Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Högt blodsocker får ansiktet att åldras

av | apr 24, 2017 | Blogg, Hälsa, Huden | 2 Kommentarer

Högt blodsocker kan med tiden skada kroppen och leda till en rad olika sjukdomstillstånd. Forskning har även visat att det kan få oss att se äldre ut, eftersom ansiktet åldras betydligt snabbare vid ett högt blodsocker.

Högt blodsocker får ansiktet att åldras

Studie: Högt blodsocker får ansiktet att åldras

Det finns en stark koppling mellan förhöjt blodsocker och förtidigt åldrande. Genom en studie kunde man tydligt se att personer med högt blodsocker hade ojämnare hudton, rynkigare och slappare hud i jämförelse med de som hade lågt eller normalt blodsocker.

Studien genomfördes vid det holländska universitetet i Leiden (1). Drygt 600 kvinnor och män i åldern 50 -70 år deltog i studien. Bland dessa ingick diabetiker, personer med förhöjda blodsockervärden, de med normala värden och de med låga värden.

Samtliga deltagare fotograferades och fick sitt blodsocker mätt. Man tog även hänsyn till livsstilsfaktorer som rökning, solning och ett högt BMI. Därefter granskades bilderna av 60 olika bedömare som uppskattade åldern på var och en. Resultatet var entydigt. Ju högre blodsocker ju snabbare åldras ansiktet.

Man behöver inte ha diabetes för att man ska åldras snabbare. Det räcker med ett förhöjt blodsocker för att huden på kroppen ska ta stryk och då speciellt ansiktet. Men den upplevda åldern av ansiktet och den faktiska åldern kunde man se var störst bland diabetiker.

Blodsockret mäts i millimol. Studien visade att för varje ökad millimol kan man lägga till cirka fem månader på sin ålder. Har man högt blodsocker ser man alltså betydligt äldre ut än jämnåriga som ligger inom normala blodsockervärden.

Anledningen till att man åldras snabbare är att sockret bryter ner kollagenet. Socker binder sig till proteiner, vilket leder till att skadliga molekyler bildas. Dessa molekyler skadar våra kollagen- och elastinfibrer vilket leder till att hudtonen, fastheten och spänsten försämras.

 

Källor och Referenser:

(1) Leiden University –  Looking older: the effect of higher blood sugar levels: http://www.research.leiden.edu/news/looking-older-blood-sugar-plays-a-role.html

 

Relaterade inlägg:

 

2 Kommentarer

  1. Fredrik

    Högt blodsocker bryter ner kroppen på många sätt.

    Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close