– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Dessa saffransrutor med apelsinfrostning är glutenfria och utan vitt socker. De kräver ingen gräddningstid i ugnen och den krämiga och fluffiga frostingen är gjord på cashewnötter. En riktigt god sötsak som är en verklig fröjd för smaklökarna.
Ingredienser för botten:
- 2 dl mandelmjöl
- 1 dl riven kokos
- 5 st dadlar
- 1 msk kallpressad kokosolja
- En nypa havssalt
- 2 msk kokhett vatten
- 1 paket (0,5 g) saffran
Ingredienser för apelsinfrosting:
- 2 dl cashewnötter (blötlagda i cirka 3 timmar)
- 3-4 msk pressad apelsinsaft
- 1-2 msk kokossirap eller fibersirap
- Apelsinzest efter tycke
Så här gör du apelsinfrostingen:
- Det viktigaste steget när man vill göra frosting på cashewnötter är att blötlägga nötterna innan. Det går alltså inte att hoppa över det steget, eftersom blötläggningen gör att du kan mixa dom till en riktigt krämig smet.
- Mixa dom blötlagda cashewnötterna tillsammans med apelsinsaft och sirap. Börja med 3 msk apelsinsaft och 1 msk sötning. Mixa tills du fått en riktigt slät kräm.
- Smaka av och justera sötman. Om den känns för tjock så tillsätter du lite mer apelsinsaft.
- Ställ in frostingen i kylskåpet så den får stå till sig och bli lite fastare medan du gör bottnen.
Så här gör du bottnen:
- Börja med att mortla saffran tillsammans med en nypa havssalt. Tillsätt 2 msk kokhett vatten och låt saffransvattnet stå tills den kommit ner i rumstemperatur. Det gör att man verkligen får fram saffransmaken och färgen.
- Mixa mandelmjölet, dadlarna, den kallpressade kokosoljan och saffransvattnet till en riktigt smidig deg som håller ihop bra. Rör till sist ner den rivna kokosen med hjälp av en sked.
- Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en fyrkant, någon centimeter tjock.
- Bred ut frostingen över kakan i ett jämnt lager och toppa med apelsinzest.
- Låt kakan vila i kylskåpet några timmar och skär upp i rutor innan servering.
Kort om saffran
Saffran är själva pistillerna från den vackra lila saffranskrokusen. Allt arbete – plockning, rensning och torkning sker för hand, vilket gör det till ett mycket tidskrävande arbete. Dessutom behövs det 100 000 till 150 000 saffranskrokus för att få ihop 1 kg saffran. Det är därför inte så konstigt att saffran kommit att bli världens dyraste krydda.
Sin status har örten inte bara förtjänat genom sin goda och unika smak. Den har genom tiderna även tillskrivits egenskaper som en ört med förmågan att höja humöret och därmed kommit att kallas för ”solskenskryddan”. Förutom att saffran finns att köpa som krydda ingår örten även som en aktiv ingrediens i kosttillskott. Några exempel är Saframyl Positive Mood som är framtagen för känslomässig balans och positiv sinnesstämning, samt Saframyl Positive Sleep för att främja bra sömn.
Skillnaden på kvalitén mellan olika saffran
Det är stor skillnad på kvalitén mellan olika sorters saffran som visar sig både i smaken och färgen. 2022 utsågs Sonnentors ekologiska saffran till bäst i test av konsumentguiden Råd & Rön. Köper man lågprissaffran innehåller den ofta många olika växtdelar och inte bara själva pistillen, vilket inte ger samma smakupplevelse.
Relaterade inlägg:
- Saffran som krydda och läkeört
- Magnesium – vår antistress mineral
- Ashwagandha, KSM66 vid stress
- Stressbaalans – med 5 adaptogena örter
Men oj så gott. Älskar saffran och spännande med cashewfrosting.
Tack! Verkligen så goda. 🙂
Mums! Ser så goda ut! Tack för receptet, dom ska göras i veckan. 🙂
Så roligt att du vill göra dom. 🙂
Ser fantastiskt goda ut. Tack för receptet, det delar jag.
Tack och ja dela gärna. <3
Ser ju galet goda ut. 🙂
Tack snälla. Så goda. 🙂