– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Ramslök är verkligen en riktigt god vårprimör som växer vilt i många delar av Sverige. Smaken påminner om vitlök och gräslök, vilket gör den mycket populär som smaksättare. Här följer ett recept för en vegansk variant av ramslökspesto, som kan vara ett gott alternativ till den klassiska peston.

Ramslökspesto vegan

Ingredienser för vegansk ramslökspesto:

Så här gör du ramslökspesto:

  1. Rensa och skölj ramslöken.
  2. Mixa ramslök, cashewnötter och näringsjäst tills finhackat.
  3. Tillsätt olja tills du fått önskad konsistens. Cirka 1 dl brukar vara lagom, men prova dig fram.
  4. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  5. Ramslökspeston håller sig bra i kylskåpet i 1-2 veckor och går även utmärkt att frysa.
 Vegansk ramslökspesto

Ramslök som livsmedel

Ramslök (Allium ursinum) är en bladlök som är släkt med både vitlök och gräslök. Den trivs bäst i lövskogar på kalkhaltig, fuktig och myllrik mark i halvskuggiga och skuggiga lägen. Den finns på många håll runt om i landet, även då den kan vara sällsynt. Lättast är den att hitta i Skåne, på Gotland och Öland. I Blekinge är den dock fridlyst.

Säsongen är både tidig och kort, så det gäller att passa på under de få veckor som den är som bäst. I Skåne brukar de första ramslöksskotten titta fram redan i februari och skördas vanligtvis i mars-april. Det är de späda bladen innan blomning som smakar bäst. Hela växten är ätbar, även blommorna. Till utseendet liknar den liljekonvalj, men ramslökens påtagliga vitlöksdoft gör det lätt att skilja dom åt.

Ramslök kan ätas både rå och tillagad, men är helt klart godast färsk och rå. Det är riktigt gott att slänga ner bladen i en sallad, eller tillsätta dom i dippar och kalla såser. Om du vill använda bladen i en varm rätt så är det bäst att tillsätta dom strax före servering för att bevara så mycket smak som möjligt.

Ramslök

Kort om näringsjäst

Näringsjäst är torkad inaktiv jäst rik på B-vitaminer. Den innehåller dessutom aminosyror, enzymer och nukleinsyrorna RNA och DNA. De ljusgula flingorna bjuder på en fyllig och god umamismak, vilket gör den till en fantastisk smakförstärkare. Den nötiga och lite ”ostiga” smaken gör den inte minst väldigt populär vid vegansk matlagning. Perfekt när man vill göra vegansk parmesan, vegansk färskost, vegansk ostsås etc.

Den är också god att tillsätta i grytor, soppor och andra rätter där du vill ha mer djup och ett smaklyft. Även mycket uppskattad som en bordskrydda att strö över det mesta. Om du är intresserad av att läsa mer om näringsjäst kan du göra det i inlägget ”Vad är näringsjäst och hur används den?”.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

8 Kommentarer

  1. Mette

    Så gott med ramslök. Har dock inte möjlighet att plocka i år.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, så gott! 🙂 Synd att du inte har möjlighet att plocka.

  2. Ewa Hermansen

    Gjorde peston med Ramslök idag. Den blev jättegod och mycket mer luftig än den jag brukar göra med basilika

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att höra att du tyckte om den. 🙂

  3. Carro

    Älskar näringsjäst och använder den ofta till mycket. Tack för receptet, det sparar jag.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Näringsjäst är verkligen så gott till mycket. 🙂 Roligt att du sparar receptet.

  4. Anja W

    Ramslök som är så gott. <3

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...