– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Mustig och smakrik pumpasoppa med ingefära och rökt chili som värmer gott en kylig dag. Genom att rosta pumpan och grönsakerna innan de kokas till soppa så får man en mycket kraftfullare och djupare smak. Servera gärna med rostade kikärtor och finhackad persilja.
Ingredienser för rostad pumpasoppa:
- 1 st butternutpumpa, cirka 1 kg
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk kokosolja utan smak
- 6 dl vatten
- 1 tärning eller 1 msk grönsaksbuljong i pulver (grönsaksbuljong från Biofood är en personlig favorit)
- 1 msk färsk ingefära
- 2 1/2 dl havregrädde
- 2 msk färskpressad citronsaft eller efter tycke
- Chipotle chili efter tycke
- Havssalt eller örtsalt
- Peppar
- Finhackad persilja att toppa med
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 225 °C.
- Dela pumpan, skrapa ur kärnorna, skala och skär i bitar (cirka 2 cm breda).
- Skala och skär lök och vitlök i bitar.
- Lägg pumpan, löken och vitlöken på en plåt. Ringa över lite smakneutral kokosolja och salta lätt.
- Rosta i mitten av ugnen tills grönsakerna är mjuka.
- Lägg över allt i en kastrull. Tillsätt vatten, buljong och ingefära.
- Låt koka upp och mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer.
- Tillsätt havregrädde, citronsaft och krydda med chipotle chili, salt och peppar. Om soppan är för tjock så kan du tillsätta lite mer vatten.
- Servera gärna med lättrostade kikärtor istället för krutonger som du kan göra i ugnen medan soppan kokar.
Så gör du rostade kikärtor:
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Skölj av ett paket kikärtor i ett durkslag och låt dom rinna av ordentligt.
- Sprid ut kikärtorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och ringla över lite olja. Salta och krydda efter tycke och smak med t.ex. chili, paprikapulver eller vitlök och rör om så att allt blandas väl.
- Rosta kikärtorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Skaka om plåten efter halva tiden så dom rostas jämnt.
Rostade kikärtor är även väldigt goda som snacks. Genom att rosta dom lite längre, cirka 30 minuter så får du en knaprigare variant.
Relaterade inlägg:
- Glutenfritt bröd med kikärtsspad (aquafaba)
- Så poppar du quinoa till qunioapuffar
- Så groddar du enkelt själv
- Kryddig varm choklad chaga
Håller med om att det är så mycket godare att göra soppa på rostade grönsaker. Helt annan smak! 🙂
Ja visst blir det stor skillnad på smaken. 🙂
Så gott! <3
Riktigt gott <3
Mums! Älskar pumpasoppa.
Visst är det gott! 🙂