– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost, Medisera och Bodystore.com –
Hormoner fungerar som viktiga budbärare som styr mycket av det som händer i kroppen. Dessa ämnen utsöndras av olika organ och körtlar, där hela det endokrina systemet samarbetar för att kontrollera hormonnivåerna i kroppen. Här följer några tips om hur du kan stödja din hormonella balans med rätt kost och livsstil.
Kost och näring för hormonell balans
Hormonbalansen påverkas i hög grad av vad du äter eftersom kroppen behöver rätt råmaterial för att kunna tillverka hormoner (1). Att äta en ren, naturlig och varierad kost är därmed centralt för en bra hormonbalans. Välj proteinkällor av bra kvalité och inkludera mycket grönt i din kost. Se även till att få i dig tillräckligt av fett och rätt sort eftersom hormoner produceras med hjälp av kolesterol och vissa fettsyror, inklusive mättat fett i en viss mängd. Se även efter din balans mellan omega-3 och omega-6. Båda fettsyrorna är essentiella, men det är lätt att få i sig för mycket omega-6, vilket driver på inflammation som påverkar hormonerna negativt.
Vidare är mineraler som magnesium, zink, selen, jod och järn av betydelse för produktionen av signalsubstanser och hormoner. Lika så B-vitaminer och inte minst D-vitamin eftersom den fungerar som en steoridhormon. Samtidigt vill man utesluta dåliga livsmedel som vitt socker, artificiella sötningsmedel, färg- och smakämnen, transfetter och processade vegetabiliska växtoljor som margarin. Undvik även hel- och halvfabrikat och annan skräpmat i största möjliga mån. Välj även så obesprutade och rena livsmedel som möjligt eftersom många bekämpningsmedel kan fungera hormonstörande.
Undvik förhöjd inflammation
Dåliga livsstilsvanor och felaktig kost kan leda till ett obalanserat immunsystem. Med tiden kan det orsaka förhöjd inflammation i kroppen som i sin tur ökar risken för en mängd sjukdomar. Att gå runt med låggradig kronisk inflammation kan också bidra till hormonell obalans (2). En hälsosam vikt, en antiinflammatorisk kost i kombination med en för övrigt bra livsstil, bidrar till att vi bättre kan hålla inflammationsprocessen och hormonerna under kontroll. Du kan läs mer i inlägget ”Antiinflammatorisk kost (IFD-kost)”.
Se efter ditt mag-tarmsystem
Hur vår mage och tarm mår och tarmbakteriernas sammansättning har en stor inverkan på vårt välmående. Tarmen har inte bara till uppgift att bryta ner maten och ta upp näringen, utan påverkar även immunsystemet, vikten och inte minst hormonerna. Goda tarmbakterier är även nödvändiga för produktionen av en del hormoner och signalsubstanser (3). Att få i sig tillräckligt med fibrer, enzymer och hälsosamma mjölksyrabakterier i kombination med en för övrigt sund kost och livsstil kommer hjälpa ditt mag-tarmsystem i balans och därmed även dina hormoner. Du kan läsa mer i inlägget ”Att stödja tarmfloran och maghälsan”.
Håll blodsockret stabilt
För en bra hormonbalans är det centralt att hålla blodsockret i schack (4) (5). I kroppen bryts socker och snabba kolhydrater ner till glukos som används som snabb energi. Det höjer blodsockret och ökar insulinet, vilket i sin tur blockerar hormonreceptorer som gör det svårt för hormonerna att komma in i cellerna. När blodsockret sen faller frisätts stresshormonerna adrenalin och kortisol som kan orsaka hormonkaos. Det är därmed av stor betydelse att man undviker kraftiga blodsockersvängningar. Du kan läsa mer i inlägget ”Hur blodsockret påverkar kognitivt åldrande”.
Stresshantering och sömn
När för mycket stresshormoner utsöndras kan det vara riktigt förödande för hormonbalansen (6). Se därför till att få in en bra stresshantering i din vardag och att du får tillräckligt med återhämtning och sömn. Sömnbrist eller att den naturliga dygnsrytmen blir störd kan få negativa följder eftersom hormonerna jobbar efter ett tidsschema. Ge tid åt återhämtning varje dag. Se även till att få tillräckligt med dagsljus och lägg dig inte för sent. Du kan läsa mer på sidan ”Stress – Stresshantering”.
Var fysiskt aktiv
Träning och att vara fysiskt aktiv har en stor betydelse för den hormonella balansen. Att vi rör på oss tillräckligt hjälper till att minska inflammation, reglera aptiten och gör så att vi sover bättre. Det är även en oerhört bra stresshantering. Se därför till att vara aktiv i din vardag och hitta en träningsform som passar dig.
Användning av preventivmedel
Kvinnor har ett mycket känsligare hormonsystem än män och många får hormonell obalans vid användning av preventivmedel (7). Så fort du börjar med till exempel p-piller eller spiral så förändras dina hormoner drastiskt. När syntetiska hormoner tillförs sjunker nivån av dina kroppsegna hormoner. Det är inte ovanligt att man upplever en hormonell obalans. Högt östrogen kan till exempel leda till humörsvängningar. Lågt östrogen kan ge minskad sexlust och problem med minnet. För låga nivåer av progesteron i relation till östrogen kan ge besvär med PMS och sömnproblem.
Undvik hormonstörande ämnen
Välj så rena och obesprutade livsmedel som möjligt. Rensa ut bland dina köksredskap, städprodukter, skönhets- och hygienartiklar. Undvik plast, aluminium och andra dåliga eller tveksamma material så långt det går och byt ut mot t.ex. glas, trä och rostfritt stål. Vissa bekämpningsmedel kan också påverka hormonbalansen och likaså många konventionella produkter vi hittar i vårt hushåll och badrumsskåp. Välj istället naturliga hygien- och skönhetsprodukter som är fria från potentiellt hormonstörande ämnen.
Med rätt kost, näring och livsstil kan man göra mycket för sin hormonella balans och hälsa som helhet. Har man dock hormonella problem som man inte kan komma tillrätta med själv, bör man uppsöka professionell hjälp för en grundlig utredning. Om man vill kan man även göra en test som visar hur hormonnivåerna i kroppen ser ut. På så sätt är det lättare att komma till rätta med obalanserna i kroppen.
Källor och Referenser:
(1) Nutrition researcher shows how foods affect our hormones and health. Feb 13 2020. https://www.news-medical.net/news/20200213/Nutrition-researcher-shows-how-foods-affect-our-hormones-and-health.aspx
(2) Interaction of the endocrine system with inflammation: a function of energy and volume regulation. Published online 2014 Feb 13. doi: 10.1186/ar4484. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3978663/
(3) The Influence of the Gut Microbiome on Host Metabolism Through the Regulation of Gut Hormone Release. Published online 2019 Apr 16. doi: 10.3389/fphys.2019.00428. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6477058/
(4) Diabetes education online – Blood Sugar & Other Hormones: https://dtc.ucsf.edu/types-of-diabetes/type1/understanding-type-1-diabetes/how-the-body-processes-sugar/blood-sugar-other-hormones/
(5) The Sneaky Way Sugar Can Lead to Hormone Imbalance. https://www.gardenoflife.com/blog/sneaky-way-sugar-can-lead-hormone-imbalance.
(6) Stress and hormones. Indian J Endocrinol Metab. 2011 Jan-Mar; 15(1): 18–22. doi: 10.4103/2230-8210.77573. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079864/
(7) How The Pill Can Seriously Affect A Woman’s Health. by Magdalena Wszelaki | Last updated Feb 17, 2020. https://hormonesbalance.com/articles/pill-can-seriously-affect-womans-health/
Relaterade inlägg:
- Så höjer du ditt serotonin naturligt
- Naturlig hjälp vid klimakteriet
- Jättenattljusolja vid PMS och klimakteriebesvär
- Så får du fart på ett trögt lymfsystem
Superintressant!
Så bra att du finner inlägget intressant. 🙂
Så bra inlägg! Tack.
Trevligt att du uppskattar inlägget. 🙂
Så otroligt viktigt med en bra hormonbalans.
Visst är det. 🙂