– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Ramslök är verkligen en riktigt god vårprimör som växer vilt i många delar av Sverige. Smaken påminner om vitlök och gräslök, vilket gör den mycket populär som smaksättare. Här följer ett recept för en vegansk variant av ramslökspesto, som kan vara ett gott alternativ till den klassiska peston.
Ingredienser för vegansk ramslökspesto:
- Cirka 60 g ramslök eller 2 stora nävar
- 1 dl cashewnötter
- 2 tsk näringsjäst (bjäst)
- Cirka 1 dl kallpressad hampafröpölja eller olivolja
- Havssalt efter tycke
- Svartpeppar efter tycke
- Citronsaft efter tycke
Så här gör du ramslökspesto:
- Rensa och skölj ramslöken.
- Mixa ramslök, cashewnötter och näringsjäst tills finhackat.
- Tillsätt olja tills du fått önskad konsistens. Cirka 1 dl brukar vara lagom, men prova dig fram.
- Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
- Ramslökspeston håller sig bra i kylskåpet i 1-2 veckor och går även utmärkt att frysa.
Ramslök som livsmedel
Ramslök (Allium ursinum) är en bladlök som är släkt med både vitlök och gräslök. Den trivs bäst i lövskogar på kalkhaltig, fuktig och myllrik mark i halvskuggiga och skuggiga lägen. Den finns på många håll runt om i landet, även då den kan vara sällsynt. Lättast är den att hitta i Skåne, på Gotland och Öland. I Blekinge är den dock fridlyst.
Säsongen är både tidig och kort, så det gäller att passa på under de få veckor som den är som bäst. I Skåne brukar de första ramslöksskotten titta fram redan i februari och skördas vanligtvis i mars-april. Det är de späda bladen innan blomning som smakar bäst. Hela växten är ätbar, även blommorna. Till utseendet liknar den liljekonvalj, men ramslökens påtagliga vitlöksdoft gör det lätt att skilja dom åt.
Ramslök kan ätas både rå och tillagad, men är helt klart godast färsk och rå. Det är riktigt gott att slänga ner bladen i en sallad, eller tillsätta dom i dippar och kalla såser. Om du vill använda bladen i en varm rätt så är det bäst att tillsätta dom strax före servering för att bevara så mycket smak som möjligt.
Kort om näringsjäst
Näringsjäst är torkad inaktiv jäst rik på B-vitaminer. Den innehåller dessutom aminosyror, enzymer och nukleinsyrorna RNA och DNA. De ljusgula flingorna bjuder på en fyllig och god umamismak, vilket gör den till en fantastisk smakförstärkare. Den nötiga och lite ”ostiga” smaken gör den inte minst väldigt populär vid vegansk matlagning. Perfekt när man vill göra vegansk parmesan, vegansk färskost, vegansk ostsås etc.
Den är också god att tillsätta i grytor, soppor och andra rätter där du vill ha mer djup och ett smaklyft. Även mycket uppskattad som en bordskrydda att strö över det mesta. Om du är intresserad av att läsa mer om näringsjäst kan du göra det i inlägget ”Vad är näringsjäst och hur används den?”.
Relaterade inlägg:
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
- Det ökade behovet av B-vitaminer vid stress
- Recept på grönkålspesto
- Så stöttar du ditt immunförsvar
Så gott med ramslök. Har dock inte möjlighet att plocka i år.
Ja, så gott! 🙂 Synd att du inte har möjlighet att plocka.
Gjorde peston med Ramslök idag. Den blev jättegod och mycket mer luftig än den jag brukar göra med basilika
Så roligt att höra att du tyckte om den. 🙂
Älskar näringsjäst och använder den ofta till mycket. Tack för receptet, det sparar jag.
Näringsjäst är verkligen så gott till mycket. 🙂 Roligt att du sparar receptet.
Ramslök som är så gott. <3
Visst är det. 🙂