– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Ärtprotein är en fantastisk proteinkälla. Det har ett högt biologiskt värde, låg fetthalt och är lättsmält för magen. Faktum är att ärtprotein inte bara är för veganer, utan har mycket som talar för sig som proteinkälla för alla som är måna om sitt proteinintag.
Fördelar med ärtprotein
Förutom att ärtprotein har ett högt biologiskt värde och är lättsmält för magen så har det även ett proteininnehåll på cirka 80 %. Det har en låg fetthalt och är fritt från kolesterol. Ärtprotein är ett mycket bra alternativ för veganer och vegetarianer. Det kan även vara ett bra val för dom som är allergiska eller känsliga mot laktos och mjölkprotein. Faktum är att ärtprotein har mycket som talar för sig som proteinkälla för alla som är måna om sitt proteinintag.
Det betyder inte att ärtprotein nödvändigtvis är bättre än andra protein, men att ett alternativ inte behöver utesluta något annat. Det finns många bra proteinkällor och att rotera dom kan ha sina fördelar, precis som det är bra att variera sin övriga kost. I den variationen tycker jag absolut att man kan inkludera ärtprotein.
Protein bidrar till att reglera aptiten
Att få i sig tillräckligt med protein bidrar till att man håller sig mätt längre. I magsäcken produceras hormonet ghrelin som stimulerar aptiten och när magen är tom utsöndras ghrelin för att berätta för din hjärna att du är hungrig. Genom studier har man sett att ärtprotein har förmågan att effektivt sänka nivåerna av hormonet. Ärtprotein fördröjer tömning av magen och utsöndringen av ghrelin. I själva verket matchar ärtproteinpulver mjölkbaserade proteinpulver i sin förmåga att förlänga mättnadskänslan (1).
Ärtprotein kan stödja hjärt-kärlhälsan enligt studier
Vid en studie (2) som utfördes av kanadensiska forskare fann man att ärtprotein kan minska högt blodtryck. Man kunde se en minskning av blodtrycket med 20 procent under loppet av bara åtta veckors intag av ärtprotein. Vid en annan studie (3) som publicerades i American Journal of Epidemiology, fann forskarna att intag av protein från vegetabiliska källor minskade risken för kranskärlssjukdom jämfört med animaliska källor. Så för någon som ligger i riskzonen för hjärt-kärlsjukdom kan protein från vegetabiliska källor och en för övrigt antiinflammatorisk kost vara en bra idé.
Ärtprotein ger jämnare blodsocker enligt studier
Ärtprotein har fördelen att inte bidra till lika högt insulinpåslag som andra typer av protein som till exempel vassleprotein. Vid en studie (4) som utfördes vid University of Toronto Institutionen testade man hur ärtprotein påverkade blodsockret. Resultatet visade att ärtprotein inte påverkar blodsockernivåerna i någon större utsträckning och kan därmed vara ett bra livsmedel för att hålla blodsockret på en jämnare nivå.
Ärtprotein vid träning
En vanlig missuppfattning om vegetabiliska proteiner är att de inte har samma positiva effekt på muskeltillväxt och muskelåterhämtning efter träning som mjölkbaserat protein. Men en hel del studier visar annorlunda. Bland annat publicerades en studie 2015 i Journal of International Society of Sports Nutrition som indikerar att ärtprotein är lika potent som mjölkbaserade proteiner (5).
Ärtprotein är ett klimatsmart alternativ
Ännu en fördel med att välja ärtprotein eller något annat protein från vegetabiliskt ursprung är att det är klimatsmart. De har inte alls lika stor klimatpåverkan som protein från animaliska källor. Även när man framställer ärtprotein så används oftast bara vatten i själv processen för att skilja proteinet från kolhydraterna.
Ärtprotein kan användas till mycket
Ärtprotein har en mild och rund smak vilket gör det lätt att använda. Det är även enkelt att kombinera med både söta och salta smaker. Använd i din proteinsmoothie, i bakning eller i matlagning för att höja proteinvärdet i din kost.
Återförsäljare av ekologiskt ärtprotein hittar du här
Källor och Referenser:
(1) NUTRALYS(®) pea protein: characterization of in vitro gastric digestion and in vivo gastrointestinal peptide responses relevant to satiety.: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25882536
(2) Pea Protein Fights Blood Pressure And Kidney Disease: http://www.medicalnewstoday.com/articles/143262.php
(3) Associations of Dietary Protein with Disease and Mortality in a Prospective Study of Postmenopausal Women: https://academic.oup.com/aje/article/161/3/239/127005/Associations-of-Dietary-Protein-with-Disease-and
(4) Acute effects of pea protein and hull fibre alone and combined on blood glucose, appetite, and food intake in healthy young men–a randomized crossover trial: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25302637
(5) Pea proteins oral supplementation promotes muscle thickness gains during resistance training: a double-blind, randomized, Placebo-controlled clinical trial vs. Whey protein: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25628520
Jag använder en blandning av ärtprotein och havreprotein. Både gott och bra, så det kan jag rekommendera 🙂
Ärtprotein och havreprotein är båda härliga proteinprodukter. Det är ju även bra att variera proteinkällor så en kombination utav olika proteinpulver är ju super.
Tack för tipset och info. Ska testa ärtprotein som omväxling.
Ja, inte alls dåligt!