– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Att göra egen havredryck, eller havremjölk är väldigt enkelt. Allt du behöver är havregryn, vatten, olja och lite salt. Själv tycker jag att det blir mycket godare att göra den själv och dessutom blir det mer ekonomiskt i längden.
Ingredienser (1 liter):
- 10 dl kallt vatten
- 2 dl havregryn (jag använder alltid ekologiska glutenfria havregryn)
- 1 krm fint havssalt
- 2-3 msk smakneutral olja (jag använder MCT-olja eller kokosolja)
Exempel för smaksättning (kan uteslutas):
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 dadel eller annan sötning som t.ex. 1 tsk yaconsirap eller kokossirap
- 1/2 tsk kardemumma
- 1/2 tsk kanel
Redskap:
- Mixer eller stavmixer
- Nötmjölkspåse
- Stor skål
- Flaska/flaskor att förvara havredrycken i
Så här gör du:
- Mät upp havregryn, vatten, havssalt och olja i en mixer eller mixerskål om du använder en stavmixer. Önskar du smaksätta din havredryck så tillsätter du även den.
- Mixa i 30-45 sekunder på högsta hastighet. Övermixa inte eftersom det kan göra att havredrycken blir lite slemmig (så som havregryn blir när man kokar havregrynsgröt).
- Ta fram en stor skål. Häll över den mixade blandningen i din nötmjölkspåse som du håller över skålen. Låt havredrycken rinna igenom påsen för att sila bort havreresterna.
- Häll över den färdiga havredrycken i en väl rengjord flaska.
- Förvara din havredryck i kylen och drick inom 5 dagar. Glöm inte att skaka flaskan innan du häller upp den, eftersom havredryck har förmågan att sikta sig.
Tips! Havreresterna som blir över kan du använda för till exempel bakning eller vegobiffar.
Tips för att motverka att havredrycken blir slemmig:
- Som nämnt ovan kan havremjölken bli lite slemmig om den mixas för länge. 30-45 sekunder på högsta hastighet brukar vara en lagom tid att mixa.
- Det kan hjälpa att sila havremjölken två gånger för att göra den riktigt slät.
- Använd kallt vatten istället för rumstempererat eftersom värme ger stärkelse en slemmig konsistens.
- När du silar havredrycken och ska krama ut det sista så pressa inte för hårt. Det gör att mer stärkelseföreningar följer med, vilket kan påverka konsistensen.
Fördelar med att göra egen havredryck
Det finns flera fördelar med att göra egen havredryck. Det blir mycket mer ekonomiskt i längden. En liter havredryck kostar närmare 20 kronor i butiken. Kostnaden för att göra egen är inte mer än ett par kronor per liter. Du är i full kontroll över vad havredrycken innehåller och kan göra den både ekologisk och glutenfri om du vill. Du kan också själv bestämma vilken typ av olja du vill tillsätta, eller skippa den helt. Söta med en hälsosammare sötning, eller göra den helt osötad. Du kan även smaksätta den efter egna preferenser. Sen går det ju så otroligt snabbt och enkelt att göra egen havredryck.
Relaterade inlägg:
- Hälsosammare sötning istället för socker
- Skillnaden mellan raw kakao & raffinerad
- 6 örter som kan öka energin
- Skillnaden mellan spirulina & chlorella
Måste jag testa 🙂
Ja, gör det. 🙂
Åh, jag ska definitivt prova att göra egen, det verkar ju inte alls svårt.
Så roligt! Nej det är inte alls svårt. 🙂
Tack för ännu ett bra tips. Det går åt mycket havremjölk här hemma så ska testa att göra egen.
Så trevligt att du uppskattar tipset. 🙂
Gjorde havremjölk i helgen och det blev super. Tusen tack för tipset. <3
Så roligt att du provade att göra egen havremjölk och att det blev bra. 🙂
Så bra inlägg. jag har försökt att göra havremjölk själv innan ett par gånger, men den har alltid blivit slemmig som du skrev att den kan bli. Jag förstår nu att jag antagligen mixat den alldeles för länge. Ska göra ett nytt försök. 🙂
Tack! 🙂 Ja om man mixar för länge så blir konsistensen inte så bra. Prova att mixa den kortare tid så kommer den bli bra.