Proteinbars med frukt och nötter (vegan)

av | mar 23, 2022 | Frukost - Mellanmål, Hälsa, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Sötsaker - Desserter | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Att göra egna proteinbars är väldigt enkelt och dessutom går det snabbt. Här följer ett recept för proteinbars med frukt och nötter där jag använt mig av havreprotein för att höja proteinvärdet. Perfekta som mellanmål eller som ett extra proteinintag under dagen.

Proteinbars med frukt och nötter (vegan)

Ingredienser (cirka 8 bars):

Så här gör du:

  1. Blötlägg dadlarna i cirka 1 timme så dom blir mjuka.
  2. Mixa dadlarna med hjälp av en matberedare eller hackare tills dom blivit till en massa.
  3. Grovhacka nötterna och den torkade frukten/bären.
  4. Lägg alla ingredienser i en skål och blanda ihop väl. Börja med 2 msk vatten och se om du behöver tillsätta lite till. Du vill ha en deg som håller ihop och som inte är smulig.
  5. Ta en form i storlek cirka 30 x 20 cm. Klä den med bakplåtspapper och tryck ner degen jämnt i formen.
  6. Sätt in formen i kylen i några timmar så degen får en fastare konsistens.
  7. Skär bars i önskad storlek och förvara i kylen tills dom ska serveras.
Recept för proteinbars

Vad är havreprotein?

Havreprotein är ett vegetabiliskt protein utvunnet från havre (Avena Sativa). Man reducerar helt enkelt mängden kolhydrater som ger ett proteinpulver med en proteinhalt runt 55 %.

Det är rikt på aminosyror, vitaminer, mineraler och växtämnen som finns naturligt i havre. Det är även en bra källa till betaglukaner som är en typ av lösliga fibrer. I kroppen bidrar betaglukaner till att bibehålla normala koleste­rolnivåer i blodet och minska blodsockerhöjning efter en måltid. Havre innehåller även havreolja som består av essentiella fettsyror, fosfolipider, antioxidanter och E-vitamin.

Havreprotein har en väldigt mild och tilltalande smak, vilket gör det lätt att använda. Perfekt när du vill tillföra mer protein i din kost. Förutom att göra egna proteinbars kan du använda proteinpulvret för att till exempel proteinberika din smoothie, tillsätta i pannkakor eller bröd.

 

Hemmagjorda proteinbars

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

6 Kommentarer

  1. Anja

    Älskar havreproteinpulver, det är så gott. Min favorit!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst har det god smak. Så lätt att använda!

  2. Karro

    Så goda dom ser ut! Måste jag testa. 🙂

    Svara
  3. Mia

    Ser jättegoda ut. Tack för receptet.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Roligt att du uppskattar receptet. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...