Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Jojobaoljan är en antiseptisk olja som utvinns av fröna från jojobaträdet. Av alla oljor som finns i naturen så anses jojobaoljan vara den som är mest lik hudens egna olja. Som hudolja är den mjukgörande, vårdande, skyddande och passar till både kropp och ansikte.

Jojobaoljans unika egenskaper

Egenskaper av jojobaolja

Jojobaolja har förmågan att gå in i huden på ett sätt som inte många andra oljor lyckas med på samma nivå. Därmed vårdar och återfuktar den på djupet (1). Genom studier har man sett att oljan äger antiinflammatoriska egenskaper och att den bidrar till att balansera talgproduktionen (2). Den kan vara effektiv till att både balansera underproduktion (torr, rynkig, grov, åldrad och lättirriterad hy) och överproduktion (fet hy och aknebenägen hud) (3).

Jojobaolja vid fet hy

Jojobaolja kan vara en fantastisk olja vid fet hud eftersom den inte täpper till porerna.
 Oljan har även förmågan att lösa upp gammalt talg och normalisera talgproduktionen genom att ”övertyga” huden om att den inte är torr så att den slutar fjälla och överproducera olja. Eftersom oljan kan tränga djupt ner i hudlagren har den möjlighet att transportera nyttiga ämnen dit där de har bäst effekt.

Jojobaolja vid torr, grov eller åldrande hy

Jojobaolja kan användas som fuktighetsbevarande hudolja eller blandas med andra oljor efter behov. Den sägs vara utmärkt vid psoriasis och torra eksem och ha viss “reglerande” effekt på bakterier (2). Den kan alltså vara ett bra medium för andra verksamma ämnen som man vill arbeta in och därför vara en bra grundolja i en ansiktsolja. Jojobaolja anses reglera fuktigheten hos huden och därför vara väldigt effektiv vid torr, grov och åldrande hud så väl som vid fet och bland hy.

Jojobaolja för hår och hårbotten

Jojobaolja kan vara värd att prova vid problem med seborré, mjällbildning och torra eksem i hårbotten samt vid fet eller torr hårbotten. På grund av jojobaoljans mångsidighet så är det en av de mest använda ingredienser i naturliga och schampo och balsam idag.

Precis som med huden så behöver även din hårbotten bli återfuktad. Många förväxlar torr hårbotten för mjäll. Att massera in jojobaolja i håret och hårbottnen kan hjälpa till att återfukta långt ner i porerna och bidra till bättre fuktbalans. För den som lider av håravfall kan orsaken i vissa fall vara att hårsäckarna är blockerade av sebum. Om du har hårsäckar som är igentäppta så kan det leda till att hårstråna går av. Jojobaolja kan bidra till att lösa upp tilltäppta hårsäckarna och på så vis bidra till att minska problem med håravfall där igentäppta hårsäckar är orsaken.

Jojoba vid rakning

Med en rakolja får du det perfekta glidet vid rakning och jojobaolja är fantastiskt för detta ändamål. Innan du rakar dig så smörjer du in området du vill raka med olja, gärna efter en varm dusch. Det är även en fantastisk olja att använda efter rakning. Eftersom jojobaoljan är antibakteriell och mjukgörande bidrar den till att motverka inåtväxta hårstrån och irriterad hud som kan uppstå vid rakning.

 

Återförsäljare av jojobaolja hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Finn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, sidor: 52-53, ISBN: 91-974063-7-6

(2) Jojoba in dermatology: a succinct review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24442052

(3) Om jojobaolja: www.shenet.se/ravaror/jojobaolja.html

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close