– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Det har länge varit känt att D-vitamin bidrar till ett normalt fungerande immunsystem. Efter en nyligen utförd forskningsanalys kunde man återigen konstatera att D-vitamin har en stor betydelse för kroppens motståndskraft mot infektioner såsom förkylning och influensa.

Forskningsanalys om D-vitamin vid infektioner
Vid en forskningsanalys som genomfördes av brittiska forskare vid Queen Mary University of London (1), ville man titta närmare på D-vitaminets betydelse vid övre luftvägsinfektioner.
Man samlade in uppgifter från 11 321 personer i åldrarna 0 till 95 år, från totalt 25 olika studier. Samtliga studier var randomiserade, dubbelblinda och placebokontrollerade som hade blivit forskningsetiskt godkända.
Efter analysen kunde man redovisa att D-vitamin är ett säkert sätt att skydda sig mot förkylning och influensa, samt akuta luftvägsinfektioner orsakade av virus eller bakterier. Forskarna kunde även se att de som hade fått ett dagliga tillskott av D-vitamin visade bättre resultat än de som fått en superdoser en gång i månaden.
Analysen visade att 1 av 33 personer som tar D-vitamintillskott slipper bli sjuk. Det kanske inte låter som så mycket, men om man jämför med effekten av influensavaccin, där 1 av 40 som vaccinerar sig slipper bli sjuk (2), så ger bra nivåer av D-vitamin ett bättre skydd. Även om D-vitamin spelar en betydande roll, så får man inte glömma att det är många livsstilsfaktorer och näringsämnen som spelar en roll för kroppens försvar. Mer om det kan du läsa i inlägget ”Så stöttar du ditt immunsystem”.
Kända funktioner av D-vitamin
D-vitamin räknas inte bara till våra fettlösliga vitaminer, utan fungerar även som ett steroidhormon. Det är därmed ett näringsämne som spelar en betydande roll för en stor mängd olika kroppsprocesser och kroppsfunktioner. D-vitamin bidrar bland annat till:
- Immunsystemets normala funktion.
- Bibehålla normal muskelfunktion.
- Normalt upptag och utnyttjande av kalcium och fosfor.
- Normala kalciumnivåer i blodet.
- Har en roll i celldelningsprocessen.
- Bibehålla normal benstomme.
- Bibehålla normala tänder.
D-vitamin genom solexponering
Genom att utsätta huden för solexponering kan vi bilda D-vitamin. På vår nordliga breddgrad är det dock inte många månader per år som vi kan fylla på vårt förråd av D-vitamin den vägen. Solen måste nämligen stå tillräckligt högt, i minst 45 graders vinkel över horisonten. I Sverige är det bara möjligt mitt på dagen, mellan ungefär april till september (3). Under resten av året står solen för lågt och UVB-strålarna filtreras bort i atmosfären (3) (4).
Hur länge vi behöver vistas i solen på sommaren för att bilda tillräckligt med vitamin D varierar också (3). För en ljus hud utan solskydd kan 15-30 minuter, ett par gånger i veckan vara tillräckligt. Det räcker också att bara en del av kroppen är exponerad, som till exempel armarna eller benen.
Om man har solskydd blockeras mycket av UV-strålarna, vilket gör att det tar längre tid och bildas mindre. Det är även svårare för överviktiga och äldre att både bilda och lagra D-vitamin.
Mängden melanin i huden påverkar dessutom produktionen av D-vitamin från solljus. Anledningen är att det blockerar UV-strålningen precis som solskydd gör. Mörkhyade bildar därmed inte vitaminet lika effektivt och kan behöva vistas i solen 5 till 10 gånger längre än en ljus hud för att bilda lika mycket (3).
Man kan också bara lagra en viss mängd. När kroppens förråd av D-vitamin väl är mättat så ökar inte mängden oavsett hur mycket tid man spenderar i solen. Enligt forskning kan kroppens maxade lager från solexponering därefter räcka i 3 veckor upp till max 2 månader (3). Resten av året är vi beroende av att få i oss vitaminet från kosten och kosttillskott för att tillgodose vårt behov.
Vitamin D genom kosten
I kosten finns D-vitamin främst i berikade mejeriprodukter och i fet fisk som lax, sill och makrill. Svamp som kantareller och Karl Johan innehåller även en mindre mängd D2. Eftersom det är relativt få livsmedel som innehåller D-vitamin så måste man vara noga med att få i sig tillräckligt för att inte få brist. Om man har svårt att få i sig en bra mängd via kosten kan man komplettera med ett kosttillskott.
Olika alternativ för kosttillskott av D-vitamin:
- Healthwell Vitamin D3 5000 IE (ullfett)
- Holistic D3-vitamin 5000 IE (ullfett)
- Närokällan D3 5000 Vegan (från alger)
- Healthwell Vitamin D3 3000 IE (ullfett)
- Holistic D3-vitamin 2000 IE (ullfett)
- Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE (från alger)
- Healthwell Vitamin D3 1000 IE Sugtabletter (ullfett)
- Great Earth Vitamin D Kids Vegan gummies (från alger)
Här hittar du fler alternativ av D-vitamin
Källor och referenser
(1) Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data (Published 15 February 2017) – http://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583
(2) Vitamin D pills ’could stop colds or flu’ – http://www.bbc.com/news/health-38988982
(3) Holick MF, ” high prevalance of vitamin D inadequacy and implications for health, ” Mayo Clin proc.,2006;81 (3): 353-73
(4) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5 Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, ISBN: 91-534-2085-3 (sidor: 222-229)
Relaterade inlägg:
D-vitamin gör skillnad!har känt mig piggare hela vintern och klarat mig från förkylning och influensa.
Härligt Emmy!