– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Svart ris som även är känt som ”förbjudet ris” eller ”kejsarris” har ätits i regioner i Asien under flera tusen år. Det har en god, nötaktig och fyllig smak, men det som är mest imponerande med denna typ av ris är utan tvekan näringsinnehållet.
Vad är svart ris?
Odlat ris, som inkluderar bruna och svarta sorter, ska alla ha härstammat från släktet Oryza för cirka 10 000 år sedan. Så varför kallas det svarta riset för ”förbjudet ris”? Det smeknamnet går tillbaka tusentals år till det forna Kina. Kejsaren förbjöd vanliga människor att äta och odla riset och alla svarta riskorn i landet samlades in. Det gjorde svart ris till en delikatess för endast de rika och kungliga, därav namnen ”förbjudet ris” och ”kejsarris”.
Idag är det inte längre förbjudet, men odlas fortfarande i relativt små mängder i jämförelse med andra typer av tillgängliga rissorter. Det svarta riset är mycket uppskattat i det asiatiska köket och även i det italienska där det går under namnet riso venere. På senare år har det börjat öka i popularitet i Europa, Australien och USA, då allt fler har börjat få upp ögonen för vad det imponerande livsmedlet har att erbjuda både smakmässigt och näringsmässigt. Risets fylliga och goda smak gör att det passar utmärkt till de flesta kött-, fisk- och grönsaksrätter. Det är dessutom lika gott varmt som kallt. Avsvalnat svart ris gör sig till exempel mycket bra i en färgsprakande sallad.
Näringsinnehållet i svart ris
Det är den mycket potenta antioxidanten antocyanin som ger riset sin karakteristiska svart-lila färg. Svart ris innehåller faktiskt mer antocyanin än superbäret blåbär och har värdefulla antiinflammatoriska egenskaper. Antocyaninerna har genom kliniska studier (1) (2) bland annat visat sig bidra till hälsosamma kolesterolnivåer, skydda våra artärer och förhindra cellskador från fria radikaler. Det kan även bidra till att minska för hög inflammation i kroppen som ligger till grund för många av våra vanligaste folksjukdomar.
Svart ris är även rikt på aminosyror, zink, magnesium, järn, E-vitamin och B-vitaminer. Det innehåller generöst med kostfibrer som har en stor betydelse för vår mag-tarmhälsa, en stabil blodsockernivå och viktkontroll (3). På grund av riset näringsinnehåll ses det ofta som något av en superfood. Inom traditionell kinesisk medicin är svart ris känt för att vara bra för njurarna, magen, levern och blodet (4).
Så tillagar du svart ris
Eftersom svart ris är oraffinerat och tätare än vitt ris så tar det lite längre tid att tillaga.
1. Börja med att skölja och blötlägga riset. Helst ska det ligga i blöt i 12-24 timmar innan det kokas. Det hjälper till att bryta ner antinutrienterna så att det blir mer lättsmält för magen. Det gör också att näringsämnena lättare kan tas upp i tarmen.
2. Efter blötläggningen sköljer du av riset, lägger det i en kastrull och tillsätter vatten. Jag får mitt svarta ris riktigt bra när jag använder 1 1/2 dl vatten till 1 dl ris. Tillsätt lite salt och grönsaksbuljong om så önskas. Här kan jag verkligen rekommendera Biofoods grönsaksbuljong som har en riktigt god smak. Dessutom är det fritt från jäst, palmolja och glutamat.
3. Låt riset koka upp, rör om ordentligt och lägg på ett lock. Dra ner värmen och låt riset sjuda på låg värme i 30 minuter. Lyft inte på locket under tillagningen eftersom du då släpper ut ångan. Stäng sedan av värmen och låt riset lagas färdigt på eftervärme under ytterligare 20-30 minuter.
Återförsäljare av svart ris hittar du här
Källor och Referenser:
(1) Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. Food Nutr Res. 2017; 61(1): 1361779. Published online 2017 Aug 13. doi: 10.1080/16546628.2017.1361779. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5613902/
(2) Red and black rice decrease atherosclerotic plaque formation and increase antioxidant status in rabbits. J Nutr. 2001 May;131(5):1421-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11340093
(3) Effects of the brown rice diet on visceral obesity and endothelial function: the BRAVO study. Br J Nutr. 2014 Jan 28;111(2):310-20. doi: 10.1017/S0007114513002432. Epub 2013 Aug 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23930929
(4) Anthocyanins—More Than Nature’s Colours. J Biomed Biotechnol. 2004 Dec 1; 2004(5): 239–240. doi: 10.1155/S1110724304407013. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1082903/
Tack för tipset, det måste provas!
Trevligt att du uppskattar tipset. Riktigt gott och näringsrikt.
Det här riset upptäckte jag för något år sedan. Så otroligt gott!
Visst är det gott. 🙂