– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Quinoa är små, nyttiga frön som innehåller generöst med näring. Genom att poppa quinoa så får man små quinoapuffar som påminner om rispuffar i konsistensen. Quinoapuffarna kan man sedan använda som topping på salladen, yoghurten, gröten eller som ingrediens i bakverk och desserter.
Quinoa har ett lågt GI-Värde, en sund fettsyraprofil och ett rikt innehåll av protein och fibrer. Fröna innehåller även generöst med vitaminer, mineraler och spårämnen. Quinoa har en angenäm smak, vilket gör det till ett mycket användbart livsmedel. När det kommer till att poppa quinoa så är det den vita du vill använda.
Så här poppar du quinoapuffar:
- Börja med att skölja fröna noga under kallt rinnande vatten. Det gör man för att bli av med bitterämnen (saponiner) som finns i skalet.
- Strö ut quinoan på ett bakplåtspapper och låt torka i ugnen på 50 grader tills helt torra.
- förvärm en kastrull på medelhög värme. Du kan prova om det är varmt nog genom att ta en droppe vatten och se om det börjar fräsa.
- När kastrullen är uppvärmd är det dags att börja poppa quinoan. Man poppar i en torr kastrull, så du tillsätter alltså ingen olja. Arbeta i små satser, ca 2 msk åt gången beroende på hur stor kastrull du har, men ta inte mer än att botten täcks. Sätt på locket och skaka kastrullen fram och tillbaka på plattan. Quinoan kommer att börja poppa nästintill direkt och efter cirka 10 till 20 sekunder är dom färdigpoppade.
- Häll över den poppade quinoan i en skål och upprepa processen tills du poppat så mycket som du vill ha.
- Quinoapuffarna kan du blanda ner i din granola eller müsli, eller använda som topping på gröten eller yoghurten. Man kan även strö dem över salladen och använda i smoothies. De är även fantastiska för att använda till bakning och desserter.
Så kul att jag hittade det här – måste testas!
Med varma matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!
Så roligt att du vill testa. 🙂
Önskar dig en fortsatt fin dag!