– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Ljuvligt goda saffransplättar som är både glutenfria och veganska. Dessutom mixar du ihop smeten på bara några minuter. Perfekt som en lyxig helgfrukost eller som ett mättande mellanmål.
Ingredienser för saffransplättar (cirka 18 st):
- 2 mogna bananer
- 2 1/2 dl glutenfritt havremjöl
- 3 dl havremjölk eller annan växtbaserad mjölk
- 2 msk chiafrön
- 0,5 g saffran
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk havssalt
- 2 krm vaniljpulver
- 1 msk kokosolja
- Kokosolja att steka i
Så här gör du saffransplättar:
- Mixa samtliga ingredienser till en slät smet.
- Låt smeten stå till sig i cirka 20 minuter. Det ger chiafröna tid att svälla, så smeten blir lättare att steka.
- Värm en stekpanna på låg till medelvärme med lite kokosolja. Den lägre temperaturen behövs så att plättarna hinner sätta sig innan det är dags att vända dom. Jag använder 4:an på min spis som går från 1-9.
- Klicka ut smeten och stek tills gyllenbruna på båda sidor. Låt ena sidan steka helt klart innan du vänder.
- Servera med till exempel kokosgrädde och chiasylt (se recept nedan) eller bär.
Recept för chiasylt:
- 3 dl färska eller tinade bär
- 1,5 dl vatten
- 3-4 msk chiafrön
- Söta efter behov med till exempel yaconsirap, fibersirap, eller annan valfri sötning.
- Citronsaft efter behov (kan uteslutas om bären man använder redan är tillräckligt syrliga)
Så här gör du chiasylt:
- Lägg de färska eller tinade bären i en skål, tillsätt vattnet och mixa med hjälp av en stavmixer.
- Tillsätt chiafröna och mixa några sekunder till. Konsistensen ska vara lös eftersom chiafröna kommer att svälla och göra sylten tjockare. Gillar du en lösare sylt så räcker 3 msk chiafrön till den här mängden sylt. Vill du ha den lite fastare så ta 4 msk chiafrön.
- Tillsätt sötning och citronsaft tills du är nöjd med sötman och syran.
- Ställ in chiasylten i kylskåpet i ett par timmar så att chiafröna får tid att svälla.
- Häll upp sylten i en glasburk och förvara i kylen. Eftersom sylten inte innehåller något konserveringsmedel så är hållbarheten inte mer än cirka 5 dagar. Det bästa är därför att göra små satser åt gången. Du kan enkelt halvera eller dubbla det här receptet efter ditt behov.
Så gott! Tack för receptet!
Så goda! Trevligt att du uppskattar receptet.
Ser jättemumsigt ut! God Jul!
Tack! God Jul! 🙂
Åhh så gott! Önskar dig en fin Jul!
Tack detsamma!
Så gott! Måste testa <3
Ja testa! så goda. 🙂
Älskar saffran och älskar bananplättar så måste testa. 🙂
Ja gör det! Så gott. 🙂