Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Därför är massage så välgörande

av | dec 17, 2021 | Återhämtning & Avslappning, Hälsa, Livsstil, Stresshantering | 10 Kommentarer

Massage är något som många unnar sig någon gång då och då för att det är skönt och avslappnande. Men det är även en investering i ditt välmående och hälsa på andra sätt. När vi får massage händer det nämligen en hel del positiva saker i kroppen.

Därför är massage så välgörande

Vem älskar inte att få massage? Jag gör i alla fall! Bara tanken får mig att känna mig mer avslappnad och det är definitivt något som de flesta av oss behöver mer av i dagens stressiga samhälle. Ofta sitter vi också många timmar framför datorn. Kanske har vi inte heller alltid en bra ergonomisk arbetsställning, vilket kan orsaka muskelspänningar och smärta i nacke, skuldror och rygg. 

Genom att lösa upp dessa spänningar blir man inte bara mer rörlig och mjukare i kroppen. Man kan även motverka att större problem uppstår i rörelseapparaten med tiden. Dessutom sätter massage igång flera välgörande processer i kroppen. 

Hur utförs klassisk massage?

Det finns många olika typer av massage, där en av de populäraste är klassisk massage (svensk massage). Man kan själv välja om man vill ha en djupare och mer behandlande massage, eller om man vill att den ska vara mjukare och mer avkopplande.

I klassisk massage inleds behandlingen med effleurage som utförs över hela behandlingsområdet. Det är en form av uppmjukande strykningar som hjälper till att värma upp, få igång cirkulationen och få kunden att slappna av. Därefter använder terapeuten olika tekniker och grepp med mer tryck för att komma åt djupare ner i musklerna.

Fördelar med massage:

 • Skönt avslappnande för både kropp och sinne.
 • Löser upp muskelspänningar som kan bidra till stelhet, ömhet och smärta.
 •  Ökar blodcirkulationen som mjukar upp muskler och bindväv. Ett bra blodflöde bidrar även till ökad syre- och näringstransport till musklerna, vilket leder till bättre läkning och återhämtning.
 • Hjälper till att få fart på lymfflödet som är en viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.
 • Minskar produktionen av stresshormonerna kortisol och noradrenalin, samtidigt som det ökar hormoner som får oss att må bra, däribland oxytocin som faktiskt är en stor del av förklaringen till varför massage är så välgörande för oss.

Vad är oxytocin?

Förutom att massage hjälper till att lösa upp muskelspänningar, så är det också så otroligt avslappnande. Det är mycket tack vare att hormonet, signalsubstansen oxytocin frigörs när vi får massage. Oxytocin brukar kallas för vårt må-bra-hormon eller vårt lugn- och ro hormon. Det styr en rad viktiga funktioner i kroppen och är därmed av en stor betydelse för vårt välmående. 

Hormonet är involverat i hur vi reglerar känslor. Det har en lugnande effekt , vilket gör att man upplever minskad oro, ångest och stress. Pulsen och blodtrycket sänks, samtidigt som utsöndringen av stresshormoner minskar. Det hjälper också kroppen att hantera smärta och påskyndar läkningen av sår och skador. Dessutom är effekten av den ökade utsöndringen av oxytocin långvarig. Massage hjälper därmed inte bara till att lösa upp fysiska spänningar, utan också mentala spänningar.

Brukar du gå för att få massage?

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

10 Kommentarer

 1. Emma O

  Finns inget härligare än att få massage! <3

  Svara
 2. Tina

  Finns inget bättre än massage! Jag försöker gå regelbundet, men nu under pandemin har det tyvärr inte blivit lika mycket.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja pandemin har verkligen rört till det i vardagen. Känns som man behöver massage nu mer än någonsin.

 3. Magda

  Intressant med oxytocin. Inte konstigt att man känner sig så lugn och avslappnad efteråt. Jag går inte lika ofta och får massage som jag borde, så tack för påminnelsen.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja, man är verkligen avslappnad och lugn både fysiskt och mentalt efter en massage. Så välgörande.

 4. Anna H

  Använder mitt friskvårdsbidrag till massage. <3

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Det är ju perfekt att gör det! 🙂

 5. A.W

  Bra julklappstips också!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close