Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Vetegräs innehåller massor med nyttigheter och är ett fantastiskt livsmedel för att näringsberika sin kost. Det är inte heller svårt att odla vetegräs hemma. Här följer steg för steg för hur du lyckas med din vetegräsodling.

Att odla vetegräs hemma

“Supermaten” Vetegräs

Vetegräs är ett spannmålsgräs som innehåller extremt hög koncentration av många näringsämnen. Bland annat är det rikt på klorofyll, antioxidanter, vitaminer, spårämnen, mineraler, aminosyror inklusive alla 8 essentiella och viktiga enzymer som stödjer matsmältningen. Att inkludera vetegräs i sin kost kan därmed ge kroppen rikligt med näring, samtidigt som det gör kroppen mer basisk. Även om det kan vara bekvämt och enkelt att köpa ekologiskt vetegräspulver som man bara behöver blanda med vatten, så kan det också vara trevligt att odla sitt eget vetegräs.

Att odla vetegräs:

1. Börja med att lägga vetekornen i blöt. Mät upp ungefär 3 dl ekologiska vetekorn i en skål och häll på med 9 dl vatten. Efter 24 timmar sköljer du vetekornen och fyller på med nytt vatten. Låt dom sedan stå ytterligare ett dygn.

2. Efter ett par dagar när vetekornen börjat grodda är det dags för plantering. Häll av vattnet och skölj dom noga. Ta en planteringsbricka eller en lång kruka och täck botten med 2-3 cm ekologisk jord. Sprid ut vetekornen rätt så tätt. Dom kan vidröra varandra, men dom ska inte ligga på varandra. Tryck ner kornen lite, men inte helt under jorden. Spraya sen generöst med vatten. Täck över din odling med en kökshandduk eller en tidning. Där får dom sedan ligga och gro i mörker under 2 dygn, men vattna varje dag.

3. Efter 2 dagar är det dags att släppa in ljus. Ta bort det du täckt din odling med och ställ fram den i dagsljus, men inte i direkt solljus. Där låter du den sedan stå så att vetegräset kan växa. Vattna generöst varje dag.

4. Efter 8-10 dagar är det dags att skörda vetegräset. Du vet att det är moget när det är 10-15 cm högt och har börjat ”splitta”. Splitting innebär att ett andra grässtrå börjat växa ut ur det första. Klipp av gräset vid roten. Odlingen kan du sen låta stå kvar för att växa upp på nytt.

5. Skördad vetegräs håller sig bra i kylskåp i cirka en vecka, men pressa det inte förrän du ska dricka det. För att pressa vetegräset kan du antingen använda dig av en vetegräspress, eller en juicepress som klara av vetegräs.

 

Vetekorn för groddning hittar du här

 

Läs mer om vetegräs och dess hälsofördelar här

 

Relaterade inlägg:

 

Spara

6 Kommentarer

 1. Fredrika

  En shot med vetegräs hör till mina morgonrutiner. Får magen att må bra och så känner jag att jag blir piggare av det. Jag använder mig av torkat vetegräs. Jag är inte så ambitiös att jag gör eget, men intressant att läsa om hur man gör. 🙂

  Svara
 2. Christina K.

  Tack för tipset och instruktionerna. Jag tycker om att odla och pyssla så ska prova på att göra vetegräs för det lät ju spännande.

  Svara
 3. Lejla

  Hur mycket gräs går det åt en portion?
  Om man ska göra färsk juice.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Man brukar räkna ca 3-5 cl färsk vetegräsjuice som en portion, så typ en shot. Hur mycket vetegräs du behöver pressa beror på din press, hur långt gräset är etc. Prova dig fram och fortsätt pressa till du fått tillräckligt mycket juice.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close