Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

DIY: 3 alternativ av hemmagjord kroppsskrubb

av | jun 9, 2022 | Aromaterapi & Eteriska oljor, Hälsa, Kroppsvård & skönhet | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Att använda en kroppsskrubb någon gång i veckan kan verkligen ge huden nytt liv, mer lyster och spänst. Det hjälper till att avlägsna döda hudceller, få igång cirkulationen och lymfflödet. En hemmagjord kroppsskrubb är också väldigt enkelt att göra och ofta har du redan alla ingredienser hemma. Här följer 3 alternativ som du snabbt och enkelt kan blanda ihop på några minuter.

DIY: 3 alternativ av hemmagjord kroppsskrubb

Att göra en hemmagjord kroppsskrubb

Det finns inte mycket som slår känslan av en ren, len och återfuktad hud. En kroppsskrubb hjälper som sagt till att eliminera döda hudceller, vårda och återfukta huden. Massagen man gör när man använder skrubben sätter även fart på cirkulation och lymfflödet. 

En body scrub innehåller någon typ av ingrediens som har en exfolierande effekt och en olja som vårdar och mjukgör. Sen kan med fördel också tillsätta några droppar eterisk olja som kan fungera lugnande, cirkulationshöjande, vårdande, uppstramande etc. beroende på vilken eterisk olja man väljer.

Den här mängden kroppsskrubb som du ser i recepten nedan räcker till flera användningstillfällen. Det du inte använder direkt kan du hälla över i en ren glasbuk med lufttätt lock för att använda nästa gång.

Kaffeskrubb recept

Kaffeskrubb recept:

Fördelar med kaffeskrubb

Kaffeskrubb är en uppskattad body scrub eftersom det har en energigivande, uppstramande och cirkulationshöjande effekt. Det är även anledningen till varför koffein är en så flitigt använd ingrediens i anti-cellulitprodukter. En gammal uppskattad huskur för att reducera celluliter är att använda kaffeskrubb varje dag i två veckor som en kur. Man ska då kunna se synliga resultat. Därefter fortsätter man att använda skrubben 2 gånger i veckan.

Saltskrubb recept

Saltskrubb recept:

Fördelar med saltskrubb

Att använda en saltskrubb är ett fantastiskt sätt att ge huden lite extra kärlek. Den vegetabiliska oljan mjukgör, återfuktar och ger näring. Saltet är exfolierande och renande och epsomsaltet tillför huden den välgörande mineralen magnesium. Honungen har en mjukgörande, fuktbindande och lätt exfolierande effekt. Att man sedan tillsätter några droppar eterisk olja ger inte bara en härlig doftupplevelse, utan bidrar även med vårdande egenskaper för både sinnet och huden.

Sockerskrubb recept

Sockerskrubb recept:

Fördelar med sockerskrubb

Sockerkristallerna är mycket finare än saltkornen, vilket gör att en sockerskrubb är lite mildare än en saltskrubb. Den passar därför bra för personer med väldigt känslig hud. Du kan använda både kokossocker eller vitt strösocker. Själv använder jag alltid kokossocker, eftersom jag aldrig har vitt socker hemma.

Eteriska oljor för hemmagjord kroppsskrubb

Eteriska oljor att använda i hemmagjord kroppsskrubb

Lavendelolja

Eterisk lavendelolja är inom aromaterapi känd för sina lugnande och rogivande egenskaper. Inom hudvård används den bland annat för att stimulerar hudcellerna och hjälpa hudens förmåga att bilda ny vävnad när den blivit skadad. Lavendeloljan har även tillskrivits egenskaper som antibakteriella och svamphämmande. Den verkar lugnande på huden och passar alla hudtyper, även känslig hud.

Grapefruktolja

Eterisk Grapefruktolja är en stimulerande och sammandragande olja. Inom aromaterapi är den uppskattad för att vara renande och stödja matsmältningen. Den används även för sina antiseptiska och lymfstimulerande egenskaper och hittas inte sällan i anti-cellulitprodukter.

Pepparmyntsolja

Eterisk pepparmyntsolja är en uppiggande och stimulerande olja. Inom aromaterapi används den för att öka energin, höja koncentrationen och för att avhjälpa mental trötthet. Inom hudvård är den uppskattad för sin kylande effekt och för att stilla hudirritationer. Det är även en olja som är uppskattad vid värkande muskler, leder, trötta ben och fötter.

Rosmarinolja

Eterisk rosmarinolja är en stimulerande olja. Inom aromaterapi används den bland annat för att öka energin, välbefinnandet och koncentrationen. Inom hudvård är den uppskattad för att öka cirkulationen och för dess uppstramande egenskaper. Riktigt härlig för att ge ny energi till trött och glåmig hud.

Ylang Ylang

Eterisk Ylang Ylang utvinns ur ylangblomman och har en blommig och sensuell doft som påminner om syren och jasmin. Inom aromaterapi använd den för att hjälpa kropp och sinne att släppa spänningar, stress, lindra oro och ångest. I hudvård är den uppskattad för sina lugnande och balanserande egenskaper och passar alla hudtyper.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

 1. Anja W

  Underbart! Tack för recepten.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Roligt att du uppskattar recepten. 🙂

 2. Anna J

  Tack för tipsen, det ska göras i veckan. 🙂

  Svara
 3. Malin

  Så härligt med kroppsskrubb. Tack för alla fina tips!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close