Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Runner’s high – Därför blir du lycklig av löpning

av | maj 13, 2024 | Fysisk hälsa, Hälsa, Livsstil, Träning & Fysisk aktivitet | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Du kanske har upplevt det. Det där lyckoruset efter en härlig löprunda som man brukar kalla för “runner’s high”. Men vad är det egentligen som händer i kroppen som frambringar den där sköna känslan av eufori?

Runner's high - Därför blir du lycklig av löpning

Vad är ”runner’s high”?

Om du någonsin varit ute på en lång löprunda där du kommer in i ett flow som får dig att känna dig outtröttlig. Sinnesintrycken blir skarpare. Du känner dig lätt, avslappnad i sinnet, smärtfri och rent euforisk. I så fall har du antagligen upplevt ”runner’s high”.

Det är inte alla som springer som kommer att känna detta enorma lyckorus. Man behöver nämligen springa ett bra tag. Komma in i en hastighet och rytm där man utmanar sig själv, men samtidigt inte pushar för hårt. Hitta en bra balans mellan ansträngning och tillfredsställelse.

Om du utmanar dig för hårt, kommer istället stressen från ansträngningen att överskugga de glädjehöjande ämnen som utsöndras när vi får upp flåset. Man kan dock fortfarande känna av en skön känsla av tillfredställelse efter en löprunda, även om man inte når hela vägen till eufori. Det är också svårt att mäta “eufori” eftersom upplevelsen är subjektiv.

Vad är runner's high

Vad händer i kroppen vid löpning?

Vid löpning och annan aerobisk träning utsöndrar kroppen ett flertal olika må-bra-kemikalier. Kroppens och speciellt hjärnans kemi är mycket komplex. Faktum är att man än idag inte fullständigt vet hur olika signalsubstanser och hormoner fungerar både på egen hand och tillsammans i olika situationer. 

Fram till rätt så nyligen trodde forskare att endorfiner var de kemikalier som helt och hållet låg bakom runner’s high. Senare forskning visar att även om endorfiner spelar en roll, så är det förmodligen istället så kallade endocannabinoider som har störst betydelse här (1).

Dessutom spelar signalsubstanser som serotonin, noradrenalin och dopamin en roll (2). Medan noradrenalin ökar din fokus och pigghet, bidrar dopamin till motivation, viljan och upplevelsen av njutning.

Endorfiner

Även om man kommit fram till att endorfiner inte är huvudansvariga för att producera runner’s high, är de fortfarande viktiga för din träning (3).

Endorfiner är neurokemikalier som utsöndras vid fysisk aktivitet, men också vid till exempel skratt, förälskelse och sex. Även vid stress och smärta frigörs dessa ämnen för att hjälpa kroppen att hantera situationen.

Endorfiner ger känslor av lycka, lust, fysiskt välbehag och hjälper till att minska smärta. Faktum är att endorfiner verkar på samma del av hjärnan som opioider och brukar därför kallas för kroppens egna morfin.

Endorfiner spelar därmed en viktigt roll för hur vi mår när vi tränar, men enligt forskning så är det alltså inte anledningen till att vi upplever runner’s high.

Endocannabinoider

Endocannabinoider är en typ av neurotransmittorer som produceras naturligt i kroppen (1). Dessa endocannabinoider binders sig till och aktiverar endocannabinoida receptorer i kroppens endocannabinoida system. Detta är samma system som påverkas av THC, den aktiva föreningen i cannabis.

Genom forskning har man sett att en typ av endocannabinoider som kallas för anandamider utsöndras i blodet vid löpträning. Forskarna tror att när detta ämne ökar i tillräcklig hög mängd, utlöses det som man kallar för runner’s high (1). Så om du känner dig djupt avslappnad och euforisk efter en löprunda, är det antagligen dessa molekyler som ligger bakom.

Varför blir man lycklig av löpning

Andra fördelar med löpträning

Runner’s high är som sagt inget som alla upplever, men det finns många andra fantastiska fördelar med löpträning. Här följer några exempel:

  • Minskar stress
  • Bra för immunförsvaret
  • Minskar känslor av depression, oro och ångest
  • Förbättrar svaret på insulin
  • Viktkontroll
  • Du får mer energi
  • Stärker hjärtat och skelettet
  • Du sover bättre
  • Bra för hjärnan och våra kognitiva funktioner

Att tänka på vid löpträning:

Se till att du fyller på med vätska och elektrolyter när du tränar. När det är varmt och när vi tränar svettas vi mer än vanligt. Vi förlorar då inte bara extra mycket vätska, utan även mineraler som fungerar som elektrolyter. Det kan rubba vätskebalansen som i sin tur påverkar många kroppsfunktioner och vårt allmänna mående. Mer om elektrolyter kan du läsa i inlägget ”Därför behövs elektrolyter för vätskebalansen”.

En del som löptränar regelbundet upplever problem med muskelkramper, speciellt på natten. Orsaken är oftast magnesiumbrist, något som är relativt vanligt bland personer som tränar mycket. Så om man upplever detta problem kan det vara en bra idé att komplettera med ett magnesiumtillskott. 

Fördelar med löpning

Källor och referenser:

(1) Do Endocannabinoids Cause the Runner’s High? Evidence and Open Questions. Published online 2022 Jan. 26. doi: 10.1177/10738584211069981. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10159215/

(2) Exercise Benefits Brain Function: The Monoamine Connection. Published online 2013 Jan 11. doi: 10.3390/brainsci3010039. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4061837/

(3) A Runner’s high for New Neurons? Potential Role for Endorphins in Exercise Effects on Adult Neurogenesis. Published online 2021 Jul 21. doi: 10.3390/biom11081077. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8392752/

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Anja W

    Så intressant inlägg. Tack!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar inlägget. 🙂

  2. Malin

    Finns inte mycket som slår en löprunda i skogen. Älskar det. <3

    Svara
  3. Milla

    Helt underbart och vädret är perfekt för det nu. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close