Så gör du egen havredryck (havremjölk)

av | sep 16, 2021 | Drycker - Smoothies, Kost & Näring, Recept | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Att göra egen havredryck eller havremjölk är väldigt enkelt. Allt du behöver är havregryn, vatten, olja och lite salt. Själv tycker jag också att det blir mycket godare än att köpa färdig och du är i full kontroll över vad den innehåller. Dessutom blir det mer ekonomiskt i längden.

Göra egen havredryck eller havremjölk recept

Ingredienser för havredryck (1 liter):

Exempel för smaksättning (kan uteslutas):

Redskap:

  • Mixer eller stavmixer
  • Tratt
  • Nötmjölkspåse
  • Stor skål
  • Flaska/flaskor att förvara havredrycken i

Så här gör du:

  1. Mät upp havregryn, vatten, havssalt och olja i en mixer eller mixerskål om du använder en stavmixer. Önskar du smaksätta din havredryck så tillsätter du även den.
  2. Mixa i 30-45 sekunder på högsta hastighet. Övermixa inte eftersom det kan göra att havredrycken blir lite slemmig (så som havregryn blir när man kokar havregrynsgröt).
  3. Ta fram en stor skål. Häll över den mixade blandningen i din nötmjölkspåse som du håller över skålen. Låt havredrycken rinna igenom påsen för att sila bort havreresterna. 
  4. Häll över den färdiga havredrycken i en väl rengjord flaska.
  5. Förvara din havredryck i kylen och drick inom 5 dagar. Glöm inte att skaka flaskan innan du häller upp den, eftersom havredryck har förmågan att sikta sig.

Tips! Havreresterna som blir över kan du använda för till exempel bakning eller vegobiffar.

Tips för att motverka att havredrycken blir slemmig:

  • Som nämnt ovan kan havremjölken bli lite slemmig om den mixas för länge. 30-45 sekunder på högsta hastighet brukar vara en lagom tid att mixa.
  • Det kan hjälpa att sila havremjölken två gånger för att göra den riktigt slät.
  • Använd kallt vatten istället för rumstempererat eftersom värme ger stärkelse en slemmig konsistens.
  • När du silar havredrycken och ska krama ut det sista så pressa inte för hårt. Det gör att mer stärkelseföreningar följer med, vilket kan påverka konsistensen.

Fördelar med att göra egen havredryck

Det finns flera fördelar med att göra egen havredryck. Det blir mycket mer ekonomiskt i längden. En liter havredryck kostar närmare 20 kronor i butiken. Kostnaden för att göra egen är inte mer än ett par kronor per liter. Du är i full kontroll över vad havredrycken innehåller och du kan göra den både ekologisk och helt glutenfri om du vill.

Man kan själv bestämma vilken typ av olja man tillsätter, söta med en hälsosammare sötning, eller göra den helt osötad. Du kan även smaksätta den efter egna preferenser. Sen går det ju så otroligt snabbt och enkelt att göra egen havredryck.

 

Relaterade inlägg:

 

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Svartpeppar – Så kan kryddan bidra till hälsan

Svartpeppar – Så kan kryddan bidra till hälsan

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Svartpeppar är en av våra mest älskade kryddor och finns att hitta i de flesta kök. Men visste du att svartpeppar kan bidra med mycket mer än bara en god smak? Faktum är att det aktiva ämnet piperin...

Björkaska – Så använder du den

Björkaska – Så använder du den

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Björkaskans rika innehåll av mineraler gör den till en uppskattad hälsokostprodukt. Faktum är att den har en lång historisk användning för att stödja kroppens syra-basbalans och används ofta i...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

10 Kommentarer

  1. Mia. L

    Måste jag testa 🙂

    Svara
  2. Magda

    Åh, jag ska definitivt prova att göra egen, det verkar ju inte alls svårt.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt! Nej det är inte alls svårt. 🙂

  3. Jannika

    Tack för ännu ett bra tips. Det går åt mycket havremjölk här hemma så ska testa att göra egen.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så trevligt att du uppskattar tipset. 🙂

  4. Emmy

    Gjorde havremjölk i helgen och det blev super. Tusen tack för tipset. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du provade att göra egen havremjölk och att det blev bra. 🙂

  5. Ellen

    Så bra inlägg. jag har försökt att göra havremjölk själv innan ett par gånger, men den har alltid blivit slemmig som du skrev att den kan bli. Jag förstår nu att jag antagligen mixat den alldeles för länge. Ska göra ett nytt försök. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! 🙂 Ja om man mixar för länge så blir konsistensen inte så bra. Prova att mixa den kortare tid så kommer den bli bra.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × två =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds