Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Så gör du egen havredryck (havremjölk)

av | sep 16, 2021 | Drycker - Smoothies, Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Att göra egen havredryck, eller havremjölk är väldigt enkelt. Allt du behöver är havregryn, vatten, olja och lite salt. Själv tycker jag att det blir mycket godare att göra den själv och dessutom blir det mer ekonomiskt i längden.

Ingredienser (1 liter):

Exempel för smaksättning (kan uteslutas):

Redskap:

  • Mixer eller stavmixer
  • Nötmjölkspåse
  • Stor skål
  • Flaska/flaskor att förvara havredrycken i

Så här gör du:

  1. Mät upp havregryn, vatten, havssalt och olja i en mixer eller mixerskål om du använder en stavmixer. Önskar du smaksätta din havredryck så tillsätter du även den.
  2. Mixa i 30-45 sekunder på högsta hastighet. Övermixa inte eftersom det kan göra att havredrycken blir lite slemmig (så som havregryn blir när man kokar havregrynsgröt).
  3. Ta fram en stor skål. Häll över den mixade blandningen i din nötmjölkspåse som du håller över skålen. Låt havredrycken rinna igenom påsen för att sila bort havreresterna. 
  4. Häll över den färdiga havredrycken i en väl rengjord flaska.
  5. Förvara din havredryck i kylen och drick inom 5 dagar. Glöm inte att skaka flaskan innan du häller upp den, eftersom havredryck har förmågan att sikta sig.

Tips! Havreresterna som blir över kan du använda för till exempel bakning eller vegobiffar.

Tips för att motverka att havredrycken blir slemmig:

  • Som nämnt ovan kan havremjölken bli lite slemmig om den mixas för länge. 30-45 sekunder på högsta hastighet brukar vara en lagom tid att mixa.
  • Det kan hjälpa att sila havremjölken två gånger för att göra den riktigt slät.
  • Använd kallt vatten istället för rumstempererat eftersom värme ger stärkelse en slemmig konsistens.
  • När du silar havredrycken och ska krama ut det sista så pressa inte för hårt. Det gör att mer stärkelseföreningar följer med, vilket kan påverka konsistensen.

Fördelar med att göra egen havredryck

Det finns flera fördelar med att göra egen havredryck. Det blir mycket mer ekonomiskt i längden. En liter havredryck kostar närmare 20 kronor i butiken. Kostnaden för att göra egen är inte mer än ett par kronor per liter. Du är i full kontroll över vad havredrycken innehåller och kan göra den både ekologisk och glutenfri om du vill. Du kan också själv bestämma vilken typ av olja du vill tillsätta, eller skippa den helt. Söta med en hälsosammare sötning, eller göra den helt osötad. Du kan även smaksätta den efter egna preferenser. Sen går det ju så otroligt snabbt och enkelt att göra egen havredryck.

 

Relaterade inlägg:

 

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

10 Kommentarer

  1. Mia. L

    Måste jag testa 🙂

    Svara
  2. Magda

    Åh, jag ska definitivt prova att göra egen, det verkar ju inte alls svårt.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt! Nej det är inte alls svårt. 🙂

  3. Jannika

    Tack för ännu ett bra tips. Det går åt mycket havremjölk här hemma så ska testa att göra egen.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så trevligt att du uppskattar tipset. 🙂

  4. Emmy

    Gjorde havremjölk i helgen och det blev super. Tusen tack för tipset. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du provade att göra egen havremjölk och att det blev bra. 🙂

  5. Ellen

    Så bra inlägg. jag har försökt att göra havremjölk själv innan ett par gånger, men den har alltid blivit slemmig som du skrev att den kan bli. Jag förstår nu att jag antagligen mixat den alldeles för länge. Ska göra ett nytt försök. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! 🙂 Ja om man mixar för länge så blir konsistensen inte så bra. Prova att mixa den kortare tid så kommer den bli bra.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close