Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Det finns många faktorer som påverkar vår hälsa och välmående. Ständiga förkylningar, infektioner och en bråkig mage kan bero på att kroppens försvar är försvagat. Här följer några tips om hur du kan stödja ditt immunsystem genom kost och livsstilsförändringar.

9 tips för starkare immunförsvar

Tips 1. Att det är viktigt att äta en bra och balanserad kost vet de flesta, men det är även lika viktigt hur man äter. Ät sittande i en avslappnad miljö, ät långsamt och tugga noga. Dela gärna även upp ditt dagliga energiintag på flera mindre måltider. Det kan bidra till bättre matsmältning och näringsupptag som i sin tur bidrar till ett bättre fungerande immunsystem. Se även till att din mage och tarm mår bra och att din tarmflora är i balans. Mer om hur du stödjer tarmfloran och maghälsan kan du läsa om här.

Tips 2. Stress kan skada vårt immunsystem
. Under stress producerar kroppen stresshormonerna noradrenalin, adrenalin och kortisol. Under långvarig stress och långvarig utsöndring av dessa stresshormoner medverkar de till att störa immunsystemets funktion, vilket gör oss känsligare mot infektionssjukdomar. Vid stress förbrukar kroppen bland annat mer B-vitaminer, C-vitamin, zink och magnesium (2). Att se till att få i sig extra av dessa näringsämnen genom kosten kan då vara en bra ide och komplettera med kosttillskott om behov finns. Det finns även speciellt utformade kosttillskott anpassade för dom som stressar mycket som kan intas under stressiga perioder. Kosttillskott vid stress hittar du här.

Tips 3. Solljus gör vårt immunsystem starkare eftersom D-vitamin stödjer immunsystemet och vårt mentala välbefinnande (3). Solen är vår bästa källa för D-vitamin, så se till att fylla på dina depåer under sommaren. Resten av året är det viktigt att få i sig tillräckligt genom kosten och komplettera med kosttillskott av D-vitamin vid behov.

Tips 4. Sömn är viktigt för många kroppsfunktioner och en god sömn är en förutsättning för ett välfungerande immunsystem. Störd sömn inverkar negativt på hälsan på flera sätt. Vi behöver tillräckligt med vila och återhämtning för att fungera och må optimalt (4).

Tips 5. Motion ger starkare immunsystem. 
All motion som inte går till överdrift är bra för immunsystemet. Men komplettera gärna med antioxidanter eftersom behovet ökar vid träning (5).

Tips 6. Mycket skratt ger ett starkare immunsystem. Ett gott skratt förbättrar cirkulationen, ökar förbränningen, sänker blodtrycket och minskar muskelspänningar (6), så skratta mycket!

Tips 7. Tänk positivt! Studier har visat att folk som tänker positivt kan leva upp till tolv år längre än pessimister. En positiv attityd påverkar även vårt immunsystemet. Personer som lätt blir nervösa, oroliga, stressade och som har mycket humörsvängningar blir sjuka oftare (7).

Tips 8. Använd huvudet! En professor vid Berkeley universitet studerade hur bridgespel stimulerade kvinnors immunsystem. Han hittade ett samband mellan starkare immunsystem och de delar i hjärnan som har hand om planering, abstrakt tänkande och initiativförmåga (8).

Tips 9. Att lyssna på musik kan ge starkare immunförsvar, men det måste vara musik som du verkligen gillar. Sänk dock volymen. Om du under längre tid utsätts för oljud kan ditt immunförsvar påverkas negativt och dessutom kan du riskera att dramas av högt blodtryck (9).

 

Kosttillskott som stödjer immunsystemet hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) (4) (5) (6) (7) (8) (9) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, ISBN: 91-534-2085-3

(2) Stress – Marucha, PT, Mucosal Wound healing  is impaired by examination stress, Psychosom Med. Maj/juni 1998;60:362-65

(3) D-vitamin – immunsystem: http://illvet.se/manniskan/sjukdom-behandling/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar

 

Relaterade inlägg:

 

1 kommentar

  1. Emelie

    Bra tips! Värt att tänka på 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close