– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Meds och Bagaren & Kocken –
Genom att göra ditt eget godis med naturliga ingredienser så får du koll på vad du stoppar i dig. Dessa härligt syrliga geléhjärtan är smaksatta med apelsin och citron, sötade med honung och får sin konsistens från agar agar. Små godbitar som du kan avnjuta med gott samvete.
Detta behöver du:
- 1 1/2 dl vatten
- 1 tsk agar agar pulver eller 2 msk agar agar flingor
- 1/2 dl ekologisk honung eller fibersirap
- 1 dl färskpressad apelsinsaft
- 1/2 dl färskpressad citronsaft
- Silikonformar
Så här gör du:
- Blanda agar agar, vatten och honung/fibersirap i en kastrull och ställ åt sidan i 10 minuter.
- Pressa citronsaften och apelsinsaften.
- Låt agar agar, vatten och honung/fibersirap sjuda på svag värme under omrörning tills dess att du har fått en konsistens som liknar sirap.
- Tillsätt saften av citron och apelsin och låt sjuda någon minut till under omrörning.
- Häll upp i silikonformar ämnade för godistillverkning. Formarna jag använde hittar du här.
- Ställ in i kylen ett par timmar så gelén får stelna, innan du stjälper ut ditt gelégodis ur formarna.
- Förvaras i kylen tills dom ska ätas. De håller sig bra i cirka 2 veckor.
Kort om agar agar
Agar agar är ett vegetabiliskt geleringsmedel som kallas “kanten” i Japan och används flitigt i det asiatiska köket istället för gelatin. Agar agar utvinns ur rödalger (ett slags sjögräs) och är både smak och doftfritt. Det finns att hitta både i form av flingor och pulver. Flingorna bör mjukas upp i kallt vatten eller annan kall vätska innan tillagning, annars finns det risk för att det klumpar sig. För att agar agar ska kunna bilda den geléaktiga konsistensen måste den värmas upp till en temperatur av 85 °C.
Ser riktigt goda ut! Har använt agar agar innan och det blev bra, så jag måste prova dessa!
Dom blev riktigt bra. Låt mig gärna veta vad tyckte om du gör dom.
Ser grymt goda ut.
Tack! Dom blev riktigt goda. 🙂
Mums! Tack för receptet! 🙂
Varsågod! 🙂
Ser underbara ut! 🙂 <3
Tack! 🙂
Undrar om en diabetiker kan använda dem, eller om man kan söta med stevia i stället och få dem lika fina
Du kan prova att söta med stevia eller sukrin istället om du vill.