Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

För många är nässlan ett fruktat ogräs, men man får inte glömma vilken fantastisk supermat det faktiskt är. Näringsinnehållet är verkligen enastående och kommer med många hälsofrämjande fördelar. Under våren och sommaren kan man därför ta till vara på tillfället att plocka nässlor som man sedan torkar för att kunna använda året om.

Att plocka och torka nässlor

Att plocka nässlor

Nässlor växer det rikligt av i vår natur och något som vi verkligen kan nyttja som näringsrik mat. Det är mellan april och juni som är den bästa tiden att skörda. Det du vill plocka är dom späda bladen högst upp, så skippa dom grova bladen och stjälkarna.

Brännässlan producerar ett gift för att skydda sig mot att bli uppätna av djur och skadeinsekter. Så använd handskar när du plockar så att du inte bränner dig. Skulle olyckan trots allt vara framme, så är ett tips att dela stammen och stryka på stjälkvätskan på den brända huden. Nässlan producerar nämligen sitt eget motgift som lindrar smärtan och irritationen som kan uppstå av brännhåren.

När du plockat dina nässlorna så sköljer du dom noga under vatten och låter dom rinna av ordentligt. Vill man verkligen ta tillvara på alla näringsämnen i nässlan så är det bästa att torka bladen. Detta på grund av att en del av näringen går förlorad när dom utsätts för höga temperaturer. Torka nässlor kan man göra på två sätt – lufttorka eller ugnstorka.

Lufttorka nässlor

Om du vill lufttorka nässlor så sprider du ut dom på ett bakplåtspapper. Gärna i solen eller där det är varmt. Låt dom sedan ligga där i ett par dagar tills dom är helt fnasiga. Vänd på bladen ett par gånger per dag så de torkar jämnt.

Ugnstorka nässlor

Om du vill torka nässlor i ugnen så ska du inte ha för hög temperatur. Dels så förstörs en del av vitaminerna och enzymerna vid hög värme och dels så avdunstar fukten för snabbt vilket kan göra att en del av smaken försvinner. Ha luckan på glänt och ugnstemperaturen på cirka 40 grader. Vänd på nässlorna då och då, så att de torkar jämnt. Du vet att nässlorna är riktigt torra när du kan smula sönder dom mellan fingrarna. Ta bort bladen från stjälkarna och förvara dom i en lufttät burk.

Att använda torkade nässlor

Dina torkade nässlor kan du sen använda i bakning och matlagning. Du kan göra nässelsoppa eller nässelte. Tillsätta i smoothies eller bara blanda med vatten och dricka som en näringsrik dryck. Du kan även använda nässelpulver i välgörande bad och fotbad samt en rad skönhets- och hälsokurer. För den som inte har tillgång till att plocka nässlor så kan man istället köpa ekologiskt nässelpulver.

 

Återförsäljare av ekologiskt nässelpulver hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

8 Kommentarer

  1. Christina K.

    Längtar tills jag kan ta mig ut och plocka 🙂 Nässlor är fantastiskt gott.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Beror ju lite på vart du bor i Sverige, men snart så 🙂

      Svara
  2. Eva-Lena

    Brukar förvälla och frysa in dom, men ska absolut prova på att torka nässlorna. Smart när man kan använda dom till så mycket mer då.

    Svara
  3. Kerstin

    Nu blev jag taggad att ta mig ut och plocka. Tack för påminnelsen 🙂

    Svara
  4. Maria

    Nässeltajm!
    Men jag valde att köpa ekologiska torkade nässlor för att få så lite förorenade nässlor som möjligt. När jag nu ska laga nässelsoppa hittar jag ingenstans hur mycket torkade nässlor som motsvarar t.ex. 1 liter färska nässlor.
    Jag har verkligen letat med ljus och lykta, så kan du hjälpa mig så blir jag överlycklig:-)

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      1 liter förvällda nässlor ska motsvarar ca 1,5 dl torkade nässlor. 🙂

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close