– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Bär- och fruktremmar är naturligt godis, utan tillsatt sötning där smaken av frukt och bär får tala för sig själv. De går att göra i en mängd olika smakkombinationer där egentligen bara din fantasi sätter gränserna. Här har jag gjort tre alternativ som du kan låta dig inspireras av.
Banan/Jordgubb
- 3 dl jordgubbar
- 2 msk citronsaft
- 1 banan
Mango/ananas
- 2 dl mango
- 2 dl ananas
- 5 dadlar
Banan/lakrits
- 3 bananer
- 1 msk rålakritspulver
Så här gör du:
- Mixa samtliga ingredienser till en slät smet och häll ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ett tips är att smörja in bakplåtspappret med lite kokosolja så att det går lätt att sära remmarna från pappret när dom är klara. Om du inte vill ha med fröna som finns i vissa bär så är det bara att passera bären genom en sil innan de blandas ihop med resten av ingredienserna, men själv tycker jag inte att det är nödvändigt.
- Bred ut smeten i ett jämt lager, cirka 2 millimeter tjockt och torka i ugnen på 45 °C i 8 till 10 timmar. Vill man snabba upp processen så kan man torka på 100 °C i 2-3 timmar, men en del av näringsvärdet kommer då att gå förlorat.
- Öppna ugnen lite då och då för att släppa ut fukten. Remmarna är färdiga när frukt/bärsmeten inte längre är kladdig.
- Dra försiktigt av bakplåtspapperet och skär eller klipp remmar i en lagom storlek.
- Känns remmarna fortfarande något fuktiga så kan du lägga dom på ett galler och låta dom torka i rumstemperatur tills helt torra.
- Förvara i en lufttät burk. Dom håller sig bra i alla fall två veckor.
Du kan i stort sätt använda vilka bär eller frukter som du önskar. Tänk bara på att verkligen mixa alla ingredienser tills du fått en riktigt slät smet, annars kommer den inte hålla ihop när den torkar.
Vill prova men kan man byta ut kokosoljan mot rapsolja
Ja det kan du göra. 🙂