– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
För många är nässlan ett fruktat ogräs, men man får inte glömma vilken fantastisk supermat det faktiskt är. Under våren och sommaren kan man därför ta till vara på tillfället att plocka nässlor, som man sedan kan torka och använda året om.
Att plocka nässlor
Nässlor växer det rikligt av i vår natur och det är något som vi verkligen kan nyttja som näringsrik mat. Det är mellan april och juni som är den bästa tiden att skörda. Det du vill plocka är dom späda bladen högst upp, så skippa dom grova bladen och stjälkarna.
Brännässlan producerar ett gift för att skydda sig mot att bli uppäten av djur och skadeinsekter. Så använd handskar när du plockar så du inte bränner dig. Skulle olyckan trots allt vara framme, så är ett tips att dela stjälken och stryka på stjälkvätskan på den brända huden. Nässlan producerar nämligen sitt eget motgift som lindrar smärtan och irritationen som kan uppstå av brännhåren.
När du plockat dina nässlorna så sköljer du dom noga under vatten och låter dom rinna av ordentligt. Vill man verkligen ta tillvara på alla näringsämnen i nässlan så är det bästa att torka bladen. Detta på grund av att en del av näringen går förlorad vid höga temperaturer. Torka nässlor kan man göra på två sätt – lufttorka och ugnstorka.
Att lufttorka nässlor
Om du vill lufttorka nässlor så sprider du ut dom på ett bakplåtspapper. Gärna i solen eller där det är varmt. Låt dom sedan ligga där i ett par dagar tills dom är helt fnasiga. Vänd på bladen ett par gånger per dag så dom torkar jämnt.
Att ugnstorka nässlor
Om du vill torka nässlor i ugnen så ska du inte ha för hög temperatur. Dels så förstörs en del av vitaminerna och enzymerna vid hög värme och dels så avdunstar fukten för snabbt, vilket kan göra att en del av smaken försvinner. Ha luckan på glänt och ugnstemperaturen på cirka 40 grader. Vänd på nässlorna lite då och då, så att de torkar jämnt. Du vet att nässlorna är riktigt torra när du kan smula sönder dom mellan fingrarna. Ta bort bladen från stjälkarna och förvara dom i en lufttät burk.
Att använda torkade nässlor
Dina torkade nässlor kan du sedan använda i bakning och matlagning. Du kan göra nässelsoppa eller nässelte. Tillsätta i smoothies eller bara blanda med vatten och dricka som en näringsrik dryck. Du kan även använda nässelpulver i välgörande bad och fotbad samt för en rad skönhets- och hälsokurer. För den som inte har tillgång till att plocka nässlor så finns det ekologiskt nässelpulver att köpa.
Återförsäljare av ekologiskt nässelpulver hittar du här
Relaterade inlägg:
- Nässlor – Ogräset som får oss att må bra
- Räddningsdroppar – skapa balans i ditt känsloliv
- Den kraftfulla kombinationen av gurkmeja och ingefära
- Hälsosamma egenskaper av 9 vanliga kryddor
Längtar tills jag kan ta mig ut och plocka 🙂 Nässlor är fantastiskt gott.
Beror ju lite på vart du bor i Sverige, men snart så 🙂
Brukar förvälla och frysa in dom, men ska absolut prova på att torka nässlorna. Smart när man kan använda dom till så mycket mer då.
Ja, torkade nässlor är användbara till mycket.
Nu blev jag taggad att ta mig ut och plocka. Tack för påminnelsen 🙂
Härligt! 🙂
Nässeltajm!
Men jag valde att köpa ekologiska torkade nässlor för att få så lite förorenade nässlor som möjligt. När jag nu ska laga nässelsoppa hittar jag ingenstans hur mycket torkade nässlor som motsvarar t.ex. 1 liter färska nässlor.
Jag har verkligen letat med ljus och lykta, så kan du hjälpa mig så blir jag överlycklig:-)
1 liter förvällda nässlor ska motsvarar ca 1,5 dl torkade nässlor. 🙂