– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Ghee eller klarnat smör har mycket som talar för sig som ett matfett. Faktum är att det har många hälsomässiga fördelar och dessutom smakar det väldigt gott. Här följer steg för steg om hur du kan göra ghee själv.
Vad är ghee?
Ghee som även kallas för klarnat eller skirat smör, är ett rent smörfett där man har avlägsnat mjölkproteinet, laktosen och vattnet. Smakmässigt påminner ghee om vanligt smör, men har en lite nötigare smak. Det är med andra ord väldigt gott.
Att man avlägsnat mjölkämnena innebär också att fettet får en högre rykpunkt än vanligt smör (1). Med rykpunkt menar man till den temperatur som fettsyrorna håller sig stabila. När fettet upphettas över rykpunkten kommer det att bildas rök. Fettsyrorna börjar då att oxidera och skadliga föreningar som akrylamid bildas, vilket klassas som ett cancerframkallande ämne (2).
Man vill därför alltid använda ett matlagningsfett som tål den temperatur som man använder vid tillagningen. Ghee har sin rykpunkt runt 250 °C, medan smör har sin vid 175 °C. Eftersom ghee tål högre temperaturer, är det ett bra matfett för i stort sett all typ av matlagning och bakning.
Hälsosamma egenskaper av klarnat smör
Inom den Indiska kulturen och hälsofilosofin ayurveda har ghee en lång traditionell användning. Faktum är att under 1000-tals år har denna typ av klarnat smör haft ett mycket högt anseende och kommit att kallas för ”det flytande guldet”. På språket sanskrit som används i de gamla ayurvediska texterna kallas ghee för ghrita.
Inom ayurveda anses klarnat smör vara en “Rasayana”, vilket betyder vitaliserande på sanskrit. Det ses som allmänt läkande och stärkande för alla tre doshor – vata, kapha och pitta (3). Eftersom man tagit bort mjölkämnena laktos och kasein anses det inte heller bilda ”ama” (slagg) (3) (4). Traditionellt ses ghee bland annat som ett livsmedel som stödjer matsmältningen och immunsystemet. Utvärtes har klarnat smör använts traditionellt för att stärka huden och behandla brännskador.
Genom moderna studier har man sett att ghee potentiellt kan minska förhöjd inflammation i kroppen. Anledningen är innehållet av smörsyra. Det är en kortkedjad fettsyra som också kallas för butyrat, vilken har kända antiinflammatoriska egenskaper (5). Smörsyra har även betydelse för vår tarmhälsa eftersom det fungerar som energi för tjocktarmens celler.
Att göra egen ghee
När man gör ghee vill man använda osaltat smör och gärna ekologiskt. Smöret får sedan koka på låg värme så att vattnet avdunstar och mjölkproteinet och laktosen separeras från fettet. Hela processen tar runt 30-40 minuter, beroende på vilken temperatur man använder.
Så här gör du:
- Skär upp smöret i bitar, lägg det i en tjockbottnad kastrull och låt det smälta på medelvärme.
- När det väl har smält sänker du temperaturen och låter smöret sjuda på låg värme.
- Låt det småputtra utan lock och avlägsna det skum som bildas på ytan under processen. Rör inte om i kastrullen under tiden. Mjölkproteinet kommer nämligen att sjunka till botten och det ska stanna där.
- När smöret slutat skumma, bilda bubblor och fått en klar färg är det färdigt. Då kan man även se det bruna lagret på botten.
- Låt det klarnade smöret svalna något innan du häller upp det i en ren glasburk. Var försiktig så du inte får med de bruna resterna på botten. Många tycker om att använda en silpåse vid upphällningen.
- Låt din ghee svalna helt innan du sätter på locket.
- Den håller sig bra i minst 3-6 månader när det förvaras i kylskåpet. Oftast mycket längre än så. Den kan även förvaras i rumstemperatur, men hållbarheten blir då inte lika lång. Man känner tydligt på doften om fettet har härsknat. Om det doftar smör, är den fortfarande bra.
För den som behöver undvika laktos och mjölkprotein helt och hållet, så bör man veta att det fortfarande kan finnas spår kvar. Om man föredrar att köpa färdig ghee finns det ett flertal bra varumärken att välja mellan.
Exempel för bra ghee:
Källor och referenser
(1) Clarified Butter – an overview: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/clarified-butter
(2) Livsmedelsverket om akrylamid: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/akrylamid
(3) Sharma HM. Smörolja (ghee)-Myter och fakta. Indian J Clin Pract. 1990; 1: 31-2.
(4) Lad V. New York: Harmony Books; 1998. The Complete Book of ayurvediska huskurer.
(5) Health benefits of ghee: Review of Ayurveda and modern science perspectives. Published online 2024 Jan 5. doi: 10.1016/j.jaim.2023.100819. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10789628/
Relaterade inlägg:
Det måste jag prova att göra. 🙂
Roligt att du vill prova. 🙂
Så gott med ghee och hälsosamt med. <3
Visst är det. 🙂
Tack för tipset! Har hört många gånger att det både är hälsosamt och gott, så nu måste jag verkligen prova.
Så roligt att du vill prova att göra själv. 🙂
Älskar ghee. Jag brukar alltid köpa färdig, men nu ska jag prova att göra egen.
Så roligt att du vill prova att göra ghee själv. 🙂 Inte alls svårt.