Syrliga geléhjärtan med agar agar

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och CDON -

by Mikaela Bjerring on 14 februari, 2019 · 10 comments

in Blogg, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Recept, Vegansk / Vegetarisk kost

Genom att göra ditt eget godis med naturliga ingredienser så får du koll på vad du stoppar i dig. Dessa härligt syrliga geléhjärtan är smaksatta med apelsin och citron, sötade med honung och får sin konsistens från agar agar. Små godbitar som du kan avnjuta med gott samvete.

Syrliga geléhjärtan med agar agar recept

Detta behöver du:

Gör så här:

  1. Blanda agar agar, vatten och honung i en kastrull och ställ åt sidan i 10 minuter.
  2. Pressa citronsaften och apelsinsaften.
  3. Låt agar agar, vatten och honung sjuda på svag värme under omrörning tills dess att du har fått en konsistens som liknar sirap.
  4. Tillsätt saften av citron och apelsin och låt sjuda någon minut till under omrörning.
  5. Häll upp i hjärtformade silikonformar ämnade för godistillverkning. Formarna jag använde hittar du här. Det går även bra att använda en mindre glasform i en storlek ca 10 x 15 cm. Ställ in i kylen ett par timmar så gelén får stelna.
  6. Stjälp ur geléhjärtanen ur formarna eller skär rutor i lagom stora bitar om du använde en glasform.
  7. Förvara dom i kylen. De håller sig bra i ca 2 veckor.

Kort om agar agar

Agar agar är ett vegetabiliskt geleringsmedel som kallas “kanten” i Japan och används flitigt i det asiatiska köket istället för gelatin. Agar agar utvinns ur rödalger (ett slags sjögräs) och är både smak och doftfritt. Det finns att hitta både i form av flingor och pulver. Flingorna bör mjukas upp i kallt vatten eller annan kall vätska innan tillagning, annars finns det risk för att det klumpar sig. För att agar agar ska kunna bilda den geléaktiga konsistensen måste den värmas upp till en temperatur av 85 grader.

Relaterade inlägg:

 

{ 10 comments… read them below or add one }

1 Amanda februari 15, 2019 kl. 12:13

Ser riktigt goda ut! Har använt agar agar innan och det blev bra, så jag måste prova dessa!

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 16, 2019 kl. 20:36

Dom blev riktigt bra. Låt mig gärna veta vad tyckte om du gör dom.

Svara

3 Per februari 15, 2019 kl. 16:26

Ser grymt goda ut.

Svara

4 Mikaela Bjerring februari 16, 2019 kl. 20:33

Tack! Dom blev riktigt goda. 🙂

Svara

5 Lena W februari 16, 2019 kl. 18:44

Mums! Tack för receptet! 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring februari 16, 2019 kl. 20:37

Varsågod! 🙂

Svara

7 Malin C februari 16, 2019 kl. 20:25

Ser underbara ut! 🙂 <3

Svara

8 Mikaela Bjerring februari 16, 2019 kl. 20:31

Tack! 🙂

Svara

9 Ingrid Agnetha Wahldén februari 17, 2019 kl. 11:21

Undrar om en diabetiker kan använda dem, eller om man kan söta med stevia i stället och få dem lika fina

Svara

10 Mikaela Bjerring februari 17, 2019 kl. 13:26

Du kan prova att söta med stevia eller sukrin istället om du vill.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: