Quinoa med rostad pumpa och grönkål

by Mikaela Bjerring on 16 november, 2017 · 2 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

in Blogg, Glutenfritt, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Laktosfritt, Recept, Vegansk kost

Quinoa är ett näringsrikt och proteinrikt frö som är en stapelvara i det Sydamerikanska köket. I det här receptet serveras den med några höstfavoriter – rostad pumpa och grönkål.

Quinoa med rostad pumpa och grönkål

Detta behöver du:

  • 4 dl quinoa
  • 8 dl vatten
  • 1 msk buljong eller 1 tärning (jag kan starkt rekommendera grönsaksbuljong från biofood. Supergod!)
  • 1 butternutpumpa
  • 200 gram grönkål
  • Lite olja (jag använde smakneutral kokosolja)
  • Örtsalt
  • Peppar
  • Pumpakärnor

Dressing:

Topping: Groddar

Gör så här:

  1. Skölj quinoan noga i kallt vatten.
  2. Mät upp 8 dl vatten i en kastrull, tillsätt buljongen och låt koka upp.
  3. När vattnet kokar häller du i quinoan, dra ner värmen och låter den sjuda i ca 15 minuter tills vattnet har kokat bort. Stäng sedan av värmen och låt den stå kvar på eftervärmen.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Tvätta pumpan, dela den på längden och kärna ur. Skär pumpan i ca 1 cm tjocka skivor och dela i bitar. Lägg pumpan på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja, örtsalt och peppar och rör runt så att oljan och kryddorna fördelas på alla bitar.
  6. Ställ in pumpan i mitten av ugnen i ca 15 minuter, eller tills den är mjuk och börjar få färg.
  7. Under tiden som pumpan är i ugnen så sköljer du grönkålen, tar bort den tjocka stammen och strimlar kålbladen.
  8. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i grönkålen i ett par minuter så den får mjukna. Häll sedan över den i ett durkslag så att vattnet får rinna av.
  9. Ta ut pumpan ur ugnen, lägg på grönkålen och strö över pumpakärnor. Ta en sked och rör om. Ställ tillbaka in i ugnen i ytterligare ca 5 minuter.
  10. Blanda ihop dressingen i en skål genom att ta två delar olja till en del vinäger. Pressa i vitlök, tillsätt örtsalt, peppar och lite dijonsenap. Smaka av och hitta den balans som passar din smaklökar.
  11. Servera quinoan med den rostade pumpan, grönkålen och ringla över dressing. Toppa gärna med lite groddar.

Relaterade inlägg:

 

Spara

Spara

Spara

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Kerstin november 21, 2017 kl. 08:37

Låter riktigt gott! Mums 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring november 21, 2017 kl. 09:31

Riktigt gott Kerstin. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: