Hälsosammare kola med pepparkakssmak (Vegan)

av | nov 21, 2019 | Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Sötsaker - Desserter | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Bagaren & Kocken – 

Kola med smak av pepparkaka som hör julen till. Fri från både vitt socker och mjölkprodukter och går utmärkt att göra LCHF för den som föredrar det. En ljuvligt god liten sötsak som skänker julstämning till smaklökarna och alla sinnen.

Hälsosammare kola med pepparkakssmak (Vegan)

Ingredienser:

Så här gör du:

  1. Mät upp kokosgrädde, fibersirap, kokossocker, kokosolja och vaniljpulver i en kastrull.
  2. Koka upp på medelhög värme under 5 -10 minuter (rör inte om under denna tiden). Sänk sedan värmen till medellåg. Det får inte vara för varmt för då bränner du kolan, men det ska fortfarande bubbla på bra. Rör om lite då och då, men rör försiktigt och inte för ofta. Den kan nämligen skära sig om man rör för mycket, speciellt mot slutet.
  3. Låt kolasmeten sjuda i 30-40 minuter. Ju längre kolan kokar, desto hårdare blir den eftersom koktemperaturen avgör vilken konsistens kolan får när den svalnar. Det säkraste kortet för att få rätt temperatur är att använda sig av en kökstermometer. När kolan kommer upp i 125°C får du en mjuk och seg kola. Vid 130°C blir kolan lite hårdare med en seg mitten. Om du inte har någon termometer så kan du göra kulprovet. Ta en liten klick av smeten i ett glass med kallt vatten. Kan du forma den till en mjuk kula är den klar, om inte så låter du den koka vidare tills den klarar testet.
  4. Blanda ihop kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära i en skål och tillsätt i slutet när kolan kokat klart. Det lättaste är att ta av kolan från värmen och sikta i kryddorna medan du rör om försiktigt så att allt blandas väl.
  5. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Cirka 20 x 20 cm är en bra storlek, eller något större.
  6. För att kolan ska sätta sig snabbt så ställer du in den i frysen en halvtimme. Flytta därefter över den till kylen.
  7. När kolan har stelnat helt, vilket brukar ta ett par timmar så skär du den i lagom stora bitar.
  8. Kolan förvaras därefter i kylen.

 

Kort om fibersirap

Fibersirap kan användas istället för annan sirap och sötning i desserter, bakning och matlagning. Det som skiljer fibersirap från annan sirap är att den innehåller rikligt med prebiotiska fibrer som gör gott för tarmen. Den har även en låg andel sockerarter, vilket gör att den knappt innehåller några kolhydrater. Den är lika söt som sirap och är gjord av en växtfiber som kallas isomalto-oligosackarid (IMO).

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

10 Kommentarer

  1. Linn

    Ser jättegoda ut! 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! 🙂 Dom är väldigt goda!

  2. Kattis

    Så gott! Tack för alla fina hälsotips och recept.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack och trevligt att du uppskattar mina inlägg. 🙂

  3. Annelie

    Mums så gott! <3

    Svara
  4. Pia

    Ska jag testa till jul! Tack för receptet. 🙂

    Svara
  5. Mikaela

    Hej! Vilken havregrädde menar du, är det oatlys matgrädde? Hittar ingen annan i affären. Mvh Mikaela

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Du kan använda vilken havregrädde som du vill. Det bör inte göra någon skillnad.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...