Ghee – ett hälsosamt alternativ av fett

av | mar 26, 2017 | Hälsa, Kost & Näring | 14 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Ghee även kallat klarnat smör eller skirat smör, har använts i det indiska köket under tusentals år. Inom den ayurvediska hälsofilosofin brukar ghee kallas för det flytande guldet. Anledningen är att det anses bidra med många hälsofördelar och vara både balanserande och stärkande för kroppen.

Ghee - ett hälsosamt alternativ av fett

Ghee inom ayurveda

Inom den traditonella läkekonsten ayurveda används denna typ av klarnat smör flitigt för såväl matlagning som för att stödja hälsan. Den anses vara en ”Rasayana”, vilket betyder vitaliserande på sanskrit. Man ser det som ett allmänt balanserande, stärkande och läkande livsmedel för alla tre doshor – vata, kapha och pitta (1).

Traditionellt används ghee för att stödja hjärnan, nervsystemet, mag-tarmhälsan, näringsupptaget, immunsystemet, ögonhälsan och huden (2). Inom ayurveda är klarnat smör även uppskattat för att inte ge ama (slagg), eftersom man avlägsnat både laktosen och kaseinet (1).

Hur gör man ghee

Hur framställs klarnat smör?

Inom den indiska matkultur är ghee en stapelvara. Det är ett bra fett för matlagning eftersom det tål höga temperaturer utan att fettsyrorna oxiderar och skadliga biprodukter produceras. När man gör ghee så kokar man helt enkelt smör på låg värme så att mjölkämnena separeras från fettet och vattnet skummar bort. Kvar har man det klarnade smöret som nu är i stort sätt fritt från laktos och kasein.

De flesta som är laktosintoleranta och/eller känsliga mot mjölkprotein kan alltså använda ghee. Dessutom är det riktigt gott. Smaken är väldigt lik vanligt smör, men något nötigare. Om du är intresserad av att klarna smör själv, så kan du läsa om hur du går tillväga i inlägget ”Så gör du ghee (klarnat smör)”.

Ghee inom ayurveda

Näringsinnehållet av klarnat smör

Ghee innehåller en större mängd smörsyra, en kortkedjad fettsyra som har betydelse för vår tarmhälsa. Bland annat vet man att smörsyra gynnar matsmältningen, bidrar till en frisk tarmslemhinna och hjälper de goda tarmbakterierna att fästa på tarmslemhinnan (3).

Ghee som är gjort på ekologiskt smör är också en av de bästa källorna till CLA (Conjugated Linoleic Acid). Man hittar även en viss mängd av de fettlösliga vitaminerna A, E och K.

Ghee inom ayurveda

Att använda ghee

Ghee kan användas istället för vanligt smör och olja i all typ av matlagning och bakning. Gott att bre på brödet och ett mycket bra fett att steka i eftersom det tål höga temperaturer. Det gör det till ett fantastiskt livsmedel när man vill kombinera hälsa med en riktig smakupplevelse.

 

Exempel för bra ekologisk ghee:

 

Källor och Referenser:

(1) Lad V. New York: Harmony Books; 1998. The Complete Book of ayurvediska huskurer.

(2) Sharma HM. Smörolja – Myter och fakta. Indian J Clin Pract. 1990; 1: 31-2.

(3) Butyric acid – a well-known molecule revisited. Published online 2017 Jun 13. doi: 10.5114/pg.2017.68342. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5497138/

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

14 Kommentarer

  1. Fia

    Tack för tipset! Låter spännande så det ska jag prova 🙂

    Svara
  2. Eva-Lena

    Har hört om ghee, men aldrig vetat va det va riktigt. Det låter ju som ett bra alternativ av fett. Nu kör jag med kokosolja när jag steker, men man kan ju variera. 🙂 Ska prova i alla fall.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, man kan variera och så kan man ta lite av varje när man steker. Ghee smakar som smör så det ger en god smak.

  3. Kerstin H.

    Mitt kolesterol som innan var högt är nu på en bra nivå efter det att jag började använda ghee och kokosolja istället för andra oljor och fetter i maten. Tycker om smaken med, så det kan jag rekommendera.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Härligt att ditt kolesterol är på en bra nivå nu.

  4. Maja

    Ghee är fantastiskt 🙂

    Svara
  5. Emma

    Riktigt gott!

    Svara
  6. Kalle P

    Riktigt gott, till och med godare än smör.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Black week kampanjer

This will close in 0 seconds