– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
En krämig och riktigt god raw cheesecake med en fräsch smak av mango och lime. Vegan, glutenfri och utan vitt socker. En läcker dessert som med all sannolikhet kommer att bli mycket uppskattad.
Ingredienser för botten:
- 1 1/2 dl pistagenötter (blötlagda i 5 timmar)
- 3 1/2 dl mandelmjöl
- 14 torkade aprikoser
- 1/2 tsk mald kardemumma
- 1/2 tsk mald ceylonkanel
- 2 krm mald ingefära
- 2 krm havssalt
Ingredienser för fyllningen:
- 4 dl cashewnötter (blötlagda i cirka 4 timmar)
- 5 dl mango – färsk eller frusen
- 4 st lime – saften och rivet skal
- 250 ml vispbar kokosgrädde (kylskåpskall)
- 1/2 dl kokossirap eller fibersirap
- 1/2 dl kallpressad kokosolja
- 1 krm havssalt
Topping: 2 dl mango som mixas till en slät sås.
Förberedelser:
Börja med att blötlägga pistagenötterna och cashewnötterna. Lägg nötterna i två separata skålar, fyll på med vatten så dom täcks helt och tillsätt lite havssalt. Efter 4, respektive 5 timmar sköljer du av nötterna i kallt vatten och låter dom rinna av ordentligt.
Om du ska använda frusen mango så ta fram den så den får tina upp.
Om din kokosolja är i fast form så kan du ställa burken i en skål med varmt vatten från kranen så oljan blir flytande. Kokosoljan smälter vid 25 grader och du vill bara ha den flytande inte uppvärmd.
Förbered en springform genom att klä den med bakplåtspapper. Den jag använde var 20 cm i diameter, men en lite större eller mindre går också bra.
Så gör du Botten:
För att göra botten mäter du upp alla ingredienser i en matberedare. Mixa tills du har en deg som håller ihop, men det får gärna vara lite textur kvar. Bred ut degen i formen i ett jämnt lager.
Så gör du fyllningen:
- Vispa upp kokosgrädden tills den är riktigt fast och ställ in den i kylskåpet så länge. Observera att inte alla märken går att vispa, så se till att du väljer en vispbar. Du vill även ha den kylskåpskall när du vispar, annars kommer du inte få den fluffig och fast som behövs för att fyllningen ska få rätt konsistens.
- Mixa de blötlagda cashewnötterna med hjälp av en mixer/matberedare tills riktigt krämigt.
- Tillsätt mangon, kokosoljan, havssaltet, sirapen, limesaften och det rivna limeskalet. Mixa igen tills helt slätt. Tillsätt kokosgrädden och rör om tills allt blandats väl.
- Häll fyllningen över botten i formen. Täck över den och ställ in den i kylskåpet. Låt kakan stå kallt i minst 8 timmar så den hinner sätta sig.
Topping:
Mixa cirka 2 dl mango till en slät sås och bred över kakan innan servering.
Servering:
Ta ut din raw cheesecake från kylen direkt innan servering. Skulle kakan trots allt känna lite lös i konsistensen så kan du ställa in den i frysen i 30-60 minuter innan servering. Den håller sig bra i kylskåpet i cirka en vecka och går även bra att frysa i bitar.
Alltså det ser sjukt gott ut! Det måste jag prova! Tack för tipset och receptet. 🙂
Tack! Varsågod och ja det tycker jag du ska göra. 🙂
Mums så gott!
Jättegott! 🙂
Det vattnas i munnen! Det måste jag testa 🙂
Det tycker jag du ska göra. 🙂 Så gott!
Wow, Så gott det ser ut. Älskar raw cheesecake. 🙂
Tack! Så gott. 🙂