Användning av eterisk vild oreganoolja (utvärtes bruk)

- Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 10 oktober, 2019 · 6 comments

in Aromaterapi & Eteriska oljor, Blogg, Huden, Hudproblem, Huskurer - Husmorstips, Infektioner, Inflammation

Eterisk vild oreganoolja är en kraftfull och energigivande olja med många värdefulla egenskaper. Den innehåller nämligen en rad aktiva ämnen som fungerar svamp-, parasit-, virus- och bakteriedödande, med gynnsamma antiinflammatoriska och antioxidantiva effekter. Det gör den till en mycket användbar olja för en lång rad ändamål.

Användning av eterisk vild oreganoolja (utvärtes bruk)

Historisk användning av oregano och oreganoolja

Oregano växer vilt i stora delar av Asien och Europa, men trivs som allra bäst runt Medelhavet i och omkring soliga och torra bergssluttningar. Namnet oregano betyder ”bergslycka” och växten känns igen på sina rödvioletta blommor och små gröna blad. Redan under antiken användes oregano flitigt av grekerna och romarna. Den vilda oreganon kom att bli det gröna guldet för folket och så fort man lärde sig framställa oreganoolja blev den räddaren vid diverse sjukdomar. Under medeltiden kom växten till Sverige och odlades då främst i klostergårdar och användes som både krydda och medicinalväxt. Örten nyttjades bland annat vid förkylning som slemlösande och för att lindra halsont. Oregano har även en lång traditionell användning vid mask, svamp och parasiter i magen, för att främja matsmältningen, samt som hjälp vid olika typer av inflammationer och infektioner, inklusive diverse hudåkommer.

Framställning av oreganoolja

Eterisk oreganoolja har till skillnad från färsk eller torkad oregano en mycket högre koncentration av de verksamma ämnena. Den eteriska oljan framställs genom ångdestillation av oreganobladen. Värmen från ångan gör att de eteriska oljorna släpper från växten och kondensen samlas sedan in och kyls ner till flytande form. Eftersom eteriska oljor är väldigt koncentrerade så räcker ett par droppar mycket långt.

Aktiva ämnen i eterisk vild oreganoolja

Oreganooljan innehåller många aktiva ämnen där man främst fokuserar på karvakrol, tymol och rosmarinsyra, med karvakrol i spetsen som starkast verksamt ämne.

Karvakrol – Genom forskning (1) har man sett att karvakrol bland annat har antimikrobiella, antifungala, antimutagena, smärtstillande, antiinflammatoriska och antiparastiska egenskaper.
Tymol – Studier (2) har visat att detta ämne har värdefulla antifungala och antiseptiska egenskaper. Man har även sett att tymol hjälper till att förebygga vävnadsskada och bidrar till snabbare läkning.
Rosmarinsyra – Detta ämne innehåller rikligt med antioxidanter som förhindrar skador som fri radikaler kan orsaka. Man har även sett att rosmarinsyra fungerar som en naturlig antihistamin som hjälper till att minska vätskeuppbyggnad och svullnad orsakad av allergiattacker (3).

Användning av eterisk oreganoolja

Vild oreganoolja finns både som kosttillskott och som eterisk olja för utvärtes bruk, men i det här inlägget tänkte jag fokusera enbart på det sistnämnda. Oreganooljan är väldigt koncentrerad och ska aldrig användas outspädd på huden. Den rekommenderade mängden eterisk olja att använda i hud- och kroppsvårdsprodukter varierar mellan 0,5 – 3 % beroende på vilken typ av produkt och eterisk olja, men den generella riktlinjen är 1%, vilket motsvarar cirka 25 droppar till 100 ml bas. Vid punktbehandling kan man öka koncentrationen, men upplever man hudirritation så bör man minska mängden. Här följer några exempel på uppskattade huskurer med eterisk oreganoolja.

