Glutenfritt kikärtsbröd i panna (socca)

av | jun 6, 2020 | Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Socca kommer från Nice i Frankrike. Det är ett kikärtsbröd som tillagas i gjutjärnspanna i ugnen. Glutenfritt, veganskt och riktigt gott. Efter att det är gräddat toppas brödet med olivolja, flingsalt och örter som till exempel rosmarin eller timjan. Man kan även använda sig av kryddblandningen zaatar, vilket är min personliga favorit och som jag använt mig av här.

Glutenfritt kikärtsbröd i panna (socca) recept

Kikärtsmjöl är inget annat än torkade, malda kikärtor som gör mjölet rikt på protein och mineraler. Det har en god nötig smak, som gör det väldigt användbart i bakning och matlagning. Perfekt för när man vill höja proteininnehållet och laga glutenfritt. Något att vara medveten om är att mjölet behöver mer tid för att dra åt sig vätska än de flesta andra mjölsorter. Därför ska en smet med kikärtsmjöl stå och vila innan gräddning.

Traditionellt använder man sig av olivolja i soccasmeten, men jag har bytt ut mot pure kokosolja eftersom den tål hög värme bättre. Olivoljan kommer istället till sin rätt när det penslas över brödet efter gräddning.

Ingredienser för Socca:

Redskap:

  • Gjutjärnspanna (som kan användas i ugnen)
  • Stekspade
  • Kniv
  • Mått
  • visp
  • blandskålar

Så här gör du socca:

  1. Förbered kikärtssmeten. Mät upp vatten och olja i en skål. Blanda ihop kikärtsmjölet, saltet och bakpulvret i en annan skål och sikta ner lite i taget i vätskan medan du vispar för att få en jämn smet utan klumpar. Låt smeten sedan stå och vila i cirka 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225°C. 5 minuter innan gräddning förvärmer du din gjutjärnspanna i ugnen och ändrar samtidigt ugnens inställning till grill. En panna som är 25 cm i diameter är en perfekt storlek till den här mängden smet.
  3. Ta försiktigt ut den heta stekpannan från ugnen. Tillsätt cirka 1 tsk olja, tillräckligt för att täcka botten av pannan när den är virvlad. Häll i smeten och luta pannan så att den sprider sig jämnt över bottnen.
  4. Ställ in pannan på steget över mitten av ugnen och grädda brödet i 8-10 minuter. Det är klart när det börjar få färg och ser krispigt ut i kanterna. Om brödet skulle få färg för snabbt så kan du flytta ner det ett steg.
  5. När brödet är klart tar du ut det från ugnen och delar det i trianglar. Blanda lika delar olivolja med zaater och pensla över brödet. Jag använder cirka en matsked av varje.

Ingredienser för zaatar:

Så här gör du zaatar:

  1. Rosta sesamfröna i en het panna i ett par minuter tills gyllenbruna.
  2. Mortla de rostade sesamfröna grovt tillsammans med kryddorna. Förvara kryddblandningen i en lufttät burk.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

6 Kommentarer

  1. Eva

    Måste jag testa! 🙂

    Svara
  2. Malin S

    Det var nytt för mig. Ser gott ut!

    Svara
  3. Anja

    Mums! Älskar din blogg. Det finns så mycket läsvärt. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Så trevligt att du uppskattar min blogg. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...