Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Vegansk majonnäs på kikärtsspad

av | jul 28, 2021 | Blogg, Kost & Näring, Recept - veganska & vegetariska | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Vegansk kikärtsmajonnäs är gjord på kikärsspad och har i stort sätt samma konsistens och smak som vanlig majonnäs. Perfekt för den som är vegan, eller som av annan anledning inte kan eller vill äta ägg. Här följer ett recept.

Kikärtsspad som äggersättning

Kikärtsspad som även kallas aquafaba är den vätska som blir när man kokar kikärtor, eller det spad som dom ligger i om du köper färdiga att äta på tetra pak. Om man vispar kikärtsspad hårt blir det ett fluff som kan liknas till vispad äggvita. Cirka 3 msk kikärtsspad kan ersätta ett ägg. Kikärtsspadet är neutralt i smaken, så det kommer att smaka som det du smaksätter med. Det kan därmed vara ett mycket bra veganskt alternativ till ägg i många recept. Inte minst fungerar kikärtsspad utmärkt som ersättare till ägg i majonnäs.

Ingredienser till kikärtsmajonnäs:

Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Du vill även använda ett kikärtsspad utan tillsatt salt, annars så kommer du inte få majonnäsen lika krämig och fast. Salt tillsätts istället efter det att du fått upp rätt konsistens.

 

Redskap:

  • Hög mixerskål
  • Stavmixer

Så här gör du:

  1. Mät upp kikärtsspad, vinäger och dijonsenap i en mixerskål med höga kanter.
  2. Mixa med en stavmixer och tillsätt lite olja lite i taget. Fortsätt att mixa tills du fått en tjockare konsistens.
  3. Smaka av med havssalt och peppar. Mixa upp igen tills du fått en krämighet som majonnäs har.
  4. Du kan även smaksätta din kikärtsmajonnäs med till exempel färska örter, chillisås, vitlök, kapris, inlagd gurka eller något annat som tilltalar din smaklökar. Ska du ha i citron för att göra citronmajonnäs så är det bättre att ha i den när du smakar av med salt och peppar. Majonnäsen tappar nämligen lätt sin fasthet om du har i för mycket vätska efteråt, speciellt syrliga. Skulle det hända så kan du vispa upp den på nytt med lite mer olja.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Åsa

    Åh, så bra tips! Det måste jag verkligen prova. <3
    Önskar dig en riktigt fin dag!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du uppskattar receptet. Tack detsamma. 🙂

  2. Malin Å

    Så spännande! Ska spara receptet. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt. Låt mig gärna vet vad du tyckte om du gör det. 🙂

  3. Marika

    Provade att göra denna igår och det blev riktigt bra. Tusen tack för tipset.

    Svara
  4. Tanja

    Tack för tipset! <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack för att du uppskattar tipset. <3

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Annons

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och reducera tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera normalt och effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close