Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Därför är zink viktigt för huden

av | maj 16, 2020 | Fysisk hälsa, Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott, Kost & Näring | 8 Kommentarer

– I betalt samarbete med WellAware – Sidan innehåller reklam genom länkar till Wellaware.se –

Zink är ett mineral och en antioxidant som spelar en nyckelroll för en lång rad viktiga kroppsfunktioner. Inte minst är det ett näringsämne som har betydelse för vårt största organ huden.

Kosttillskott av zink ett viktigt mineral för huden

Kort om mineralet zink

Huvudfunktionen hos zink är att stödja och möjliggöra enzymreaktioner som i sin tur påverkar en mängd viktiga kroppsfunktioner. Man känner till mer än 300 metallhaltiga enzymer i kroppen som är beroende av zink för att kunna utföra sina uppgifter (1).

Zink behövs bland annat för en välfungerande matsmältning och för omsättning av kolhydrater, protein och fett. Mineralet har även en betydelse för ett normalt fungerande immunsystem, för kognitiva funktioner, DNA-syntes, fertilitet, reproduktion och mycket annat. Det är också ett viktigt näringsämne för normal hud, hår och naglar. Faktum är att zink brukar kallas för hudens mineral, vilket jag tänkte fokusera på i det här inlägget.

Därför är zink viktigt för huden

Zink skyddar cellerna mot oxidativ stress och har betydelse för bildandet av nya hudceller. Huden är faktiskt ett av de organ som innehåller mest zink och som snabbt reagerar på låga nivåer. Det vanligaste och tydligaste symtomet på zinkbrist är hudförändringar (1). Brist kan bidra till dålig sårläkning, känslig hud, akne, eksem, hudsprickor, bölder, rosacea, psoriasis och andra hudsjukdomar. Man kan även uppleva mildare symtom som yttorrhet och att huden upplevs irriterad, glåmig och livlös. Lider man av hudproblem så bör man alltså kolla upp sina zinknivåer.

Alla hudskikt är beroende av zink

Huden består av 3 hudskikt som alla är beroende av att det finns tillräckligt med zink tillgängligt (2).

Överhuden (epidermis) är det yttersta hudlagret som skyddar oss mot föroreningar, bakterier och vätskeförlust. Överhudens fem skikt förnyas på 3-4 veckor och består till cirka 95 procent av keratinocyter som behöver olika zinkhaltiga enzymer för att bilda keratin.

Läderhuden (dermis) är ett tjockt, elastiskt och fast mellanlager av huden som består av två skikt. Här finns blodkärl, lymfkärl, svettkörtlar, nerver, talgkörtlar och hårsäcker. Proteinerna elastin och kollagen ger huden styrka och elasticitet. Läderhuden består även av vita blodkroppar som skyddar kroppen mot bakterier och andra skadliga mikrober. Zink behövs för att vita blodkroppar ska kunna bildas. Zinkhaltiga enzymer har också betydelse för att vita blodkroppar ska kunna bryta ner skadliga mikroorganismer och tillämpa enzymreaktioner utan att orsaka kronisk inflammation.

Underhuden (hypodermis) binder huden till den underliggande vävnaden och fungerar samtidigt som isolering och stötdämpning för kroppen. Här hittar man fettceller, fibroblaster, blodkärl och vita blodkroppar som redan nämt är beroende av zink. Dessutom sänder alla celler i huden ut olika zinktransportörer (ZIP), som spelar olika roller vid produktionen av inflammatoriska cytokiner, uppbyggnad av nya celler osv.

Zink som kosttillskott

Om man har låga nivåer av zink och vill komplettera sin kost med ett kosttillskott så ska man se till att välja rätt. Många zinktillskott innehåller nämligen oorganiska former som kroppen har svårt att tillgodogöra sig. WellAware zinktabletter innehåller två former av zink – zinkglukonat och zinkcitrat som båda ska ha en hög biotillgänglighet som kroppen lätt kan ta upp och utnyttja.

 

Källor och Referenser:

(1) Zinc Therapy in Dermatology: A Review. Dermatol Res Pract. 2014; 2014: 709152. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4120804/

(2) Zinc and Skin Disorders. Nutrients. 2018 Feb; 10(2): 199. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852775/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Kattis

    Zink är viktigt för immunförsvaret med!

    Svara
  2. Maria

    Jag hade problem med min hud i många år. Den var torr, flagig med eksem. Jag fick tillslut konstaterad zinkbrist. Började ta kosttillskott och huden läkte och har varit bra sedan dess.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så härligt att höra att du blev av med din hudproblem. 🙂

  3. Amanda

    Jag har tagit extra zink sedan många år tillbaka. En så viktig mineral.

    Svara
  4. Ida S.

    Intressant läsning! Tack 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Trevligt att du uppskatta inlägget.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close