– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Gillar du jordnötssmör och choklad så kommer du att älska detta recept för crunchiga jordnötsbollar. Veganska, glutenfria och utan vitt socker.
Detta behöver du:
- 25 kärnfria dadlar
- 3 dl mandelmjöl
- 1 dl riven kokos
- 6 msk raw kakao
- 2 tsk vaniljpulver
- 1-2 msk kallpressad kokosolja
- 1-2 msk vatten
- 1 1/2 dl jordnötssmör crunchy (kan starkt rekommendera Urtekrams)
- Hackade jordnötter att rulla bollarna i
Utrekrams crunchy jordnötssmör som jag använt mig av här, har lite tillsatt himalayasalt som ger en mild sälta. Skulle du använda ett annat jordnötssmör utan salt, så kan jag rekommendera att du tillsätter en nypa eller två av ett fint havssalt eller himalayasalt. Det ger den där goda balansen mellan salt och söt som gör en stor skillnad för smakupplevelsen.
Så här gör du:
- Mixa dadlar, mandelmjöl, kakao, riven kokos och vaniljpulver med hjälp av en matberedare eller hackare tills dadlarna blivit riktigt finfördelade.
- Tillsätt vattnen och kokosolja och mixa igen tills du fått en slät deg. Börja med 1 msk av varje och se hur konsistensen känns och tillsätt lite mer om degen känns för torr.
- Tillsätt jordnötssmöret och rör om ordentligt. Här vill du blanda, inte mixa för att ha kvar crunchen.
- Gör bollar av degen i önskad storlek och rulla i hackade jordnötter.
- Förvara bollarna i kylen. De går även utmärkt att frysa.
Skillnaden mellan raw kakao och bearbetad kakao
Skillnaden mellan raw kakao (rå) och bearbetad kakao är stor. Både när det gäller kvalité och näringsinnehåll. I raw kakao är näringen bevarad eftersom den inte upphettats över 42 grader. Bearbetad kakao har till motsats upphettats flera gånger, vilket gör att mycket av den värdefulla näringen förstörts. Den bearbetade kakaon har även gått igenom flera kemiska processer för att avlägsna bitterämnen så att smaken ska bli mjukare och mindre bitter. Faktum är att dessa bitterämnen är hälsosamma växtnäringsämnen.
Raw kakao innehåller över 300 näringsämnen och är rik på antioxidanter. Den innehåller bland annat en betydande mängd mineraler och inte minst är det en mycket bra källa till magnesium. Om du vill dra nytta av allt det hälsosamma som kakaon har att erbjuda, så är det alltså den råa varianten som du vill ha. Det brukar framgå tydligt på förpackningen om kakaon är raw. Väljer du dessutom ekologisk så slipper du få i dig bekämpningsmedel.
Relaterade inlägg:
- Nyttigare brownies (vegan & glutenfria)
- RAW blåbärsrutor
- Vegansk parmesan (Cashewparmesan)
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
Så galet gott det låter! Tack för allt bra du delar med dig.
Tack för dom fina orden. 🙂
Yummi! Dom måste jag göra. 🙂
Så goda! 🙂
Wow måste testas! 🙂
Så roligt! 🙂 Dom blir supergoda.
Gud så gott! 🙂 Har precis börjat följa dig på Instagram och därigenom hittade jag din fantastiska blogg. <3
Tack! 🙂 Så roligt att du följer mig på Insta och att du hittade hit.
Gjorde dessa i helgen och alla i familjen älskade dom. Stort tack för receptet.
Så roligt att dom blev så uppskattade. 🙂
Så gott! Verkligen den bästa kombinationen. <3 Måste testa att göra dom 🙂
Dom blir verkligen goda. 🙂