– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Socca kommer från Nice i Frankrike. Det är ett kikärtsbröd som tillagas i gjutjärnspanna i ugnen. Glutenfritt, veganskt och riktigt gott. Efter att det är gräddat toppas brödet med olivolja, flingsalt och örter som till exempel rosmarin eller timjan. Man kan även använda sig av kryddblandningen zaatar, vilket är min personliga favorit och som jag använt mig av här.
Kikärtsmjöl är inget annat än torkade, malda kikärtor som gör mjölet rikt på protein och mineraler. Det har en god nötig smak, som gör det väldigt användbart i bakning och matlagning. Perfekt för när man vill höja proteininnehållet och laga glutenfritt. Något att vara medveten om är att mjölet behöver mer tid för att dra åt sig vätska än de flesta andra mjölsorter. Därför ska en smet med kikärtsmjöl stå och vila innan gräddning.
Traditionellt använder man sig av olivolja i soccasmeten, men jag har bytt ut mot pure kokosolja eftersom den tål hög värme bättre. Olivoljan kommer istället till sin rätt när det penslas över brödet efter gräddning.
Ingredienser för Socca:
- 2 1/2 dl kikärtsmjöl
- 2 1/2 dl vatten
- 1 msk pure kokosolja (utan smak och doft)
- 1/2 tsk havssalt
- 1 tsk bakpulver
- Olivolja och zaatar för topping (recept för zaatar hittar du längre ner)
Redskap:
- Gjutjärnspanna (som kan användas i ugnen)
- Stekspade
- Kniv
- Mått
- visp
- blandskålar
Så här gör du socca:
- Förbered kikärtssmeten. Mät upp vatten och olja i en skål. Blanda ihop kikärtsmjölet, saltet och bakpulvret i en annan skål och sikta ner lite i taget i vätskan medan du vispar för att få en jämn smet utan klumpar. Låt smeten sedan stå och vila i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C. 5 minuter innan gräddning förvärmer du din gjutjärnspanna i ugnen och ändrar samtidigt ugnens inställning till grill. En panna som är 25 cm i diameter är en perfekt storlek till den här mängden smet.
- Ta försiktigt ut den heta stekpannan från ugnen. Tillsätt cirka 1 tsk olja, tillräckligt för att täcka botten av pannan när den är virvlad. Häll i smeten och luta pannan så att den sprider sig jämnt över bottnen.
- Ställ in pannan på steget över mitten av ugnen och grädda brödet i 8-10 minuter. Det är klart när det börjar få färg och ser krispigt ut i kanterna. Om brödet skulle få färg för snabbt så kan du flytta ner det ett steg.
- När brödet är klart tar du ut det från ugnen och delar det i trianglar. Blanda lika delar olivolja med zaater och pensla över brödet. Jag använder cirka en matsked av varje.
Ingredienser för zaatar:
- 2 msk rostade sesamfrön
- 2 msk torkad oregano
- 2 msk torkad timjan
- 2 msk sumak (syrlig krydda som hittas i välsorterade matbutiker)
- 0,5 tsk havssalt
Så här gör du zaatar:
- Rosta sesamfröna i en het panna i ett par minuter tills gyllenbruna.
- Mortla de rostade sesamfröna grovt tillsammans med kryddorna. Förvara kryddblandningen i en lufttät burk.
Relaterade inlägg:
- Glutenfritt bröd med kikärtsspad (aquafaba)
- Bananbröd med valnötter (vegan)
- Raw äppelbollar
- Glutenfria wraps
Måste jag testa! 🙂
Tycker jag du ska. 🙂
Det var nytt för mig. Ser gott ut!
Gott och mättande. 🙂
Mums! Älskar din blogg. Det finns så mycket läsvärt. 🙂
Tack! Så trevligt att du uppskattar min blogg. 🙂