Högt blodsocker får ansiktet att åldras

by Mikaela Bjerring on 24 april, 2017 · 2 comments

in Blogg, Hälsa, Huden

Högt blodsocker kan med tiden skada kroppen och leda till en rad olika sjukdomstillstånd. Forskning har även visat att det kan få oss att se äldre ut, eftersom ansiktet åldras betydligt snabbare vid ett högt blodsocker.

Studie: Högt blodsocker åldrar ansiktet

Det finns en stark koppling mellan förhöjt blodsocker och förtidigt åldrande. Genom en studie kunde man tydligt se att personer med högt blodsocker hade ojämnare hudton, rynkigare och slappare hud i jämförelse med de som hade lågt eller normalt blodsocker.

Studien genomfördes vid det holländska universitetet i Leiden (1). Drygt 600 kvinnor och män i åldern 50 -70 år deltog i studien. Bland dessa ingick diabetiker, personer med förhöjda blodsockervärden, de med normala värden och de med låga värden.

Samtliga deltagare fotograferades och fick sitt blodsocker mätt. Man tog även hänsyn till livsstilsfaktorer som rökning, solning och ett högt BMI. Därefter granskades bilderna av 60 olika bedömare som uppskattade åldern på var och en. Resultatet var entydigt. Ju högre blodsocker ju snabbare åldras ansiktet.

Man behöver inte ha diabetes för att man ska åldras snabbare. Det räcker med ett förhöjt blodsocker för att huden på kroppen ska ta stryk och då speciellt ansiktet. Men den upplevda åldern av ansiktet och den faktiska åldern kunde man se var störst bland diabetiker.

Blodsockret mäts i millimol. Studien visade att för varje ökad millimol kan man lägga till ca fem månader på sin ålder. Har man högt blodsocker ser man alltså betydligt äldre ut än jämnåriga som ligger inom normala blodsockervärden.

Anledningen till att man åldras snabbare är att sockret bryter ner kollagenet. Socker binder sig till proteiner, vilket leder till att skadliga molekyler bildas. Dessa molekyler skadar våra kollagen- och elastinfibrer vilket leder till att hudtonen, fastheten och spänsten försämras.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Leiden University - Looking older: the effect of higher blood sugar levels: http://www.research.leiden.edu/news/looking-older-blood-sugar-plays-a-role.html

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Fredrik maj 1, 2017 kl. 21:11

Högt blodsocker bryter ner kroppen på många sätt.

Svara

2 Mikaela Bjerring maj 1, 2017 kl. 21:28

Ja, visst gör det!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: