6 tips för att undvika farlig plast

by Mikaela Bjerring on 21 februari, 2016 · 2 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter, Livsstil, Miljövänligt

Överallt man vänder sig kan man se något som är tillverkat av plast, men det är skillnad på plast och plast. Plast inkluderar en stor grupp olika material som kan tillverkas av många olika ingredienser. Vissa typer av plast är ofarlig, medan andra läcker gifter som definitivt inte är bra för oss. Genom att minska ner på giftiga plastkemikalier i hemmet så bidrar du både till miljön och till din egen och andras hälsa.

6 tips för att undvika farlig plast

Lär dig plastmärkningarna

Genom att lära dig vad de olika märkningarna på plast betyder, så få du mer kontroll över vad som är ok eller inte ok. Läs mer om plastmärkningar här.

Undvik plast tillverkad utanför EU

Inom EU har reglerna för plast skärpts till ordentligt på senare år. Därför är det ett säkrare val än plast tillverkad på andra håll i världen. T.ex har plast från Kina (speciellt mjukplast) i många tester visat sig vara riktigt dåligt.

Välj miljömärkt

Välj miljömärkt och bioplast så långt det bara går om du nu nödvändigtvis måste välja plast överhuvudtaget. Dessa material har gått igenom hårda kontroller.

Välj bort plast runt mat

Undvik plast runt mat. Värm t.ex inte upp mat i plastförpackningar, då hamnar lätt plastkemikalier i maten. Att förvara fet mat i plast bör du också vara försiktig med eftersom fett tenderar att lösa upp kemiska ämnen. Det finns plast som är ok, men är man inte säker på vad som är vad, så är det bättre att helt och hållet välja andra giftfria material att förvara maten i.

Plastkemikalier samlas i dammet

Dammsug och torka av ofta. Plastkemikalier som utsöndras samlas i dammråttorna, vilket gör att man lätt andas in kemikalierna.

Byt ut plast mot annat material

Det allra bästa är att överhuvudtaget välja bort plast så långt det bara går och istället satsa på ofarliga materiel som t.ex glas, rostfritt stål och olika naturmaterial. Inte bara slipper du oroa dig för om plasten är ok, utan dessa alternativa material håller dessutom mycket lägre. Det bidrar ytterligare till miljön, samtidigt som det blir mer ekonomiskt i längden.

Relaterade inlägg:

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Mia L februari 26, 2016 kl. 09:49

Det är verkligen viktigt att bli medveten om sina val som konsument.

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 27, 2018 kl. 10:07

Ja, visst är det. Otroligt viktigt!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: