– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Saffran masala chai latte är inte bara fantastiskt gott, den gör gott också. Det är en varm dryck full med antioxidantrika kryddor. Dessutom ger saffran ett lyft för alla sinnen. Faktum är att saffran har fått smeknamnet ”solskenskryddan”, eftersom örten har en lång traditionell användning för att ”lysa upp humöret”.
Ingredienser för saffran masala chai latte (1 kopp):
- 2 dl vatten
- 1 msk teblad (svart te är traditionellt, men man kan även använda grönt te)
- 1 tsk masala chai kryddblandning
- 1 1/2 dl valfri mjölkdryck (t.ex. havre-, mandel-, eller kokosmjök)
- 1/4 kuvert (0,125 g) saffran
- 1 krm vaniljpulver
Så gör du Masala chai kryddblandning (cirka 7 serveringar):
- 1/2 dl mald ceylonkanel (Se till att du använder ceylonkanel, inte kassiakanel)
- 2 msk mald kardemumma
- 1 msk mald ingefära
- 1/2 tsk mald svartpeppar
- 1/2 tsk mald kryddnejlika
- 1/2 tsk malda fänkålsfrö (mortal hela frön)
- 2 krm mald muskotnöt
Blanda samtliga ingredienser i en burk med lufttätt lock och skaka om ordentligt, sen är din masala chai kryddblandning klar att användas.
Så här gör du Saffran masala chai latte:
- Koka upp vattnet i en kastrull och stäng av värmen.
- Tillsätt 1 msk teblad, 1 tsk masala chai kryddblandning och saffran. Sätt på locket och låt dra på eftervärme i cirka 5 minuter.
- Värm upp mjölken tillsammans med vaniljpulvret i en kastrull. Vispa sedan upp mjölken med hjälp av en lattevisp tills du fått ett fint skum. Har du ingen lattevisp så går det bra att hoppa över det steget.
- Sila över teet i en kopp och häll på den varma mjölken.
- Själv föredrar jag min saffran masala chai latte helt osötat, men om du vill kan du tillsätta sötning efter tycke. kokossocker eller fibersirap kan vara bra alternativ.
Tänk på att välja rätt sorts kanel
Se till att du använder ceylonkanel (äkta kanel) och inte kassiakanel (vanlig kökskanel). Kassiakanel innehåller nämligen höga halter kumarin som kan ge skador på levern om man intar det i för stora mängder under en längre tid. Faktum är att så lite som en tesked kassiakanel kan ge mer än det tolerabla dagliga intaget av kumarin (1) (2). En mindre mängd kassiakanel någon gång då och då utgör ingen fara, men är man en flitig användare av kanel så kan det snabbt bli för mycket.
Ceylonkanel, även kallad äkta kanel innehåller ytterst lite kumarin och utgör därför ingen risk för överkonsumtion av kumarin. Mer om olika sorters kanel kan du läsa om i ett föregående inlägg ”Därför vill du välja rätt sorts kanel”.
Saffran som smaksättare och läkeväxt
Saffran är en mycket dyr och exklusiv krydda så det är tur att lite går väldigt långt. Det är den tidskrävande och omständiga skördemetoden som är orsaken till det höga priset. För att få ihop ett kilo torkad saffran går det åt närmare 150 000 saffranskrokus. Dessutom måste blommorna skördas för hand. Det är själva pistillerna som utgör saffran. Varje blomma har 3 pistiller som måste separeras och torkas samma dag som dom plockas.
Saffran är även en av våra äldsta kryddor. Man tror att saffran använts som en smaksättare och läkeväxt sedan 1600 f.Kr. Antagligen även tidigare än så (3) (4). Gamla skrifter vittnar om hur grekiska botaniker och läkare inklusive Hippokrates, Erasistratus, Diocles och Dioscorides ansåg att saffran kunde hjälpa vid en mängd olika hälsoproblem. Saffran har även använts som ett afrodisiakum genom tiderna och det sägs att Kleopatra brukade bada i mjölk med saffran.
Inom traditionell iransk medicin (TIM) har saffran en mycket lång historisk användning för att stärka kroppen, sinnena och höja humöret. Även Carl von Linné noterade på sin tid att “saffran muntrar sinnet”. Huruvida örten kan bidra till välbefinnandet och en positiv sinnesstämning är även ett av de mest studerade områdena av saffran inom modern forskning (5) (6) (7).
Man har kunnat identifiera runt 150 olika växtföreningar i saffran. Många av dessa fungerar som antioxidanter som skyddar cellerna mot fria radikaler och oxidativ stress. De mest intressanta ämnena i saffran inkluderar crocin, crocetin, safranal och kaempferol. Det är också dessa ämnen som intresserat forskare när det gäller örtens potentiella hälsofrämjande egenskaper.
I dag förekommer saffran som aktiv ingrediens i vissa hälsokostprodukter utformade för att främja positiv sinnesstämning, känslomässig balans och bra sömn som till exempel produkterna Saframyl positive mood, Saframyl positiv sleep, Holistic Sömnbalans och produkten niDRA.
Källor och referenser:
(1) Toxicology and risk assessment of coumarin: focus on human data, 2010 Feb;54(2):228-39. doi: 10.1002/mnfr.200900281. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20024932/
(2) Livsmedelsverket om kumarin i kanel: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/kumarin-i-kanel
(3) Traditional and Modern Uses of Saffron (Crocus Sativus). Laboratory of Biology of Plants and Microorganisms, Faculty of Sciences, B.P. 717, Oujda 60000, Morocco. https://www.mdpi.com/2079-9284/6/4/63/htm
(4) Traditional uses of saffron: https://www.fxmedicine.com.au/blog-post/traditional-uses-saffron#1
(5) National library of medicine https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=saffron
(6) Safranal: from an aromatic natural product to a rewarding pharmacological agent. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23638289/
(7) The effects of Crocus sativus (saffron) and its constituents on nervous system: A review. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26468457/
Men, åh så gott! Älskar både chai och saffran. <3
Visst är det så gott. <3
Denna måste jag göra. Låter ju så gott! 🙂
Ja, gör det. Så gott. 🙂
Ser ju bara sååå gott ut. Ska jag göra i veckan. 🙂
Tack, vad roligt att du vill göra den. Så god. 🙂
Mums! Se ljuvlig ut. 🙂
Tack! Så god. 🙂