– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Vegansk kikärtsmajonnäs är gjord på kikärsspad och har i stort sätt samma konsistens och smak som vanlig majonnäs. Perfekt för den som är vegan, eller som av annan anledning inte kan eller vill äta ägg.
Kikärtsspad som äggersättning
Kikärtsspad som även kallas aquafaba är den vätska som blir när man kokar kikärtor, eller det spad som dom ligger i om du köper färdiga att äta på tetra pak. Om man vispar kikärtsspad hårt blir det ett fluff som kan liknas till vispad äggvita. Cirka 3 msk kikärtsspad kan ersätta ett ägg. Kikärtsspadet är neutralt i smaken, så det kommer att smaka som det du smaksätter med. Det kan därmed vara ett mycket bra veganskt alternativ till ägg i många recept. Inte minst fungerar kikärtsspad utmärkt som ersättare för ägg i majonnäs.
Ingredienser till kikärtsmajonnäs:
- 3 msk kikärtsspad utan tillsatt salt
- 1 tsk vinäger (äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger)
- 1 tsk dijonsenap
- 2 – 2 1/2 dl olja (kallpressad rapsolja är vanligast att använda, men du kan även ta smakneutral kokosolja eller kallpressad olivolja, men smaken blir lite annorlunda.)
- Havssalt och svartpeppar
Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Du vill även använda ett kikärtsspad utan tillsatt salt, annars så kommer du inte få majonnäsen lika krämig och fast. Salt tillsätts istället efter det att du fått upp rätt konsistens.
Redskap:
- Hög mixerskål
- Stavmixer
Så här gör du:
- Mät upp kikärtsspad, vinäger och dijonsenap i en mixerskål med höga kanter.
- Mixa med en stavmixer och tillsätt lite olja lite i taget. Fortsätt att mixa tills du fått en tjockare konsistens.
- Smaka av med havssalt och peppar. Mixa upp igen tills du fått en krämighet som majonnäs har.
- Du kan även smaksätta din kikärtsmajonnäs med till exempel färska örter, chillisås, vitlök, kapris, inlagd gurka eller något annat som tilltalar din smaklökar. Ska du ha i citron för att göra citronmajonnäs så är det bättre att ha i den när du smakar av med salt och peppar. Majonnäsen tappar nämligen lätt sin fasthet om du har i för mycket vätska efteråt, speciellt syrliga. Skulle det hända så kan du vispa upp den på nytt med lite mer olja.
Åh, så bra tips! Det måste jag verkligen prova. <3
Önskar dig en riktigt fin dag!
Så roligt att du uppskattar receptet. Tack detsamma. 🙂
Så spännande! Ska spara receptet. 🙂
Så roligt. Låt mig gärna vet vad du tyckte om du gör det. 🙂
Provade att göra denna igår och det blev riktigt bra. Tusen tack för tipset.
Så roligt att höra! 🙂
Tack för tipset! <3
Tack för att du uppskattar tipset. <3