Så gör du egen havredryck (havremjölk)

av | sep 16, 2021 | Drycker - Smoothies, Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Att göra egen havredryck, eller havremjölk är väldigt enkelt. Allt du behöver är havregryn, vatten, olja och lite salt. Själv tycker jag att det blir mycket godare att göra den själv och dessutom blir det mer ekonomiskt i längden.

Ingredienser (1 liter):

Exempel för smaksättning (kan uteslutas):

Redskap:

  • Mixer eller stavmixer
  • Nötmjölkspåse
  • Stor skål
  • Flaska/flaskor att förvara havredrycken i

Så här gör du:

  1. Mät upp havregryn, vatten, havssalt och olja i en mixer eller mixerskål om du använder en stavmixer. Önskar du smaksätta din havredryck så tillsätter du även den.
  2. Mixa i 30-45 sekunder på högsta hastighet. Övermixa inte eftersom det kan göra att havredrycken blir lite slemmig (så som havregryn blir när man kokar havregrynsgröt).
  3. Ta fram en stor skål. Häll över den mixade blandningen i din nötmjölkspåse som du håller över skålen. Låt havredrycken rinna igenom påsen för att sila bort havreresterna. 
  4. Häll över den färdiga havredrycken i en väl rengjord flaska.
  5. Förvara din havredryck i kylen och drick inom 5 dagar. Glöm inte att skaka flaskan innan du häller upp den, eftersom havredryck har förmågan att sikta sig.

Tips! Havreresterna som blir över kan du använda för till exempel bakning eller vegobiffar.

Tips för att motverka att havredrycken blir slemmig:

  • Som nämnt ovan kan havremjölken bli lite slemmig om den mixas för länge. 30-45 sekunder på högsta hastighet brukar vara en lagom tid att mixa.
  • Det kan hjälpa att sila havremjölken två gånger för att göra den riktigt slät.
  • Använd kallt vatten istället för rumstempererat eftersom värme ger stärkelse en slemmig konsistens.
  • När du silar havredrycken och ska krama ut det sista så pressa inte för hårt. Det gör att mer stärkelseföreningar följer med, vilket kan påverka konsistensen.

Fördelar med att göra egen havredryck

Det finns flera fördelar med att göra egen havredryck. Det blir mycket mer ekonomiskt i längden. En liter havredryck kostar närmare 20 kronor i butiken. Kostnaden för att göra egen är inte mer än ett par kronor per liter. Du är i full kontroll över vad havredrycken innehåller och kan göra den både ekologisk och glutenfri om du vill. Du kan också själv bestämma vilken typ av olja du vill tillsätta, eller skippa den helt. Söta med en hälsosammare sötning, eller göra den helt osötad. Du kan även smaksätta den efter egna preferenser. Sen går det ju så otroligt snabbt och enkelt att göra egen havredryck.

 

Relaterade inlägg:

 

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

10 Kommentarer

  1. Mia. L

    Måste jag testa 🙂

    Svara
  2. Magda

    Åh, jag ska definitivt prova att göra egen, det verkar ju inte alls svårt.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt! Nej det är inte alls svårt. 🙂

  3. Jannika

    Tack för ännu ett bra tips. Det går åt mycket havremjölk här hemma så ska testa att göra egen.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så trevligt att du uppskattar tipset. 🙂

  4. Emmy

    Gjorde havremjölk i helgen och det blev super. Tusen tack för tipset. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du provade att göra egen havremjölk och att det blev bra. 🙂

  5. Ellen

    Så bra inlägg. jag har försökt att göra havremjölk själv innan ett par gånger, men den har alltid blivit slemmig som du skrev att den kan bli. Jag förstår nu att jag antagligen mixat den alldeles för länge. Ska göra ett nytt försök. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! 🙂 Ja om man mixar för länge så blir konsistensen inte så bra. Prova att mixa den kortare tid så kommer den bli bra.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...