hur mycket du har behov av.
  2. Koka upp och låt svalna till rumstemperatur och den är redo att användas.
  3. Koksaltlösningen ska inte stå för länge, max ett dygn. Gör sedan nytt om du behöver.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

24 Kommentarer

  1. Tess❤

    Det funkar faktiskt Bra recept. Detta recept är te.x bra om man har feber och ont i halsen. För när man har feber brukar man inte äta så mycket då är det bra med lite salt. Jag är sjuk och jag testade detta och det hjälpte faktiskt lite.❤

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Vad bra att det hjälpte. 🙂

  2. Helena Jaxelina Bergström

    Hej. Har fått blåsor p tungan och i mun. Har tyvärr bara vanligt salt hemma. Vad är receptet?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Mät upp 1 krm salt till 1 dl vatten. Dubbla eller trippla beroende på hur mycket du har behov av.
      Koka upp och låt svalna till rumstemperatur och den är redo att användas.
      Koksaltlösningen ska inte stå för länge, max ett dygn. Gör sedan nytt om du behöver.

  3. AB

    Testa att hålla för näsan när ni gurglar vattnet, hjälper lite mot smaken:)

    Svara
  4. Tia

    Har du hört talas om oilpulling? Man sköljer munnen med oljor, inte vanligt matolja förstås men till exempel ren kokosolja. Det ska tydligen ha många bra fördelar. Frågar för jag ville prova att smälta saltet i kokosolja och se om man få extra fördelar på det sättet.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, jag vet mycket väl vad oil pulling är. Det är något som jag själv gör och har även skrivit om det här: https://passionforhalsa.se/oil-pulling-att-rengora-munnen-med-olja
      Det kan ju inte finnas något negativ med att blanda salt i oljan. Men man skulle ju också bara kunna skölja med saltvatten och göra oil pulling var för sig. Prova vad som känns bra för dig. 🙂

  5. Rebecca Johansson

    Mot afte, spelar de nån roll vilket slags salt? Himalaya salt eller bordssalt med jod?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Bergssalt eller havssalt spelar ingen roll.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close