Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Hälsofördelar med svart ris – “det förbjudna riset”

av | okt 17, 2019 | Blogg, Glutenfritt, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Livsmedel, Superfoods | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Svart ris som även är känt som ”förbjudet ris” eller ”kejsarris” har ätits i regioner i Asien under flera tusen år. Det har en god, nötaktig och fyllig smak, men det som är mest imponerande med denna typ av ris är utan tvekan näringsinnehållet.

Hälsofördelar med svart ris - "det förbjudna riset”

Vad är svart ris?

Odlat ris, som inkluderar bruna och svarta sorter, ska alla ha härstammat från släktet Oryza för cirka 10 000 år sedan. Så varför kallas det svarta riset för ”förbjudet ris”? Det smeknamnet går tillbaka tusentals år till det forna Kina. Kejsaren förbjöd vanliga människor att äta och odla riset och alla svarta riskorn i landet samlades in. Det gjorde svart ris till en delikatess för endast de rika och kungliga, därav namnen ”förbjudet ris” och ”kejsarris”.

Idag är det inte längre förbjudet, men odlas fortfarande i relativt små mängder i jämförelse med andra typer av tillgängliga rissorter. Det svarta riset är mycket uppskattat i det asiatiska köket och även i det italienska där det går under namnet riso venere. På senare år har det börjat öka i popularitet i Europa, Australien och USA, då allt fler har börjat få upp ögonen för vad det imponerande livsmedlet har att erbjuda smakmässigt och näringsmässigt. Risets fylliga och goda smak gör att det passar utmärkt till de flesta kött-, fisk- och grönsaksrätter. Det är dessutom lika gott varmt som kallt. Avsvalnat svart ris gör sig till exempel mycket bra i en färgsprakande sallad.

Näringsinnehållet i svart ris

Det är den mycket potenta antioxidanten antocyanin som ger riset sin karakteristiska svart-lila färg. Svart ris innehåller faktiskt mer antocyanin än superbäret blåbär och har värdefulla antiinflammatoriska egenskaper. Antocyaninerna har genom kliniska studier (1) (2) bland annat visat sig bidra till hälsosamma kolesterolnivåer, skydda våra artärer och förhindra cellskador från fria radikaler. Det kan även bidra till att minska för hög inflammation i kroppen som ligger till grund för många av våra vanligaste folksjukdomar.

Det svarta riset är även rikt på aminosyror, zink, magnesium, järn, E-vitamin och B-vitaminer. Det innehåller även generöst med kostfibrer som har en stor betydelse för vår mag-tarmhälsa, en stabil blodsockernivå och viktkontroll (3). På grund av riset näringsinnehåll ses det ofta som något av en superfood. Inom traditionell kinesisk medicin är svart ris känt för att vara bra för njurarna, magen, levern och blodet (4).

Så tillagar du svart ris

Eftersom svart ris är oraffinerat och tätare än vitt ris så tar det lite längre tid att tillaga.

1. Börja med att skölja och blötlägga riset. Helst ska det ligga i blöt i 12-24 timmar innan det kokas. Det hjälper till att bryta ner antinutrienterna så att det blir mer lättsmält för magen och så att näringsämnena lättare kan tas upp i tarmen.

2. Efter blötläggningen sköljer du av riset, lägger det i en kastrull och tillsätter vatten. På det flesta kokinstruktioner för svart ris står det att man ska använda 2 delar vatten till 1 del ris, men jag finner att det blir alldeles för blött. Jag får mitt svarta ris riktigt bra när jag använder 1 1/2 dl vatten till 1 dl ris. Tillsätt lite salt och grönsaksbuljong om så önskas. Här kan jag verkligen rekommendera Biofoods grönsaksbuljong som har en riktigt god smak och som är fri från jäst, palmolja och glutamat.

3. Låt riset koka upp, rör om ordentligt och lägg på ett lock. Dra ner värmen och låt riset sjuda på låg värme i 30 minuter. Lyft inte på locket under tillagningen så att ångan försvinner. Stäng sedan av värmen och låt riset lagas klart på eftervärme under ytterligare 20-30 minuter.

 

Återförsäljare av svart ris hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. Food Nutr Res. 2017; 61(1): 1361779. Published online 2017 Aug 13. doi: 10.1080/16546628.2017.1361779. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5613902/

(2) Red and black rice decrease atherosclerotic plaque formation and increase antioxidant status in rabbits. J Nutr. 2001 May;131(5):1421-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11340093

(3) Effects of the brown rice diet on visceral obesity and endothelial function: the BRAVO study. Br J Nutr. 2014 Jan 28;111(2):310-20. doi: 10.1017/S0007114513002432. Epub 2013 Aug 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23930929

(4) Anthocyanins—More Than Nature’s Colours. J Biomed Biotechnol. 2004 Dec 1; 2004(5): 239–240. doi: 10.1155/S1110724304407013. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1082903/

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

 1. Ava

  Tack för tipset, det måste provas!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Trevligt att du uppskattar tipset. Riktigt gott och näringsrikt.

   Svara
 2. Katharina

  Det här riset upptäckte jag för något år sedan. Så otroligt gott!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close