Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Eterisk grapefruktolja anses vara en höjande och återupplivande olja som ger kropp och själ ny energi. Inom aromaterapi används oljan flitigt vid jetlag, ångest, oro, stress, sömnlöshet och mardrömmar, samt när man känner sig utarbetad. Det är även en olja som är högt uppskattad inom hudvård och används ofta vid celluliter, för att slimma, strama upp, vitalisera och balansera huden.

Egenskaper av eterisk grapefruktolja

Framställning av eterisk grapefruktolja

Eterisk grapefruktolja har det latinska namnet Citrus Paradisi och framställs genom destillation av fruktens skal. Resultatet blir en ljusgul olja med grön eller orange ton, som har en stark karaktär och frisk citrusdoft. Oljan produceras främst i Amerika (Florida, Kalifornien och Brasilien), men en del kommer även från Italien, Australien och Israel. Kommersiellt framställdes den första gången 1933.

Användning av eterisk grapefruktolja

Eterisk grapefruktolja är en mycket uppskattad olja inom aromaterapi och används för dess egenskaper som: renande, stimulerande, sammandragande, antiseptiska, bakteriedödande, antidepressiva, kramplösande, lymfstimulerande och urindrivande. Den har även förmågan att främja matsmältningen och stödja det endokrina systemet. Grapefruktolja kan inhaleras, tillsättas i massageolja/kroppsolja, i badet eller i en aromalampa för att sprida doften i hemmet.

Vanliga användningsområden av oljan är när man känner av jetlag, oro, ångest, stress, sömnlöshet och mardrömmar, samt när man känner sig utarbetad. Den kan även vara mycket hjälpsam för att underlätta andningen vid förkylning och influensa. Eterisk grapefruktolja är uppskattad i hudvård och används ofta i produkter för blandhy för dess antiseptiska och balanserade egenskaper. Oljan används även i hudvårdsprodukter som är ämnade för att strama upp och slimma och är en vanligt förekommande ingrediens i anticellulit-produkter. Eftersom oljan stödjer lymfcirkulationen (vattendrivande), kan den vara användbar vid ödem.

Kroppsolja vid celluliter och för att strama upp huden

En riktigt härlig kroppsolja kan du göra genom att blanda 25 droppar grapefruktolja, 15 droppar rosmarinolja, 10 droppar citronolja med 100 ml kallpressad sesamolja. De bästa egenskaperna av sesamoljan få du ut genom att först mogna den. Hur du gör det kan du läsa om här. För bästa effekt så torrborstar du huden innan för att eliminera döda hudceller och för att få igång blodcirkulationen. Duscha och smörj därefter in dig med oljan. Mer om fördelarna av torrborstning kan du läsa här.

Grapefruktolja som rumsdoft

Doften av eterisk grapefruktolja kan man sprida genom att förånga 5-6 droppar i en aromalampa eller genom att blanda ca 15 droppar tillsammans med 2 dl vatten som man sen använder som en rumsspray. Doften är uppiggande och har förmågan att höja humöret, vilket gör den användbar vid trötthet, oro, stress, nervositet, prestationsångest, nedstämdhet och vid de humörsvängningar som ingår vid PMS. Grapefruktolja kan hjälpa snabbt vid huvudvärk som kommer av täppta bihålor och stress.

Vid stress, oro och sömnlöshet

För att lyfta humöret och lindra vid t.ex insomningsbesvär, stress och ångest kan du tillsätta 2 droppar grapefruktolja och 3 droppar lavendelolja i ett varmt kvällsbad. Blanda samma oljor och mängd med 10 ml vegetabilisk olja (t.ex sesamolja eller mandelolja) som du sedan använder för att massera in kroppen med efter badet. Har du inget bad så kan du ta en varm dusch följt av att du smörjer in dig med oljeblandningen.

Hållbarhet och förvaring

Grapefruktolja förvaras som alla eteriska oljor mörkt, svalt och tillslutet. I kylskåp är hållbarheten upp till 1 år och i rumstemperatur cirka 6 månader.

Passar bra ihop med andra eteriska oljor som:

Atlas cederträ, citron, rosmarin, bergamott, enbär, geranium, jasmin, lavendel, olibanum, neroli, romersk kamomill, ros, rosenträ, sandelträ, söt basilika, ylang ylang.

Att tänka på!

Grapefruktolja är något fototoxiskt vilket innebär att man ska undvika starkt solljus på den delen av kroppen man använt oljan på i minst 12 timmar efter applicering. Det är inget farligt men det kan irritera känslig hud.

 

Återförsäljare av grapefruktolja och andra eteriska oljor hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

2 Kommentarer

  1. Monika

    Använder flitigt eteriska oljor och är jätteintresserad av att lära mig mer. Tack för all bra information.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close