Att regelbundet äta starkt kryddad mat kan bidra till längre liv. Detta indikerar i alla fall en studie som gjordes på över en halv miljon människor. Studien som bland annat publicerades i British Medical Journal var välgjord och omfattande. Resultatet stöds dessutom av tidigare forskning inom området.
Så här gick studien till:
Studien (1) utfördes på en halv miljon vuxna personer utspritt över hela Kina och leddes av forskargrupper från både Kina och USA. Personerna som ingick i studien fick lämna data för generell hälsostatus, deras kostvanor och hur mycket kryddstark mat de åt och i vilken form. Man följde upp samtliga deltagare efter sju år och jämförde de olika grupperna som var uppdelade beroende på deras intag av kryddstark mat.
Resultatet visade att de deltagare som åt starkt kryddad mat 1-2 gånger i veckan löpte 10 procent lägre risk att dö i förtid än de som inte åt starka kryddor. De som åt starkt kryddad mat 3-7 gånger i veckan löpte hela 14 procent lägre risk att dö i förtid. Dessa deltagare var även generellt friskare och drabbades inte i lika stor utsträckning av hjärtsjukdom, lungsjukdomar och cancer. Den mest skyddande effekten såg man hos de deltagare som hade som vana att använda färsk chili i maten. Detta tror man beror på ämnet capsaicin som finns i chili eftersom det fungerar antiinflammatoriskt och har en positiv inverkan på ämnesomsättningen och tarmfloran. Man har i tidigare studier på capsaicin sett liknande resultat (2) (3).
Att vara generös med kryddor i maten kan alltså bidra med många hälsofördelar. Inte bara när det kommer till chili, utan även när det gäller andra antiinflammatoriska kryddor.
Källor och Referenser:
(1) Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study: http://www.bmj.com/content/351/bmj.h3942
(2) Capsaicin may have important potential for promoting vascular and metabolic health. Published online 2015 Jun 17. doi: 10.1136/openhrt-2015-000262. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477151/
(3) Study on the Effect of Capsaicin on the Intestinal Flora through High-Throughput Sequencing. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsomega.9b03798
Älskar chili, men använder det ändå för sällan. Ska definitivt ändra på det nu och börja krydda mer. 🙂
Att krydda maten väl bjuder ju dessutom på en större smakupplevelse. 🙂
Älskar starkt kryddad mat! 🙂
Underbart! 🙂