– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Härliga smaker av kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika hör julen till. Därför tänkte jag bjuda på ett recept på ljuvligt goda pepparkaksrutor med chokladkross. Dessa gobitar är glutenfria, mjölkfria och utan vitt socker.
I detta receptet har jag använt ägg, men vill man göra en vegansk variant så kan man använda sig av ”chiaägg” istället. Chiafrön har förmågan att svälla och klibba ihop när de blandas med vätska. Det gör det till ett bra bindemedel i bröd, pannkakor och söta bakverk. För att ersätta 1 ägg blandar du 1 msk chiafrön med 3 msk vatten som du låter svälla i cirka 15 minuter innan användning. Om du vill kan du läsa mer i inlägget ”Veganska alternativ som kan ersätta ägg”.
Ingredienser:
- 2 ägg eller 2 chiaägg (2 msk chiafrön som blandas med 6 msk vatten)
- 1,5 dl kokossocker
- 1 dl osötad äppelmos
- 2 dl jordnötssmör
- 2 msk kallpressad kokosolja
- 2 msk vatten
- 1 dl mandelmjöl
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 msk mald ingefära
- 1/2 msk mald ceylon kanel
- 1/4 msk mald kryddnejlika
- 1/4 msk mald kardemumma
- 2 krm havssalt
- 80 g mörk choklad (Reneé Voltaire kokoschoklad 80 % är en personlig favorit)
Så här gör du:
- Börja med att sätta ugnen på 180 °C.
- Smörj en ugnsfast form i storlek cirka 24 cm i diameter med lite kokosolja.
- Vispa ägg och kokossocker poröst.
- Blanda ihop jordnötssmör, äppelmos, vatten och kokosolja i en skål.
- Ta en ny skål och blanda alla torra ingredienser – vaniljpulver, bakpulver, ingefära, kanel, kryddnejlika, kardemumma, havssalt och mandelmjöl.
- Blanda växelvis ner de torra ingredienserna med de våta ingredienserna i äggsmeten.
- Hacka chokladen i små bitar och rör ner 2/3 delar i smeten.
- Häll smeten i den smorda formen och strö över resten av chokladen.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
- Låt kakan svalna i cirka 30 minuter innan du skär upp den i rutor.
Så gott! Tack för receptet 🙂
Dom blir riktigt goda! 🙂
Jag gjorde dessa häromveckan, blev riktigt goda. 🙂
Vad roligt! Härligt att dom smakade bra. 🙂