Överallt man vänder sig kan man se något som är tillverkat av plast. Faktum är att plast inkluderar en stor grupp olika material. Vissa typer av plast är ofarlig, medan andra läcker gifter som definitivt inte är bra för oss. Genom att minska ner på giftiga plastkemikalier i hemmet så bidrar du till miljön, så väl som till din egen och andras hälsa.
Lär dig plastmärkningarna
Genom att lära dig vad de olika märkningarna på plast betyder, så få du mer kontroll över vad som är ok eller inte. Om olika plastmärkningar kan du läs i inlägget “Farlig plast eller inte – lär dig skillnaden“.
Undvik plast tillverkad utanför EU
Inom EU har reglerna för plast skärpts till ordentligt på senare år. Därför är det ett säkrare val än plast tillverkad på andra håll i världen. T.ex. har plast från Kina (speciellt mjukplast) i många tester visat sig vara riktigt dåligt.
Välj miljömärkt
Välj miljömärkt och bioplast så långt det bara går om du nu nödvändigtvis måste välja plast överhuvudtaget. Dessa material har gått igenom hårda kontroller, vilket gör det till ett säkrare val.
Välj bort plast runt mat
Undvik plast runt mat. Värm t.ex. inte upp mat i plastförpackningar, då hamnar lätt plastkemikalier i maten. Att förvara fet mat i plast bör du också vara försiktig med eftersom fett tenderar att lösa upp kemiska ämnen. Det finns plast som är ok, men är man inte säker på vad som är vad, så är det bättre att helt och hållet välja andra material att förvara maten i.
Plastkemikalier samlas i dammet
Dammsug och torka av ofta. Plastkemikalier som utsöndras samlas i dammtussarna, vilket gör att man lätt andas in kemikalierna.
Byt ut plast mot annat material
Det allra bästa är att överhuvudtaget välja bort plast så långt det bara går och istället satsa på ofarliga materiel som t.ex. glas, rostfritt stål och olika naturmaterial. Inte bara slipper du oroa dig för om plasten är ok, utan dessa alternativa material håller dessutom mycket lägre. Det bidrar ytterligare till miljön, samtidigt som det blir mer ekonomiskt för dig i längden.
Källor och Referenser:
Svenska naturskyddsföreningen: http://www.naturskyddsforeningen.se/
Relaterade inlägg:
- Gör dina egna giftfria och miljövänliga städprodukter
- Farlig plast eller ofarlig – lär dig skillnaden
- 9 sätt att minska på skadliga kemikalier i hemmet
Det är verkligen viktigt att bli medveten om sina val som konsument.
Ja, visst är det. Otroligt viktigt!