Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Mustig och smakrik pumpasoppa med ingefära och rökt chili som värmer gott en kylig dag. Genom att rosta pumpan och grönsakerna innan de kokas till soppa så får man en mycket kraftfullare och djupare smak. Servera gärna med rostade kikärtor och finhackad persilja.

Rostad pumpasoppa med sting

Ingredienser för rostad pumpasoppa:

  • 1 st butternutpumpa, cirka 1 kg
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk kokosolja utan smak
  • 6 dl vatten
  • 1 tärning eller 1 msk grönsaksbuljong i pulver (grönsaksbuljong från Biofood är en personlig favorit)
  • 1 msk färsk ingefära
  • 2 1/2 dl havregrädde
  • 2 msk färskpressad citronsaft eller efter tycke
  • Chipotle chili efter tycke
  • Havssalt eller örtsalt
  • Peppar
  • Finhackad persilja att toppa med

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 225 °C.
  2. Dela pumpan, skrapa ur kärnorna, skala och skär i bitar (cirka 2 cm breda).
  3. Skala och skär lök och vitlök i bitar.
  4. Lägg pumpan, löken och vitlöken på en plåt. Ringa över lite smakneutral kokosolja och salta lätt.
  5. Rosta i mitten av ugnen tills grönsakerna är mjuka.
  6. Lägg över allt i en kastrull. Tillsätt vatten, buljong och ingefära.
  7. Låt koka upp och mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer.
  8. Tillsätt havregrädde, citronsaft och krydda med chipotle chili, salt och peppar. Om soppan är för tjock så kan du tillsätta lite mer vatten.
  9. Servera gärna med lättrostade kikärtor istället för krutonger som du kan göra i ugnen medan soppan kokar.
Rostad pumpasoppa med havregrädde

Så gör du rostade kikärtor:

  1. Sätt ugnen på 200 °C.
  2. Skölj av ett paket kikärtor i ett durkslag och låt dom rinna av ordentligt.
  3. Sprid ut kikärtorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och ringla över lite olja. Salta och krydda efter tycke och smak med t.ex. chili, paprikapulver eller vitlök och rör om så att allt blandas väl.
  4. Rosta kikärtorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Skaka om plåten efter halva tiden så dom rostas jämnt.

Rostade kikärtor är även väldigt goda som snacks. Genom att rosta dom lite längre, cirka 30 minuter så får du en knaprigare variant.

 

Rostade kikärtor

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Pia

    Håller med om att det är så mycket godare att göra soppa på rostade grönsaker. Helt annan smak! 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja visst blir det stor skillnad på smaken. 🙂

  2. Camilla

    Så gott! <3

    Svara
  3. A.W

    Mums! Älskar pumpasoppa.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close