Vegansk majonnäs på kikärtsspad

av | jul 28, 2021 | Hälsa, Kost & Näring, Recept, Tillbehör - Snacks | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Vegansk kikärtsmajonnäs är gjord på kikärsspad och har i stort sätt samma konsistens och smak som vanlig majonnäs. Perfekt för den som är vegan, eller som av annan anledning inte kan eller vill äta ägg. 

Kikärtsspad som äggersättning

Kikärtsspad som även kallas aquafaba är den vätska som blir när man kokar kikärtor, eller det spad som dom ligger i om du köper färdiga att äta på tetra pak. Om man vispar kikärtsspad hårt blir det ett fluff som kan liknas till vispad äggvita. Cirka 3 msk kikärtsspad kan ersätta ett ägg. Kikärtsspadet är neutralt i smaken, så det kommer att smaka som det du smaksätter med. Det kan därmed vara ett mycket bra veganskt alternativ till ägg i många recept. Inte minst fungerar kikärtsspad utmärkt som ersättare för ägg i majonnäs.

Ingredienser till kikärtsmajonnäs:

Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Du vill även använda ett kikärtsspad utan tillsatt salt, annars så kommer du inte få majonnäsen lika krämig och fast. Salt tillsätts istället efter det att du fått upp rätt konsistens.

 

Redskap:

  • Hög mixerskål
  • Stavmixer

Så här gör du:

  1. Mät upp kikärtsspad, vinäger och dijonsenap i en mixerskål med höga kanter.
  2. Mixa med en stavmixer och tillsätt lite olja lite i taget. Fortsätt att mixa tills du fått en tjockare konsistens.
  3. Smaka av med havssalt och peppar. Mixa upp igen tills du fått en krämighet som majonnäs har.
  4. Du kan även smaksätta din kikärtsmajonnäs med till exempel färska örter, chillisås, vitlök, kapris, inlagd gurka eller något annat som tilltalar din smaklökar. Ska du ha i citron för att göra citronmajonnäs så är det bättre att ha i den när du smakar av med salt och peppar. Majonnäsen tappar nämligen lätt sin fasthet om du har i för mycket vätska efteråt, speciellt syrliga. Skulle det hända så kan du vispa upp den på nytt med lite mer olja.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

8 Kommentarer

  1. Åsa

    Åh, så bra tips! Det måste jag verkligen prova. <3
    Önskar dig en riktigt fin dag!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du uppskattar receptet. Tack detsamma. 🙂

  2. Malin Å

    Så spännande! Ska spara receptet. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt. Låt mig gärna vet vad du tyckte om du gör det. 🙂

  3. Marika

    Provade att göra denna igår och det blev riktigt bra. Tusen tack för tipset.

    Svara
  4. Tanja

    Tack för tipset! <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack för att du uppskattar tipset. <3

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds