– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Det har nog inte undgått någon hur dåligt vitt socker är för hälsan. Men det betyder inte att man måste skippa sött helt och hållet. Vår natur har generöst bidragit med många underbara ”superfoods” som man kan använda som ett hälsosammare och många gånger godare alternativ till vitt socker.
Lucuma
Lucuma är en frukt från Sydamerika med en naturligt god sötma. Lucumaträdet växer i subtropiska områden i Anderna på 1000 till 2400 meters höjd, främst i Peru, Chile och Ecuador. Smaken kan beskrivas som en blandning av kola och vanilj och passar perfekt i bakning eller vid andra tillfällen du vill söta. Lucuma är inte bara ett bra alternativ till socker, det är en gudomlig superfood.
Till skillnad från vitt socker så innehåller Lucuma generöst med antioxidanter och rikligt med näring, vilket inkluderar en betydande mängd vitaminer (speciellt betakaroten), mineraler och fibrer. Den har även ett lågt GI-värde på cirka 25. Återförsäljare av Lucuma hittar du här.
Björksocker
Björksocker (xylitol) innehåller 40 % mindre kalorier än vanligt socker, 75 % mindre kolhydrater och har ett GI-värde som ett salladsblad. Smaken är härligt söt och smälter som snökristaller på tungan. Björksocker är även bra för tänderna och orsakar inte karies till skillnad från annat socker. Det beror på att bakterierna i munnen inte kan använda björksocker som näring för att frodas, vilket gör att det inte uppstår någon syraattack på tänderna.
Björksocker behöver inte heller insulin för sin omsättning, vilket gör det till en bra form av sötning för diabetiker. Det är även ett bra alternativ för dom som äter LCHF. Större mängder kan dock ha en laxerande effekt, så överdriv inte ditt intag. Återförsäljare av björksocker hittar du här.
Kokossocker
Kokossocker tillverkas av den söta nektarn från kokospalmens blommor och har en smak som påminner om farin. Kokossocker har en GI på 35 till skillnad från vitt socker som ligger på 97. I bakning eller matlagning så kan man byta ut vitt socker mot kokossocker rakt av. Återförsäljare av kokossocker hittar du här.
Honung
Det finns många olika sorters honung och en ekologisk sådan är att föredra. Honungen innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen. För den som vill ha det bästa av det bästa så är manukahonungen kungen av honung. Det som gör den unik är de starka antibakteriella egenskaperna. Återförsäljare av honung hittar du här. Om du vill läsa mer om manukahonung kan du göra det i inlägget ”Manukahonung – antibiotika från naturen”.
Fibersirap
Fibersirap är en söt sirap som består av 70 % prebiotiska fibrer som gör gott för magen och endast 6 % sockerarter. Den är gjord av en växtfiber kallad isomalto-oligosackarid (IMO). I sirapen finns en liten mängd maltextrakt och stevia. Fibersirap finns som ljus och mörk och har en fin sötma som kan ersätta vanlig sirap i all typ av matlagning och bakning. Den är även LCHF-vänlig. Återförsäljare av fibersirap hittar du här.
Vilka bra tips! Allt är bättre än vitt socker.
Visst så är det! 🙂
Björksocker är supergott! Dom andra produkterna har jag inte provat.
Man kan ju alltid variera sig, men såklart så ska man aldrig överdriva sin sötning oavsett om det är ett hälsosammare alternativ.