Att plocka och torka nässlor

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 17 april, 2017 · 6 comments

in Blogg, Frukt-Grönt, Hälsokost, Kost, Livsmedel, Superfoods, Vegansk / Vegetarisk kost

För många är nässlan ett fruktat ogräs, men man får inte glömma att det även är en fantastisk supermat. Näringsinnehållet är verkligen enastående och kommer med många hälsofrämjande fördelar. Under våren och sommaren kan man därför ta till vara på tillfället att plocka nässlor som man sen torkar för att kunna använda året om.

Att plocka nässlor

Nässlor växer det rikligt av i vår natur och något som vi verkligen kan nyttja som näringsrik mat. Det är mellan april och juni som är den bästa tiden att skörda. Det du vill plocka är dom späda bladen högst upp, så skippa dom grova bladen och stjälkarna.

Brännässlan producerar ett gift för att skydda sig mot att bli uppätna av djur och skadeinsekter. Så använd handskar när du plockar så att du inte bränner dig. Skulle olyckan trots allt vara framme, så är ett tips att dela stammen och stryka på stjälkvätskan på den brända huden. Nässlan producerar nämligen sitt eget motgift som lindrar smärtan och irritationen som kan uppstå av brännhåren.

När du plockat dina nässlorna så sköljer du dom noga under vatten och låter dom rinna av ordentligt. Vill man verkligen ta tillvara på alla näringsämnen i nässlan så är det bästa att torka bladen. Detta på grund av att en del av näringen går förlorad när dom utsätts för höga temperaturer. Torka nässlor kan man göra på två sätt – lufttorka eller ugnstorka.

Lufttorka nässlor

Om du vill lufttorka nässlor så sprider du ut dom på ett bakplåtspapper. Gärna i solen eller där det är varmt. Låt dom sedan ligga där i ett par dagar tills dom är helt fnasiga. Vänd på bladen ett par gånger per dag så de torkar jämnt.

Ugnstorka nässlor

Om du vill torka nässlor i ugnen så ska du inte ha för hög temperatur. Dels så förstörs en del av vitaminerna och enzymerna vid hög värme och dels så avdunstar fukten för snabbt vilket kan göra att en del av smaken försvinner. Ha luckan på glänt och ugnstemperaturen på ca 40 grader. Vänd på nässlorna då och då, så att de torkar jämnt. Du vet att nässlorna är riktigt torra när du kan smula sönder dom mellan fingrarna. Ta bort bladen från stjälkarna och förvara dom i en lufttät burk.

Att använda torkade nässlor

Dina torkade nässlor kan du sen använda i bakning och matlagning. Du kan göra nässelsoppa eller nässelte. Tillsätta i smoothies eller bara blanda med vatten och dricka som en näringsrik dryck. Du kan även använda nässelpulver i välgörande bad och fotbad samt en rad skönhets- och hälsokurer. För den som inte har tillgång till att plocka nässlor så kan man istället köpa ekologiskt nässelpulver.

Återförsäljare av ekologiskt nässelpulver hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Christina K. april 17, 2017 kl. 16:39

Längtar tills jag kan ta mig ut och plocka 🙂 Nässlor är fantastiskt gott.

Svara

2 Mikaela Bjerring april 17, 2017 kl. 21:17

Beror ju lite på vart du bor i Sverige, men snart så 🙂

Svara

3 Eva-Lena april 17, 2017 kl. 21:12

Brukar förvälla och frysa in dom, men ska absolut prova på att torka nässlorna. Smart när man kan använda dom till så mycket mer då.

Svara

4 Mikaela Bjerring april 17, 2017 kl. 21:20

Ja, torkade nässlor är användbara till mycket.

Svara

5 Kerstin april 18, 2017 kl. 19:21

Nu blev jag taggad att ta mig ut och plocka. Tack för påminnelsen 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring april 18, 2017 kl. 21:19

Härligt! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: