– Sidan innehåller reklam genom länkar till Svensk hälsokost –
Havre som livsmedel har mer än något annat sädesslag kommit att stå för hälsa och sundhet. Faktum är att man ofta glömmer bort vilken fantastisk råvara det faktiskt är. Här följer lite intressant fakta om havre och hur man kan dra nytta av den näringsmässigt.
Havre som livsmedel
Havre härstammar troligen från den sydeuropeiska vildarten storhavre, Avena sterilis. De första odlingarna har man kunnat spåra till medelhavsområdet så långt tillbaka som 2000 år. I Norden har man odlat havre (Avena sativa) sedan 1700-talet. Faktum är att vårt nordiska klimat är perfekt för havre, vilket gör att svenskt havre håller en mycket hög kvalité. Att äta mer vegetabilier är även bra ur miljösynpunkt eftersom det går åt mindre energi vid odling av dessa än vid produktion av animaliska livsmedel. Att vi inte heller behöver importera havre gör det till ett klimatsmart livsmedel.
Näringsvärdet i havre
Havre innehåller protein, långsamma kolhydrater, bra fetter, den bioaktiva föreningen avenanthramide och växtkemikalier, så kallade lignaner. För övrigt är den rik på järn, magnesium, zink, antioxidanter, B-vitaminer, K-vitamin och E-vitamin. Havre innehåller även en betydande mängd av aminosyran tryptofan som är nödvändig vid kroppens tillverkning av melatonin och serotonin som har betydelse för bra sömn, avslappning och vårt välbefinnande. Inte minst är havre mycket fiberrikt och innehåller den lösliga fibern betaglukan, som har en gynnsam effekt för hälsan.
Betaglukaner i havre
Betaglukaner är lösliga gelbildande fibrer som bidrar till många positiva hälsoeffekter. Man vet bland annat att betaglukaner har förmågan att sänka höga kolesterolvärden och då bidra till hälsosamma nivåer av kolesterol i blodet (1). När betaglukanerna passerar tarmen tar de med sig gallsalter som förs ut med avföringen. Levern måste då bilda nya gallsalter. Eftersom kolesterol är en byggsten i gallsalterna använder kroppen kolesterol från blodet, vilket gör att förhöjda kolesterolnivåer i blodet då minskar. På så sätt bidrar betaglukaner till att stödja hjärthälsan (2).
Betaglukaner bidrar även till ett stabilare och jämnare blodsocker (3). När de vattenlösliga fibrerna bildar en geleaktig konsistens i tarmen blir näringsupptaget i tunntarmen långsammare, vilket förhindrar en snabb höjning av blodsockret. Fibrerna gör även att man håller sig mätt längre.
Rent havre klassas som glutenfritt
Havre skiljer sig mycket från andra spannmål och har dessutom mycket låg glutenhalt med under 100 ppm gluten. Den gluten som finns i havre skiljer sig även från den som finns i vete, korn och råg. Havre innehåller nämligen inte den form av gluten som man kan reagera mot och som skadar tarmen. Det beror på att den inte innehåller glykoproteinet a-gliadin. Ren havre klassas därför som ett glutenfritt livsmedel. Skillnaden mellan certifierat glutenfritt havre och annat havre är sättet det behandlas på under själva produktionen. Certifierat glutenfritt havre hanteras inte i samma miljö som gluteninnehållande spannmål, eftersom det då finns risk att gluten från andra spannmål blandas med havren.
Fördelar med havreprotein
Havreprotein har mycket som tala för sig när det kommer till att öka proteinintaget, minska kolhydratintaget och för att få i sig bra näring och fibrer. När man tillverkar havreprotein så reducerar man mängden kolhydrater och proteinhalten blir då runt 55 %. Det låter kanske inte som en väldigt hög proteinmängd jämfört med andra proteinpulver och proteinkällor, men havreprotein ger mer än enbart protein. Havreoljan, vitaminerna, mineralerna, växtkemikalierna och framför allt betaglukanerna ger stora hälsofördelar. Sen kan det även vara bra att variera sina proteinkällor precis som det är bra att variera sin övriga kost. Så havreprotein tycker jag absolut kan vara en av de proteinkällor man inkluderar i sin kost oavsett om man är vegan/vegetarian eller allätare.
Med havreprotein kan du enkelt proteinberika din kost. Gör en snabb proteinshake, smoothie eller använd i matlagning och bakning. Du kan även använda lika delar havreprotein och havregryn för att göra gröt. Rent havreprotein som är fritt från sötningsmedel och tillsatser hittar du här.
Källor och Referenser:
(1) Betaglukaner bidrar till normala kolesterolvärden enligt studie: Whitehead A, Beck EJ, Tosh S, Wolever TM. Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2014 Dec;100(6):1413-21. doi: 10.3945/ajcn.114.086108. Epub 2014 Oct 15.
(2) Betaglukaner bidrar stödjer hjärthälsan: Ripsin et al (1992). ”Oat products and lipid lowering”. JAMA 267 (24): sid. 3317.
(3) Betaglukaner bidrar till minskad blodsockerökning efter måltid: Battilana et al (2001). ”Mechanism of action”. Eur J of Clin Nutr 55 (327).
Tycker om havreprotein! Får min mage att kännas bra med till skillnad från vassleprotein.
Ja, vissa kan uppleva vassle som svårsmält.
Havreprotein är helt ok, men hampaprotein är min favorit.
Hampaprotein är också ett riktigt bra protein.