Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Ghee eller klarnat smör har mycket som talar för sig som ett matfett. Faktum är att det har många hälsomässiga fördelar och dessutom smakar det väldigt gott. Här följer steg för steg om hur du kan göra ghee själv.

Göra ghee själv

Vad är ghee?

Ghee som även kallas för klarnat eller skirat smör, är ett rent smörfett där man har avlägsnat mjölkproteinet, laktosen och vattnet. Smakmässigt påminner ghee om vanligt smör, men har en lite nötigare smak. Det är med andra ord väldigt gott.

Att man avlägsnat mjölkämnena innebär också att fettet får en högre rykpunkt än vanligt smör (1). Med rykpunkt menar man till den temperatur som fettsyrorna håller sig stabila. När fettet upphettas över rykpunkten kommer det att bildas rök. Fettsyrorna börjar då att oxidera och skadliga föreningar som akrylamid bildas, vilket klassas som ett cancerframkallande ämne (2). 

Man vill därför alltid använda ett matlagningsfett som tål den temperatur som man använder vid tillagningen. Ghee har sin rykpunkt runt 250 °C, medan smör har sin vid 175 °C. Eftersom ghee tål högre temperaturer, är det ett bra matfett för i stort sett all typ av matlagning och bakning.

Ghee recept

Hälsosamma egenskaper av klarnat smör

Inom den Indiska kulturen och hälsofilosofin ayurveda har ghee en lång traditionell användning. Faktum är att under 1000-tals år har denna typ av klarnat smör haft ett mycket högt anseende och kommit att kallas för ”det flytande guldet”. På språket sanskrit som används i de gamla ayurvediska texterna kallas ghee för ghrita.

Inom ayurveda anses klarnat smör vara en “Rasayana”, vilket betyder vitaliserande på sanskrit. Det ses som allmänt läkande och stärkande för alla tre doshor – vata, kapha och pitta (3). Eftersom man tagit bort mjölkämnena laktos och kasein anses det inte heller bilda ”ama” (slagg) (3) (4). Traditionellt ses ghee bland annat som ett livsmedel som stödjer matsmältningen och immunsystemet. Utvärtes har klarnat smör använts traditionellt för att stärka huden och behandla brännskador.

Genom moderna studier har man sett att ghee potentiellt kan minska förhöjd inflammation i kroppen. Anledningen är innehållet av smörsyra. Det är en kortkedjad fettsyra som också kallas för butyrat, vilken har kända antiinflammatoriska egenskaper (5). Smörsyra har även betydelse för vår tarmhälsa eftersom det fungerar som energi för tjocktarmens celler.

Att göra egen ghee

Att göra egen ghee

När man gör ghee vill man använda osaltat smör och gärna ekologiskt. Smöret får sedan koka på låg värme så att vattnet avdunstar och mjölkproteinet och laktosen separeras från fettet. Hela processen tar runt 30-40 minuter, beroende på vilken temperatur man använder. 

Så här gör du:

  1. Skär upp smöret i bitar, lägg det i en tjockbottnad kastrull och låt det smälta på medelvärme.
  2. När det väl har smält sänker du temperaturen och låter smöret sjuda på låg värme.
  3. Låt det småputtra utan lock och avlägsna det skum som bildas på ytan under processen. Rör inte om i kastrullen under tiden. Mjölkproteinet kommer nämligen att sjunka till botten och det ska stanna där.
  4. När smöret slutat skumma, bilda bubblor och fått en klar färg är det färdigt. Då kan man även se det bruna lagret på botten.
  5. Låt det klarnade smöret svalna något innan du häller upp det i en ren glasburk. Var försiktig så du inte får med de bruna resterna på botten. Många tycker om att använda en silpåse vid upphällningen.
  6. Låt din ghee svalna helt innan du sätter på locket.
  7. Den håller sig bra i minst 3-6 månader när det förvaras i kylskåpet. Oftast mycket längre än så. Den kan även förvaras i rumstemperatur, men hållbarheten blir då inte lika lång. Man känner tydligt på doften om fettet har härsknat. Doftar den fortfarande smör, så är den fortfarande bra.

Tänk på att det fortfarande kan finnas spår av laktos och mjölkprotein i ghee. För den som föredrar att köpa färdig ghee finns det ett flertal bra varumärken att välja mellan som till exempel:

Göra ghee själv

Källor och referenser:

(1) Clarified Butter – an overview: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/clarified-butter

(2) Livsmedelsverket om akrylamid: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/akrylamid

(3) Sharma HM. Smörolja (ghee)-Myter och fakta. Indian J Clin Pract. 1990; 1: 31-2.

(4) Lad V. New York: Harmony Books; 1998. The Complete Book of ayurvediska huskurer.

(5) Health benefits of ghee: Review of Ayurveda and modern science perspectives. Published online 2024 Jan 5. doi: 10.1016/j.jaim.2023.100819. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10789628/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Miriam

    Det måste jag prova att göra. 🙂

    Svara
  2. Mia

    Så gott med ghee och hälsosamt med. <3

    Svara
  3. E. O

    Tack för tipset! Har hört många gånger att det både är hälsosamt och gott, så nu måste jag verkligen prova.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill prova att göra själv. 🙂

  4. Anni

    Älskar ghee. Jag brukar alltid köpa färdig, men nu ska jag prova att göra egen.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill prova att göra ghee själv. 🙂 Inte alls svårt.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close