– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Bagaren & Kocken –
Kola med smak av pepparkaka som hör julen till. Fri från både vitt socker och mjölkprodukter och går utmärkt att göra LCHF för den som föredrar det. En ljuvligt god liten sötsak som skänker julstämning till smaklökarna och alla sinnen.
Ingredienser:
- 2 1/2 dl kokosgrädde
- 1 1/2 dl fibersirap
- 1/2 dl kokossocker (går att byta ut mot t.ex. Sukrin Gold om man vill göra LCHF)
- 1 dl kokosolja
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 tsk mald ceylonkanel
- 1 tsk mald ingefära
- 1/2 tsk mald kardemumma
- 1/4 tsk mald kryddnejlika
Så här gör du:
- Mät upp kokosgrädde, fibersirap, kokossocker, kokosolja och vaniljpulver i en kastrull.
- Koka upp på medelhög värme under 5 -10 minuter (rör inte om under denna tiden). Sänk sedan värmen till medellåg. Det får inte vara för varmt för då bränner du kolan, men det ska fortfarande bubbla på bra. Rör om lite då och då, men rör försiktigt och inte för ofta. Den kan nämligen skära sig om man rör för mycket, speciellt mot slutet.
- Låt kolasmeten sjuda i 30-40 minuter. Ju längre kolan kokar, desto hårdare blir den eftersom koktemperaturen avgör vilken konsistens kolan får när den svalnar. Det säkraste kortet för att få rätt temperatur är att använda sig av en kökstermometer. När kolan kommer upp i 125°C får du en mjuk och seg kola. Vid 130°C blir kolan lite hårdare med en seg mitten. Om du inte har någon termometer så kan du göra kulprovet. Ta en liten klick av smeten i ett glass med kallt vatten. Kan du forma den till en mjuk kula är den klar, om inte så låter du den koka vidare tills den klarar testet.
- Blanda ihop kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära i en skål och tillsätt i slutet när kolan kokat klart. Det lättaste är att ta av kolan från värmen och sikta i kryddorna medan du rör om försiktigt så att allt blandas väl.
- Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Cirka 20 x 20 cm är en bra storlek, eller något större.
- För att kolan ska sätta sig snabbt så ställer du in den i frysen en halvtimme. Flytta därefter över den till kylen.
- När kolan har stelnat helt, vilket brukar ta ett par timmar så skär du den i lagom stora bitar.
- Kolan förvaras därefter i kylen.
Kort om fibersirap
Fibersirap kan användas istället för annan sirap och sötning i desserter, bakning och matlagning. Det som skiljer fibersirap från annan sirap är att den innehåller rikligt med prebiotiska fibrer som gör gott för tarmen. Den har även en låg andel sockerarter, vilket gör att den knappt innehåller några kolhydrater. Den är lika söt som sirap och är gjord av en växtfiber som kallas isomalto-oligosackarid (IMO).
Ser jättegoda ut! 🙂
Tack! 🙂 Dom är väldigt goda!
Så gott! Tack för alla fina hälsotips och recept.
Tack och trevligt att du uppskattar mina inlägg. 🙂
Mums så gott! <3
Jättegoda. 🙂
Ska jag testa till jul! Tack för receptet. 🙂
Vad trevligt! 🙂
Hej! Vilken havregrädde menar du, är det oatlys matgrädde? Hittar ingen annan i affären. Mvh Mikaela
Du kan använda vilken havregrädde som du vill. Det bör inte göra någon skillnad.