– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Julen står inför dörren och många har nog redan börjat med årets julbak. Idag tänkte jag därför bjuda på ett recept för en mjuk lingonpepparkaka som blir riktigt saftig och god. Denna variant är dessutom glutenfri, vegansk, fri från vitt socker och rik på fibrer.
Ingredienser för glutenfri mjuk lingonpepparkaka:
- 2 dl mandelmjöl
- 1 dl kokosmjöl
- 1 dl havregryn
- 2 dl kokossocker
- 2 tsk kanel
- 1 tsk kryddnejlika
- 1 tsk ingefära
- 1 tsk kardemumma
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk fiberhusk
- 1/2 tsk guarkärnmjöl
- 1 dl kokosolja
- 3 dl mandelmjölk eller annan mjölkdryck
- 1 dl lingon
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 200° C (vanlig ugn).
- Smörj in en kakform med lite kokosolja.
- Mät upp alla torra ingredienser i en skål och rör om väl. Se till att det inte finns några klumpar.
- Tillsätt kokosolja, mjölkdryck, lingon och rör om så att allt blandas väl. Smeten sväller fort pågrund av det rika fiberinnehållet så du får vara rätt snabb för att få en jämn smet.
- Häll upp smeten i bakformen och grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter.
- Lägg ett bakplåtspapper ovanpå formen efter 30 minuter så att inte ytan bränns.
- Som de flesta glutenfria bakverk behöver kakan avsvalningstiden för att forma rätt konsistens, så låt den svalna helt innan du skär upp den.
Några snabba tips för glutenfritt bakning:
Att baka glutenfritt skiljer sig lite åt från att baka med gluten. Många upplever det därför som svårt eller lite omständigt. Eftersom glutenfria mjölsorter har andra egenskaper behöver man hantera degen och bakprocessen lite annorlunda. Några saker att tänka på är till exempel:
- En glutenfri deg ska ofta vara lösare än en vanlig deg
- Generellt behöver man mindre mängd mjöl
- Degen behöver oftast bearbetas längre
- Du behöver inte knåda degen eftersom det inte finns gluten
- Inte sällan behöver glutenfria bakverk gräddas längre
Mer ingående om dessa tips kan du läsa om i ett föregående inlägg “Så lyckas du med glutenfri bakning“
Mums! Det receptet måste jag prov 🙂
Så roligt att du vill prova receptet 🙂
Mums! Det ska jag försöka göra till helgen.
Så trevligt! Låt mig gärna veta hur det blev. 🙂
Tack! Ser jättegod ut. <3
Tack! 🙂
Oj så gott! Älskar mjuk pepparkaka <3
Visst är det gott. <3
Hej Mikaela den här kakan är utsökt! Tack
Jag lägger Stevia och riven kokosnöt istället för kokosnötsocker, naturligtvis mindre än 1 d eftersom jag har diabet2.
Så roligt att höra att du tyckte om kakan. 🙂
Hej
Kan man byta ut guarnkärnmjöl mot något annat glutenfritt mjöl?
Guarkärnmjöl går att bytas ut mot xantangummi med samma mängd.