Rostad pumpasoppa med sting

- Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -

by Mikaela Bjerring on 25 november, 2019 · 6 comments

in Blogg, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Laktosfritt, Recept, Vegansk / Vegetarisk kost

Mustig och smakrik pumpasoppa med ingefära och rökt chili som värmer gott en kall vinterdag. Genom att rosta pumpan och grönsakerna innan de kokas till soppa så får man en mycket kraftfullare och djupare smak. Servera gärna med rostade kikärtor och lite finhackad persilja.

Rostad pumpasoppa med sting

Ingredienser:

  • 1 st butternutpumpa, cirka 1 kg
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk kokosolja utan smak
  • 6 dl vatten
  • 1 tärning eller 1 msk grönsaksbuljong i pulver (grönsaksbuljong från Biofood är en personlig favorit)
  • 1 msk färsk ingefära
  • 2 1/2 dl havregrädde
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • Chipotle chili efter tycke och smak
  • Havssalt eller örtsalt
  • Peppar
  • Finhackad persilja att toppa med

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela pumpan, skrapa ur kärnorna, skala och skär i bitar (cirka 2 cm breda).
  3. Skala och skär lök och vitlök i bitar.
  4. Lägg pumpan, löken och vitlöken på en plåt. Ringa över lite kokosolja utan smak och salta lätt.
  5. Rosta i mitten av ugnen tills grönsakerna är mjuka.
  6. Lägg över allt i en kastrull. Tillsätt vatten, buljong och ingefära.
  7. Låt koka upp och mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer.
  8. Tillsätt havregrädde, citronsaft och krydda med chipotle chili, salt och peppar. Tillsätt lite mer vatten om den är för tjock.
  9. Servera gärna med lättrostade kikärtor istället för krutonger som du kan göra i ugnen medan soppan kokar.

Så rostar du kikärtor:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj av ett paket kikärtor i ett durkslag och låt dom rinna av ordentligt.
  3. Sprid ut kikärtorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och ringla över lite olja. Salta och krydda efter tycke och smak t.ex. chili, paprikapulver eller vitlök och rör om så att allt blandas väl.
  4. Rosta kikärtorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Skaka om plåten efter halva tiden så att dom rostas jämnt.

Rostade kikärtor är även väldigt goda som snacks. Genom att rosta dom lite längre, cirka 30 minuter så får du en knaprigare variant.

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Pia november 25, 2019 kl. 18:23

Håller med om att det är så mycket godare att göra soppa på rostade grönsaker. Helt annan smak! 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring november 27, 2019 kl. 10:36

Ja visst blir det stor skillnad på smaken. 🙂

Svara

3 Camilla november 26, 2019 kl. 17:44

Så gott! <3

Svara

4 Mikaela Bjerring november 27, 2019 kl. 10:35

Riktigt gott <3

Svara

5 A.W november 27, 2019 kl. 10:27

Mums! Älskar pumpasoppa.

Svara

6 Mikaela Bjerring november 27, 2019 kl. 10:34

Visst är det gott! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: