– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Ghee även kallat klarnat smör eller skirat smör, har använts i det indiska köket under tusentals år. Inom den ayurvediska hälsofilosofin brukar ghee kallas för det flytande guldet. Anledningen är att det anses bidra med många hälsofördelar och vara både balanserande och stärkande för kroppen.
Ghee inom ayurveda
Inom den traditonella läkekonsten ayurveda används denna typ av klarnat smör flitigt för såväl matlagning som för att stödja hälsan. Den anses vara en ”Rasayana”, vilket betyder vitaliserande på sanskrit. Man ser det som ett allmänt balanserande, stärkande och läkande livsmedel för alla tre doshor – vata, kapha och pitta (1).
Traditionellt används ghee för att stödja hjärnan, nervsystemet, mag-tarmhälsan, näringsupptaget, immunsystemet, ögonhälsan och huden (2). Inom ayurveda är klarnat smör även uppskattat för att inte ge ama (slagg), eftersom man avlägsnat både laktosen och kaseinet (1).
Hur framställs klarnat smör?
Inom den indiska matkultur är ghee en stapelvara. Det är ett bra fett för matlagning eftersom det tål höga temperaturer utan att fettsyrorna oxiderar och skadliga biprodukter produceras. När man gör ghee så kokar man helt enkelt smör på låg värme så att mjölkämnena separeras från fettet och vattnet skummar bort. Kvar har man det klarnade smöret som nu är i stort sätt fritt från laktos och kasein.
De flesta som är laktosintoleranta och/eller känsliga mot mjölkprotein kan alltså använda ghee. Dessutom är det riktigt gott. Smaken är väldigt lik vanligt smör, men något nötigare. Om du är intresserad av att klarna smör själv, så kan du läsa om hur du går tillväga i inlägget ”Så gör du ghee (klarnat smör)”.
Näringsinnehållet av klarnat smör
Ghee innehåller en större mängd smörsyra, en kortkedjad fettsyra som har betydelse för vår tarmhälsa. Bland annat vet man att smörsyra gynnar matsmältningen, bidrar till en frisk tarmslemhinna och hjälper de goda tarmbakterierna att fästa på tarmslemhinnan (3).
Ghee som är gjort på ekologiskt smör är också en av de bästa källorna till CLA (Conjugated Linoleic Acid). Man hittar även en viss mängd av de fettlösliga vitaminerna A, E och K.
Att använda ghee
Ghee kan användas istället för vanligt smör och olja i all typ av matlagning och bakning. Gott att bre på brödet och ett mycket bra fett att steka i eftersom det tål höga temperaturer. Det gör det till ett fantastiskt livsmedel när man vill kombinera hälsa med en riktig smakupplevelse.
Exempel för bra ekologisk ghee:
Källor och Referenser:
(1) Lad V. New York: Harmony Books; 1998. The Complete Book of ayurvediska huskurer.
(2) Sharma HM. Smörolja – Myter och fakta. Indian J Clin Pract. 1990; 1: 31-2.
(3) Butyric acid – a well-known molecule revisited. Published online 2017 Jun 13. doi: 10.5114/pg.2017.68342. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5497138/
Relaterade inlägg:
- Gurkmeja – superkryddan som håller dig frisk
- Användning av örten neem inom ayurveda
- Fördelarna med Ayurvedisk abhyanga
- Oilpulling – Att rengöra munnen med olja
Hejsan!
Hur länge kokas smöret?
Jag brukar låta smöret sjuda på svag värme i ca 1 timme. Det kommer ett inlägg om hur du gör ghee inom kort.