Vid förkylning – Ett sätt att dra nytta av oreganooljan vid förkylning, hosta och nästäppa är genom ett ångbad. Häll upp kokande vatten i en stor skål och tillsätt 1-2 droppar oreganoolja. Böj huvudet över skålen och täck huvudet och skålen med en handduk. Håll ögonen stängda och andas in ångan genom näsa och mun med djupa andetag.

En annan uppskattad huskur vid förkylning är att smörja in bröstkorg, hals, rygg och eventuellt även fötter med 2-3 droppar eterisk oreganoolja utblandat med cirka 1 msk vegetabilisk olja som t.ex. jojobaolja eller mandelolja. Det kan ge en skön lättnad vid förkylningssymtom som svullna luftvägar, hosta och kan hjälpa till att lösa upp slem.

Vid munsår – De aktiva ämnena i oreganoolja gör att det kan vara en mycket effektiv huskur vid munsår. Punktbehandla munblåsorna med 1 droppe oreganoolja utspädd med 3 droppar vegetabilisk olja (kokosolja är ett bra val här).

Vid hudproblem – Eftersom oreganooljan är antiseptisk och antibakteriell kan den vara mycket användbar för punktbehandling vid hudproblem som finnar, hudutslag, insektsbett, ringorm och eksem. Använd 1 droppe oreganoolja till 3 droppar vegetabilisk olja. Vid insmörjning av större ytor bör man använda en lägre koncentration. Det brukar då vara rekommenderat att man tar 1 droppe oreganoolja till 1 tsk (5 ml) vegetabilisk olja.

Vid svampinfektioner
– En av oreganooljans mest omtalade egenskaper är dess antifungala. Den kan därför användas som ett egenvårdsmedel för att behandla svampangrepp. Som en huskur vid nagelsvamp kan du blanda 1 droppe oreganoolja med 10 droppar vegetabilisk olja som du smörjer in de angripna naglarna med. För fotsvamp och hudsvamp brukar det rekommenderas 1 droppe oreganoolja till 1 tsk vegetabilisk olja (5 ml). Använd morgon och kväll tills svampen är borta.

Vid muskel- och ledvärk – Oreganoolja har länge använts traditionellt vid smärta, värk och inflammation i leder och muskler. Man har även sett genom moderna studier (4) (5) att de aktiva ämnena i oreganoolja har en antiinflammatorisk och smärtstillande effekt. Blanda 3-6 droppar oreganoolja med cirka 1 msk (15 ml) vegetabilisk olja och smörj in det drabbade området.

Återförsäljare av eterisk oreganoolja hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR
(1) Curr Pharm Des. 2008;14(29):3106-19: Biological and pharmacological activities of carvacrol and carvacrol bearing essential oils. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19075694

(2) Food Chemistry, Volume 210: Antibacterial and antifungal activities of thymol: A brief review of the literature. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616306392

(3) Anti-inflammatory and anti-allergic effect of rosmarinic acid (RA); inhibition of seasonal allergic rhinoconjunctivitis (SAR) and its mechanism. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15630183

(4) Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6152729/

(5) Analgesic-Like Activity of Essential Oil Constituents: An Update: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5751100/

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Jane oktober 15, 2019 kl. 12:46

Älskar oreganoolja! Så bra för att mota bort förkylningar.

Svara

2 Mikaela Bjerring oktober 16, 2019 kl. 20:43

Visst är den fantastisk! Många upplever den väldigt effektiv vid förkylningar.

Svara

3 Kattis oktober 16, 2019 kl. 18:35

Har börjat använda eteriska oljor allt mer så välkomnar alla tips! 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring oktober 16, 2019 kl. 20:49

Så roligt att du börjat använda eteriska oljor. 🙂 Du hittar många fler tips med eteriska oljor om du går in under kategorin aromaterapi/eteriska oljor eller söker i sökrutan på eteriska oljor.

Svara

5 L.H oktober 16, 2019 kl. 20:37

Fantastisk olja!

Svara

6 Mikaela Bjerring oktober 16, 2019 kl. 20:41

Visst är den! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: