– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bagaren och Kocken och Svensk hälsokost –
Vetegräs innehåller massor med nyttigheter, vilket gör det till ett fantastiskt livsmedel för att näringsberika kosten. Det är inte heller svårt att odla vetegräs hemma. Här följer steg för steg för hur du lyckas med din vetegräsodling.
Vad är vetegräs?
Vetegräs är ett spannmålsgräs som innehåller en hög koncentration av många näringsämnen. Bland annat är det rikt på klorofyll, antioxidanter, vitaminer, spårämnen, mineraler, aminosyror inklusive alla 8 essentiella och enzymer som stödjer matsmältningen. Att inkludera vetegräs i sin kost kan därmed ge kroppen rikligt med värdefull näring. Du kan läsa mer om vetegräs i inlägget ”Egenskaper av vetegräs”. Även om det kan vara bekvämt och enkelt att köpa ekologiskt vetegräspulver som man bara behöver blanda med vatten, så kan det också vara roligt att odla sitt eget.
Att odla vetegräs:
1. Börja med att lägga vetegräsfröna i blöt. Mät upp ungefär 3 dl ekologiska vetegräsfrö ämnade för groddning i en skål och häll på med 9 dl vatten. Efter 24 timmar sköljer du vetegräsfröna och fyller på med nytt vatten. Låt dom sedan stå ytterligare ett dygn.
2. Efter ett par dagar när vetegräsfröna börjat grodda är det dags för plantering. Häll av vattnet och skölj dom noga. Ta en planteringsbricka eller en plåt med kanter och täck botten med 2-3 cm ekologisk jord. Sprid ut vetegräsfröna rätt så tätt. Dom kan vidröra varandra, men dom ska inte ligga på varandra. Tryck ner fröna lite, men inte helt under jorden. Spraya sen generöst med vatten. Täck över din odling med en kökshandduk eller en tidning. Där får dom sedan ligga och gro i mörker under 2 dygn, men vattna varje dag.
3. Efter 2 dagar är det dags att släppa in ljus. Ta bort det du täckt din odling med och ställ fram den i dagsljus, men inte i direkt solljus. Där låter du den sedan stå så att vetegräset kan växa. Vattna generöst varje dag.
4. Efter 8-10 dagar är det dags att skörda vetegräset. Du vet att det är moget när det är 10-15 cm högt och har börjat ”splitta”. Splitting innebär att ett andra grässtrå börjat växa ut ur det första. Klipp av gräset vid roten. Odlingen kan du sen låta stå kvar för att växa upp på nytt.
5. Skördad vetegräs håller sig bra i kylskåpet i cirka en vecka, men pressa det inte förrän du ska dricka det. För att pressa vetegräset kan du antingen använda dig av en vetegräspress, eller en juicepress som klarar av vetegräs.
Relaterade inlägg:
- Så groddar du enkelt själv
- Därför vill du äta chlorella varje dag
- Antiinflammatoriska egenskaper av spirulina
- Vegetabiliska drycker som alternativ till mjölk
En shot med vetegräs hör till mina morgonrutiner. Får magen att må bra och så känner jag att jag blir piggare av det. Jag använder mig av torkat vetegräs. Jag är inte så ambitiös att jag gör eget, men intressant att läsa om hur man gör. 🙂
Torkat vetegräs är riktigt bra det med. 🙂
Tack för tipset och instruktionerna. Jag tycker om att odla och pyssla så ska prova på att göra vetegräs för det lät ju spännande.
Härligt Christina!
Hur mycket gräs går det åt en portion?
Om man ska göra färsk juice.
Man brukar räkna ca 3-5 cl färsk vetegräsjuice som en portion, så typ en shot. Hur mycket vetegräs du behöver pressa beror på din press, hur långt gräset är etc. Prova dig fram och fortsätt pressa till du fått tillräckligt mycket juice.