Kost enligt blodgrupp

by Mikaela Bjerring on 12 juni, 2011 · 0 comments

in Blogg, Hormonbalansen, Kost, Livsmedel, Viktkontroll

Blodgruppskost är uppbyggt på principen att vi kan uppnå bättre hälsa genom att äta mat som genetiskt passar vår blodgrupp enligt ABO-systemet. Det är en diet som utarbetats av den amerikanske naturopaten Peter D´Adamo.

Det som skiljer de olika blodgrupperna åt är våra röda blodkroppar. De har olika markörer-antigener på sin yta. Det är därför man inte kan lämna till vem som helst. Blodgrupperna måste stämma annars stöts blodkropparna bort. Det är också därför det finns de som hävdar att det är logiskt att vi skulle få bättre hälsa genom att äta mat som genetiskt passar vår blodgrupp.

Människan har under tusentals generationer anpassat sig till olika lokala dieter. De olika blodgrupperna är också mer eller mindre vanlig i olika delar av världen. Det gör att vissa födoämnen kan vara välgörande för en del, men tolereras mindre bra av andra.

Kost enligt blodgrupp, för hälsa

De fyra blodgrupperna ligger bakom principen – Kost enligt blodgrupp

Födoämnena vi får i oss påverkar våra hormoner, nervsystem och immunsystem. Kroppen kan reagera på matens innehåll av lektiner vilket är en sorts protein med sockergrupper kopplade till sig. Dessa kan i olika grad binda till cellernas yta. Det som skiljer de 4 blodgrupperna åt är vilka sockermolekyler som finns i cellerna. Det är därför två personer med olika blodgrupper anses reagera olika på samma födoämne. De olika blodgrupperna skiljer sig åt när det gäller immun- och matsmältningssystemets förmåga att ta hand om exempelvis stress, infektioner och födoämne.

Det är Amerikanen Peter J. D´Adamo som ligger bakom blodgruppsdieten menar att blodgruppen speglar din inre kemi. Den blodgrupp du tillhör bestämmer också på vilket sätt du tar upp näringen ur maten och hur din kropp hanterar stress och vad du bör äta för att må bra, bygga upp och bibehålla hälsan. Människan har anpassat sig till olika sorters kost genom tiderna. Folkvandringar, tillgång på föda och klimatförändringar har påverkat den genetiska nedärvda koden menar D´Adamo vilket fick honom att utveckla sin teori. Peter J. D´Adamo bok om blodgruppskost är idag väldigt svår att få tag i, men en annan bok om självläkande kost som jag kan rekommendera för den som är nyfiken är: För den självläkande människan

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARKost enligt blodgrupp: www.dadamo.com

Blodgruppsdieten: http://sv.wikipedia.org/wiki/Blodgruppsdieten

Bildkälla: wikimedia-commons, food groups

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: